Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Trainen op vermogen special. Deel 3 : Ergomo Pro
Gear

Trainen op vermogen special. Deel 3 : Ergomo Pro

ergomo-computer.jpgEerder verschenen op 3athlon.be al een algemeen artikel over trainen op vermogen , en een testverslag van de Polar CS600P . De tweede vermogenmeter die ik mocht testen, was de Ergomo Pro. Ergomo is een Duits bedrijf dat ontstond uit het idee van een ingenieur student en fervent fietser, die in 1997 op zoek ging naar een manier om het vermogen te meten dat hij leverde tijdens het fietsen. In België wordt Ergomo ingevoerd door Alienwheels

Meetprincipe

ergomo-trapas.jpg De Ergomo Pro gaat het vermogen bepalen in de trapas van de fiets. Om een Ergomo systeem te monteren, wordt de originele trapas verwijdert, en vervangen door een Ergomo trapas. Wanneer er een kracht wordt uitgeoefend op de trappers, zal dat een krachtmoment ontwikkelen in de trapas, waardoor deze lichtjes zal vervormen. Hoe meer kracht, hoe groter dat krachtmoment, hoe groter de vervorming. Een beetje te vergelijken met het uitwringen van een dweil.
In de trapas zitten optische sensoren die héél nauwkeurig kunnen meten hoeveel vervorming er optreedt, en aan de hand daarvan het geleverde vermogen kunnen bepalen.

Nauwkeurigheid

Het Ergomo systeem maakt deel uit van het kracht overbrengingssysteem van de fiets. De krachten worden op, door Ergomo geijkte onderdelen, uitgeoefend, waardoor de meting heel nauwkeurig kan gebeuren. Volgens de fabrikant heeft het systeem een afwijking van ±0,5%.

Omdat na verloop van tijd, door het gebruik, de onderdelen t.o.v. elkaar kunnen bewegen, wordt aangeraden om voor elke rit een callibratie uit te voeren, om de nauwkeurigheid van het systeem te kunnen blijven garanderen.

Hoewel we geen labo hebben om echt nauwkeurige metingen te doen, hebben we toch geprobeerd een zelfde test te doen met de verschillende systemen. We hebben een Tacx i-Magic gebruikt om een zelfde training op te fietsen. Uiteraard is die Tacx ook niet gecallibreerd en dient dus maar ter referentie.

Wat we konden opmaken uit deze test, is dat de waarde die de Ergomo aangaf, een 30-tal Watt lager was dan wat de Tacx aangaf, maar dat dit verschil ook bij alle vermogens hetzelfde bleef. De grafiek van de Ergomo volgt dus de grafiek van de Tacx, maar dan 30 Watt lager.

Enkel bij 350 Watt begon het achterwiel door te slippen op de Tacx en is de meting dus waardeloos.

ergomo2.jpg
De rode lijn geeft het vermogen volgens Tacx weer
De Y-as heeft een schaal van 50watt per lijn

 

Montage

Om de Ergomo trapas te installeren, moet je eerst de originele trapas verwijderen. Hiervoor heb je speciaal gereedschap nodig om eerst je crancks van de trapas af te trekken. Daarna moet je de juiste trapas sleutel hebben om je trapas te verwijderen.

Wanneer de trapas is verwijderd, moet de schroefdraad in het bracket nog eens  doorgetrokken worden omdat de Ergomo trapas torsie-vrij moet gemonteerd worden. Het komt er op neer dat de schroefdraad zonder de minste weerstand in elkaar draait.

Het monteren van de trapas vereist ook enige nauwkeurigheid. De trapas moet onder de juiste hoek worden gemonteerd. Hiervoor kan je spacer ringen gebruiken. Het geheel moet dan worden dicht geschoefd met een momentsleutel ingesteld volgens de specificaties van Ergomo.

Vanuit de trapas, vertrekt een kabeltje naar de achterbrug, waar de snelheidssensor wordt aangesloten. Een 2e kabeltje vertrekt richting het stuur om de computer aan te sluiten.

M.a.w., de installatie is enkel voor mensen die ervaring hebben in het monteren van een trapas. Heb je hier geen ervaring in, betrouw dan liever op je fietsenmaker.

Functies

Vermogen
Op het display kan je realtime het geleverde vermogen aflezen. Het computertje houdt ook het gemiddelde en maximaal getrapte vermogen bij.

Naast het gemiddelde vermogen (rekenkundig gemiddelde), berekent de Ergomo ook het “Normalized Power”, wat meer een gewogen gemiddelde is. Een voorbeeldje : een renner in een peloton kan de helft van de tijd aan 100 Watt in het wiel rijden, en de helft van de tijd aan 300 Watt op de kop liggen trekken. Wiskundig heeft hij dan gemiddeld 200 Watt getrained, maar het NP vermogen zal hoger liggen door het kopwerk.

