Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Trainen op vermogen special. Deel 2 : Polar CS600P
Gear

Trainen op vermogen special. Deel 2 : Polar CS600P

Vorige week schreef ik in deel 1 over het gebruik van de vermogenmeter in het algemeen. Klik hier om dat artikel nog eens na te lezen . Ik mocht 3 systemen uittesten.

cs600_beauty_04_p.pngDe eerste vermogenmeter die we onder de loep namen, is de CS600 van Polar. Polar is met zijn CS600 aan de 2e generatie van hun vermogenmeter toe. Het meetprincipe is hetzelfde gebleven, maar voor de communicatie is men overgeschakeld op veel nauwkeurigere 2,4GHz communicatie technologie.

 

Meetprincipe

polar_cs600_1.jpgOm te meten hoeveel vermogen er geleverd wordt, gaan ze bij Polar de trillingen en spanningen op de ketting meten. Wanneer er kracht op de pedalen komt te staan, zal de ketting onder spanning komen te staan. Alle materialen rekken in meer of mindere mate uit als er een trekkracht wordt op uitgeoefend. Dus ook de fietsketting zal een klein beetje uitrekken als er een kracht komt op te staan. Wanneer die kracht verdwijnt, zal de spanning verdwijnen en de ketting zal weer haar oorspronkelijke lengte aannemen.

Boven de achterderailleur wordt een kettingsensor geplaatst die de ketting gaat magnetiseren. Op de achterbrug, onder de ketting, zit de sensor die de kettingspanning kan bepalen aan de hand van dat magnetisch veld in de ketting.

Om de snelheid te meten, wordt een sensor op de voor of achtervork en een magneetje op het wiel gemonteerd. Het principe van een standaard fietscomputertje. Voor het meten van de cadanse wordt er nog een magneetje op de cranck gemonteerd, dat passeert langsheen de sensor van de kettingspanning.

De hartslag wordt gemeten via een zender die aan een borstband wordt gedragen.

Nauwkeurigheid

De Polar CS600 meet het vermogen aan de hand van de spanning en trillingen in de ketting die boven een sensor zweeft. Er is dus geen fysiek contact tussen de sensor en het overbrengingsmechanisme. Polar zal dus eerder een “schatting” maken van het vermogen dat door de ketting wordt overgebracht. Volgens Polar zou de afwijking ±5% bedragen.

Hoewel we geen labo hebben om echt nauwkeurige metingen te doen, hebben we toch geprobeerd een zelfde test te doen met de verschillende systemen. We hebben een Tacx i-Magic gebruikt om een zelfde training op te fietsen. Uiteraard is die Tacx ook niet gecallibreerd. Maar uit de test konden we wel concluderen dat bij de Polar, het aangeduide vermogen heel fel schommelt bij een constant vermogen op de Tacx, waar andere systemen een meer constante lijn weergaven. Bij lage vermogens (<200 Watt) gaf de CS600 méér aan dan wat Tacx aangaf, waar zowel Ergomo als Powertap 30-40 Watt minder aangaven. Bij vermogens > 200 Watt kwamen de waarden van de Polar en Tacx dichter bij elkaar (maar bij de 2 andere systemen bleef de afwijking vrij constant).

drawing1.jpgDe rode lijn geeft het vermogen volgens Tacx weer

Montage

cs600_parst_rgb_150dpi.jpg

 

Alle onderdelen van de CS600 worden uitwendig gemonteerd. Je hebt er weinig of geen gereedschap voor nodig. Er worden nylon straps mee geleverd waarmee je de onderdelen aan het frame kan bevestigen.

polar_cs600_3.jpg

*Powersensor : wordt met straps op de achterbrug onder de ketting gemonteerd. Het is even zoeken om de juiste plaats te vinden. De ketting moet op de juiste hoogte boven de sensor zweven, en de magneet op de cranck moet op de juiste plaats voorbij de cadense sensor passeren.
*Batterij : de sensor wordt gevoed door 2AAA batterijen. De batterijhouder wordt met straps op de achtervork gemonteerd.
*Ketting sensor : de elektromagneet die de ketting gaat magnetiseren wordt op een van de derailleurwieltjes gemonteerd. Hiervoor moet je het asje van dat wieltje uitschroeven en vervangen door een meegeleverd asje.
*Speedsensor : kan op de voor of achtervork worden gemonteerd met de straps. In het wiel wordt een wielmagneetje op één van de spaken geschoefd.
*Computer : de CS600 computer zelf wordt met een houdertje op het stuur bevestigd met straps.

polar_cs600_2.jpgOpmerking: de CS600 hoeft geen callibratie. Toch is het raadzaam om, voor de meest nauwkeurige meting, om de ketting te wegen en de lengte ervan te meten. Deze gegevens worden in het setup-menu weergegeven.

