Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
2007 was het jaar van Sofie Goos
Uncategorized

2007 was het jaar van Sofie Goos

knokke_run_0644.jpgAls je in januari 2007 aan Sofie had gevraagd wat haar doelen vcor 2007 waren , hoopte ze een goed Ironmandebuut te maken in Zurich en eventueel mee te doen voor het podium op het BK 1/2 triatlon in Eupen….lange afstand ligt haar wel want in 2006 was ze al 2de geworden tijdens de 3/4 triatlon van Corsica in dit eigenlijk met sprekend gemak.

Het seizoen begon goed met een onverhoopte 2de plaats op de Antwerp 10 Miles en daarmee was meteen de trend gezet, Sofie zou in elke wedstrijd het podium halen…. 3de plaats op de 1/4 in Geel, 2de op het BK duatlon ( dat ze eigenlijk had moeten winnen, maar door mechanische pech verloor ze bijna anderhalve minuut tijdens het fietsen en strandde zo op minder dan 20 sec. van de winnares ), 2de op de halve van Leuven en dan moest de eerste piek komen tijdens de Ironman van Zurich…vooraf speculeerde we op een tijd tussen de 10u15 en 10u30…het werd 9u49 en een zesde plaats bij de profs.

sofiegoos.jpgDrie weken later haar eerste overwinning, de Hageland Powertriatlon, gevold door nog een eerste plaats op de zwemloop in Sluis…klaar voor het 2de hoofddoel van het seizoen het Bk1/2 in Eupen. Vooraf had ik haar gezegd dat wanneer ze Kristien Vleugels klopte ze Belgisch Kampioen werd….Sofie hield woord, ik niet…geen rekening gehouden met Jessica Mayon ( voor mij de triatlete v/h jaar, zij werd 3 weken na elkaar Belgisch kampioen )…en aldus strandde Sofie op de 2de plaats ( vooral de tijd die ze verloor tijdens het zwemmen bleek fataal)..3 dagen rust en dan op stage naar Lanzarote waar Almere werd voorbereid….zaterdagavond terug van stage, een Pita eten en een Duvel drinken, zondag Bk 1/4 in Weiswampach, onverhoopt ( allez een klein beetje gehoopt) een derde plaats.

6 dagen later stond ze aan de start in Almere waar Yvonne van Vlercken een poging deed om het wereldrecord bij de vrouwen ( 8u50) te breken…na 60km fietsen lag Sofie 4 min. achter op van Vlercken die toen nog op wereldrecordschema zat..het enige wat ik Sofie kon toe roepen was " DOSEREN DOSEREN DOSEREN "…met een fietstijd van 5u08 en een marathontijd van 3u29 realiseerde Sofie een eindtijd van 9u40….zeer weinig Belgische vrouwen hebben dit ooit gedaan…de voldoening op het podium was groot ze stond er immers naast de 2 wereldtoppers Yvonne van Vlercken en Helene bij de Vaate, maar het besef was er ook dat de kloof met deze top nog aanzienlijk is ( een dikke 30 min.)

2 dagen na Almere telefoon..recuperatie verloopt goed , schrijf mij maar in voor Knokke,…wat resulteerde in een 3de plaats aldaar ( met frisse benen had er zeker meer ingezeten)..en dan was er …RUST.

Ondertussen is Sofie definitief opgenomen in het Atriac-Eliteteam waar ze de nodige financiële en materiele ondersteuning vind en is ze samen met Ronald Gaastra stevig aan haar zwemmen aan het werken. Bart Decru is haar hoofdtrainer geworden , maar op het terrein wordt ze nog steeds met raad en daad bijgestaan door haar man, steun en toeverlaat Philip Segers.
Het eerste doel voor 2008 is Ironman Lanzarote, gevolgd door bk1/2 in Brasschaat en Ironman Antwerp om als alles meezit in oktober aan de start te staan in Kona bij de Profs.

door Jan Obbers