De TSS functie staat voor Training Stress Score. Dit is een formule die door Ergomo is ontwikkeld en die een score aan de training toekent die berekend wordt aan de hand van de duur, de afstand, de snelheid, het wattage, enz…

IF staat voor Intensity Factor. Dit is een waarde berekend op basis van het ingegeven anaëroob drempelvermogen. Een IF van 1 (100%) komt overeen met één uur trainen op het vermogen dat overeenkomt met het omslagpunt.

Aanleunend bij het geleverd vermogen, kan je ook de verbruikte energie in Kjoule of in Kcal aflezen.

Hartslag
Voor de hartslagmeter functie, maakt Ergomo gebruik van Polar technologie. De chips die in de borstband en het computertje worden gebruikt, zijn die van de Finse hartslagmeterspecialist. De Ergomo Pro geeft naast realtime hartslagmeting, ook gemiddelde en maximale hartslag weer.

Fietsgegevens.
De Ergomo Pro heeft een vrij complete fietscomputer functie. Naast een chrono en afstand, kan je snelheid (realtime, gemiddeld en max), cadense (realtime, gemiddeld en max) kan je ook de hoogte, de hellingsgraad en het aantal geklommen meters aflezen.

De Ergomo Pro computer

ergomo_pro_computer_big.gif De Ergomo Pro computer is vrij groot. Daarvoor krijg je natuurlijk een heel grote, duidelijke display waar je maar liefst 6 velden ter beschikking hebt. Je hebt dus in één oogopslag alle mogelijke informatie ter beschikking. Via de software op de PC kan je je schempjes configureren volgens je eigen behoefte.

De bediening gebeurt door middel van 2 grote knoppen, die zelfs makkelijk met handschoenen aan kunnen worden bediend.

Alvorens met de computer aan de slag te gaan, lees je best even de handleiding. Op het scherm verschijnt in woorden wel wat de menu’s of functies betekenen, maar zijn niet altijd even intuïtief te interpreteren. Zo betekent bvb “Delete Trip” niet dat je de rit van je computer verwijdert, maar dat je gewoon een nieuwe trip start en de vorige in geheugen bewaart.

Software

De software die je bij de Ergomo Pro krijgt heet Ergoracer. Ergoracer ziet er niet uit zoals de meeste standaard Windows programma’s. Zo heb je geen menu-structuur bovenaan en rechts-klikken voor extra menu’s is ook niet beschikbaar. Is dit goed of niet goed? Ik ben de laatste om te beweren dat Windows-look-en-feel applicaties als “het beste” moeten beschouwd worden, maar dit is wel een manier van werken die miljoenen computergebruikers gewoon zijn.

De applicatie is opgebouwd met grote iconen. Die iconen vertellen wel vrij duidelijk wat hun functie is, en wanneer je er met je muis-pointer over gaat, krijg je nog een paar woorden extra uitleg.

Wanneer je eenmaal de draai hebt gevonden in de software, kan je training per training gaan bekijken en analyseren, kan je trainingen met elkaar vergelijken en een aantal trend-analyses gaan maken.
De grafieken en views kunnen naar eigen behoeften aangepast worden.

Startup scherm
Opstart scherm
Dagboek
Dagboek
Kalender view
Kalender
Trainingsview met samenvatting
Trainingsview

De communicatie tussen de Ergomo Pro computer en de PC gebeurt via een seriële connectie. Vermits de meeste hedendaagse PC’s, en zeker laptops, geen seriële poort meer hebben, wordt er een convertor-kabel van seriëel naar USB mee geleverd. Dit geeft soms communicatie problemen. Soms moest de USB kabel een paar keer uitgetrokken worden en op nieuw ingeplugd worden om de connectie te herstellen. De communicatie verloopt ook vrij traag (wat niet abnormaal is voor seriële connecties).

Milieu

Het Ergomo Pro systeem werkt niet draadloos. Er hoeven dus geen zenders van stroom te worden voorzien. Zowel de power- als de snelheidsensor worden van stroom voorzien door de computer.
De batterij is trouwens een herlaadbare batterij, wat een pluspunt is voor het milieu

Conclusie

De Ergomo Pro is een zeer nauwkeurige vermogenmeter. Ergomo geeft een foutmarge van amper ±0,5% na callibratie.

Het meetsysteem zit mooi verborgen in de trapas. De sensoren en computer zijn met kabeltjes verbonden. Dit is misschien minder elegant, maar bespaart batterijen en is veel minder onderhevig aan storingen dan draadloze systemen.

Het display is groot en duidelijk en kan veel informatie gelijktijdig weergeven. De bediening is niet altijd intuïtief, maar eens je het onder de knie hebt werkt het makkelijk.

De software heeft heel wat mogelijkheden maar ziet er wat apart uit. Het is een trainingslogboek, geen trainingsplanner.

koffer.jpg De Ergomo Pro is enkel te monteren door ervaren fietsmechaniekers.

Het complete systeem Wordt geleverd in een stijlvolle aluminium koffer. Deze koffer bevat alle componenten van het systeem en de specifieke montagewerktuigen.
Prijs: 1449 EUR incl. BTW

Meer info op www.alienwheels.be en www.ergomo.net