Functies

Vermogen
Op het display kan je realtime het geleverde vermogen aflezen. Het computertje houdt ook het gemiddelde en maximaal getrapte vermogen bij. Uit deze gegevens gaat de CS600 ook de trap-efficiëntie berekenen. Wat uniek is aan de Polar CS600 is de links-rechts balans. Het is de enige vermogenmeter die aanduidt wat de verhouding is tussen het vermogen dat door het linker- en het rechterbeen wordt ontwikkeld.

Hartslag
Polar heeft al 10-tallen jaren ervaring in hartslagmeting. De CS600 heeft alle mogelijke hartslag functies die Polar ter beschikking heeft. Dit wil zeggen dat naast realtime hartslagmeting, ook gemiddelde en maximale hartslag wordt bijgehouden. De CS600 kan ook gebruikt worden om een aantal tests mee uit te voeren waarbij de fitheid en conditie wordt bepaald.

Fietsgegevens.

Ook alle mogelijke functies die in de andere Polar fietscomputers beschikbaar zijn, zitten in de CS600. Zo kan je realtime, maximale en gemiddelde snelheid, afstand, autolap, cadense, hoogte en temperatuur op het scherm aflezen.

De CS600 computer

cs600_faceleft_cad_p.pngDe CS600 fietscomputer is zeer compact en oogt erg elegant. Het scherm kan volledig naar eigen wens worden aangepast. Via de Protrainer maak je een aantal schermpjes aan met de info die je wil zien. Op de fiets kan je dan uit die schermpjes kiezen. Er kunnen een 3-tal gegevens en wat icoontjes gelijktijdig worden getoond. Je kan zelfs tot 2 grafiekjes op je display tonen. Met dit kleine schermpje lijkt ons dat nogals weinig zin hebben.

De CS600 is, net als alle andere Polar horloges en computers, heel intuïtief in gebruik. De menustructuur in de CS600 is heel makkelijk te doorbladeren toont op het scherm wat de betekenis is door middel van een icoon en tekst.

Software

protrainer5.jpg

De Polar ProTrainer 5 is een fantastisch softwarepakket. Het wordt gratis meegeleverd met de CS600 en updates zijn eveneens gratis beschikbaar. De software is enkel beschikbaar voor Windows. Het programma is zeer makkelijk en intuitief te gebruiken.

irda_usb_p.pngDe overdracht tussen de CS600 en de PC gebeurt via een IR link. Heb je geen IR in je laptop of PC, dan kan je een USB-IR interface als optie kopen.

Met de software kan je alle trainingen opslaan in een heel overzichtelijk logboek. Naast de trainingsdata van de CS600 kan je per dag nog extra gegevens zoals rustpols, gewicht, aantal uren slaap, enz… invullen.

Je kan de trainingen mooi in grafiek bekijken en tot in de kleinste details analyseren. De grafieken kunnen naar eigen wens aangepast worden.

Naast de analyse van één specifieke training, zitten er een aantal rapporten in om het trainingsverloop in de tijd te gaan analyseren. Uiteraard kan je ook je eigen rapporten definieren.

De Protrainer is naast een logboek ook een trainingsplanner. Zo kan je een aantal trainingen op voorhand gaan uitwerken en die (via de IR interface) op je CS600 computer opladen. Je programmeert je intervallen op een makkelijke manier op je PC en eens op de fiets hoef je maar te doen wat er op je display verschijnt.

Milieu

Vandaag staat het milieu centraal in zowat alles wat op de markt komt. Het CS600 systeem bestaat uit 4 groepen onderdelen die draadloos met elkaar communiceren. Dat betekend dat er ook 4x stroom moet worden voorzien. Er zit een knoopcel in de borstband, de fietscomputer en de snelheidssensor, en 2AAA batterijen in de powersensor. De knopcellen zijn zowiezo niet herlaadbaar, en voor de AAA’s wordt ook aangeraden geen herlaadbare batterijen te gebruiken. Een minpuntje voor het milieu dus.

Conclusie

De Polar CS600 met Power Sensor heb je al voor € 639,90, wat maar goed de helft is van een Ergomo of PowerTap. Hiervoor krijg je een heel compleet en makkelijk te gebruiken trainingssysteem.

De CS600 Power Sensor is met zijn afwijking van ±5% de minst nauwkeurige vermogenmeter van de 3 getestte systemen. Het zal je echter een vrij goede indicatie geven van de trainingsintensiteit. De vraag is natuurlijk waarvoor je het toestel wil gebruiken en hoe nauwkeurig de meeting moet zijn? Wanneer je altijd met dit toestel traint, kan je zeker je progressie opvolgen.

De CS600 met Power Sensor is vrij makkelijk zelf te monteren. Alle onderdelen worden op het frame gemonteerd, wat niet echt elegant oogt en zeker de aerodynamica niet zal bevorderen.

De bijgeleverde ProTrainer 5 software, waarmee je zowel je training kan plannen als analyseren, is de beste die we getest hebben.

Polar richt zich met de CS600 en de CS600P met Power Sensor tot professionele fietser maar ook tot de (gedreven) recreatieve fietser

Meer info op www.polarbelgium.be   of www.polar.fi