Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Indoor trainen hoeft niet saai te zijn
Gear

Indoor trainen hoeft niet saai te zijn

tacx 
De indoor fietstrainers zijn in de loop der jaren geëvolueerd van gevaarlijke losse rollen tot veilige, elektronisch gestuurde trainingstoestellen. De nieuwste generatie heeft zelfs een behoorlijk hoge fun-factor.

Tacx is in Europe al enkele jaren marktleider op het vlak van indoor trainers. Na de mechanisch instelbare rem, kwamen de elektronisch regelbare vliegwiel weerstanden. Van een elektronisch besturings-bakje op het stuur ging het een 5-tal jaar geleden met de i-Magic naar een virtual reality omgeving op de PC.
 
De eerste generatie elektronisch gestuurde rollen waren nog steeds van het vliegwiel-type waar door een regelbaar magnetisch veld, de weerstand lichter of zwaarder kon worden gemaakt. Deze waren minder nauwkeurig en op de minimale stand, kostte het je toch al gauw 120-150 Watt om de pedalen nog rond te krijgen.
 
De laatste generatie “Fortius” trainers zijn voorzien van een motorrem. M.a.w. een elektrische motor die heel precies gestuurd kan worden. Het voordeel is dat je op deze rollen ook met heel weinig weerstand kan fietsen en zo een perfecte souplesse training kan afwerken. 
 
Naast de houder met het vliegwiel waar het achterwiel in gemonteerd zit, kwam er een volledig frame waar je je voorvork kon in klikken om op die manier je rennertje op het scherm mee te “sturen”. Je kan zelf je parcours bepalen en eens op de viruele weg beslissen welke weg je inslaat.
 
tacx2
 
De beelden gingen van vrij ruw getekende, houterig bewegende mannetjes naar bijna levens echt bewegende renners. Er staan supporters langs de weg te schreeuwen om een zo realistisch mogelijk beeld te scheppen. In de nieuwste versie van de software kan je kiezen of de zon schijnt, of het regent, je kan de windkracht (en bijhorende weerstand) bepalen enz…
 
Maar de VR-beelden waren voor Tacx nog niet voldoende. Ze reden op een aantal bekende fiets-parcours (o.a. de Ronde van Vlaanderen, de Mont Ventoux en nu ook het triathlon parcours van Roth) met een camera op de wagen gemonteerd. De snelheid van het afspelen van de film wordt bepaald door hoe snel je fietst en de weerstand wordt aangepast aan de hellingsgraad van het parcours. Je waant je echt in de race.
 
Nieuw sinds de zomer 2007 is het multiplayer online racen. Je kan dus met een aantal mensen gelijk op een virtueel parcour fietsen. Je hebt de Fortius VR software nodig, een abonnement op de TacxVR website en een stevig internet verbinding. Een moderator bepaalt het parcours en geeft de start. Dan is het de snelste die wint….

Het hele VR systeem is een leuk speeltje om de saaie training op rollen te doorbreken. Toch zit de grote kracht van het systeem in de sterke motorrem en de Catalyst software (een onderdeel van het VR-pakket). In Catalyst kan je vooraf je trainingen programmeren: intervals, blokken,… in functie van tijd of afstand. De software houdt je vermogen, hartslag, trapfrequentie, snelheid, afstand,… enz bij in een grafiek. Je kan dus perfect je trainingsdoel bepalen en uitvoeren.

Enkele nadelen aan het systeem:
Voor een compleet Fortius systeem (stuurframe+motorrem+software) ben je al vlug een €900 kwijt. Ook voor het multiplayer online racen moet je een abonnement betalen.
Hoe leuk ze het ook proberen maken: buiten fietsen blijft zo veel leuker…

 
meer info op www.tacx.com of www.tacxvr.com