Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
kies je sleutelmoment
Gear

kies je sleutelmoment

Een aantal jaar terug waren ze nog zo goed als onbataalbaar voor de gewone liefhebber. Vandaag mag een momentsleutel niet meer in je toolbox ontbreken. Elke serieuze aanbieder heeft er tegenwoordig een betaalbaar exemplaar van in het gamma zitten. Kortom: dit is het moment om kennis te maken met… de momentsleutel.

 

pr100340.jpg

Eerst en vooral voor alle duidelijkheid: een momentsleutel is een speciale sleutel om bouten vast te draaien. De sleutel bestaat uit een normale aansluiting en een ingebouwde koppeling die doorslaat als het aandraaimoment (het moment waarop de effectieve klemkracht van een verbinding) overschreden wordt.

Dat aandraaimoment wordt uitgedrukt in Newton-meter (Nm). Met een momentsleutel kan je vooraf het aandraaimoment instellen. Bij overschrijden klikt de momentsleutel. Op dat punt heeft verder aanspannen geen zin.

 

Waarvoor gebruik je nu zo’n momentsleutel? Bijvoorbeeld om de bouten van zadel- en stuurpen vast te zetten, om de bouten van remmen op te spannen en ga zo maar door. Vooral bij carbononderdelen is het van het grootste belang dat je het door de fabrikant voorgeschreven aandraaimoment gebruikt. Bij gewoon opspannen, loop het risico dat je een boutje net iets te strak aandraait met alle kwalijke gevolgen (breken van je dure onderdeel, of zelfs van je frame) van dien.

 

Met een momentsleutel behoort dat risico tot het verleden. Meteen de reden waarom de momentsleutel een basisonderdeel van je gereedschapskoffer zou moeten vormen. Zeker wanneer je je fiets gedeeltelijk ontmantelt voor transport.

 

Op dit moment bieden zowel PRO als BBB degelijke, en betaalbare momentsleutels aan. De momentsleutel van PRO is instelbaar van 3 tot 15 Nm en wordt geleverd met M3, M4, M5, M6, T25 & T30 chroom-vanadium doppen, verlengstuk en opbergdoos. De adviesprijs: € 74,95.

 

BBB heeft een momentsleutel met een instelbaar bereik van 2 tot 24 Nm, die geleverd wordt met  M3, M4, M5, M6, M8, M10 en T25 chroom-vanadium doppen. Adviesprijs €59,95.

 

Beide zijn verkrijgbaar bij de betere fietsenzaak.

 

Bij carbon onderdelen is het echter aan te bevelen om bij montage meteen ook gebruik te maken van montagepasta. Die zorgt ervoor dat de (vaak dure) onderdelen op het aangegeven aandraaimoment muurvast komen te zitten. Zonder pasta kan dat wel eens tegenvallen.