Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Uncategorized

Hoe kies je een wetsuit?

In de loop van de komende weken en maanden pakken een aantal winkels en organisaties uit met wetsuit-testdagen. Een schitterend initiatief, vinden we zelf. Al was het maar omdat je dankzij die testdagen zelf aan den lijve kunt ondervinden of een pak wel geschikt voor je is of niet. Toch willen we je nog een aantal tips meegeven die je kunnen helpen bij het aanschaffen van een geschikte wetsuit.

De enige manier om vast te stellen of een wetsuit goed is of niet, is ermee zwemmen. Hoe langer je ermee zwemt, hoe beter de indruk die je krijgt over hoe het pak zal aanvoelen in de praktijk. Zwem minimaal 200m met het pak dat je testen wil en kijk waar het trekt of meegeeft.De verschillende leveranciers hebben allemaal hun eigen pasvorm. Gelukkig hebben ze ook allemaal tabellen waarin per lengte en gewicht adviezen worden gegeven. Laat je bij het selecteren van een juist model goed adviseren.

Het aantrekken van een wetsuit is een lastige klus. Het lukt een stuk makkelijker door je handen en voeten eerst in een plastic zak te stoppen en die dan door de mouwen en benen te wurmen. Let er hierbij voor op dat je korte teen- en vingernagels hebt. Neopreen is erg gevoelig en kan makkelijk scheuren of beschadigen.Eens je het wetsuit aanhebt moet het strak om je lichaam zitten. Eigenlijk moet het een beetje knellen rondom je benen, schouders en bovenlichaam. Dat knellende gevoel verdwijnt van zodra je in het water ligt.

Ga na of je soepel met je armen kunt molenwieken. Indien je het pak voelt tegentrekken bij het ronddraaien van je armen, dan betekent dit dat je tijdens het zwemmen sneller last zal krijgen van vermoeidheid.Twijfel je toch of het te strak zit, voer dan de volgende controle uit: Open de rits op de rug. Wijken de rugpanden meer dan ca. 5 cm., dan is het pak eigenlijk te strak! Probeer de volgende maat, of kies voor een pak op maat. Een wetsuit zit te ruim als je het neopreen tussen duim en vingers kunt grijpen. In dat geval kan het water in het pak gaan golven en zal het pak je afremmen. Probeer in dat geval een kleinere maat, of kies voor een pak op maat. Ga daarom na of je nergens last hebt van “luchtbellen” in het pak.Let op dat het pak goed aansluit bij je nek, als je veel ruimte tussen hals en pak hebt kan daar water in je pak lopen en verliest het pak zijn functie.Kijk ook of de mouwen van het pak niet te lang zijn. Het pak mag nergens opbollen of dubbel zitten.Aan de achterzijde van een westuit vind je een rits. Een langere rits zorgt ervoor dat er wat meer water in het pak kan stromen, maar vergemakkelijkt het uittrekken achteraf. Probeer hier een goed evenwicht in te vinden. Een langere rits betekent ook dat het pak minder soepel is aan de rugzijde. Ritssluitingen zijn immers rigide structuren in het pak en geven niet mee.Staar je niet blind op één merk, maar probeer tijdens testdagen verschillende merken in diverse prijsklasses uit. Alleen zo krijg je een goed totaalbeeld.