Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Op bezoek bij de podoloog
Gear

Op bezoek bij de podoloog

dsc_8248.jpg

Dat de loopproef een cruciale rol speelt in de triathlon of duathlon sport hoeft niet verteld te worden. Dat lopen ook de meest belastende van de 3 sporten is, is ook algemeen bekend. Bij elke landing van de voet, krijgt het hele lichaam een serieuze slag te verwerken. Met de juiste schoenen en eventueel een nodige correctie, kan die impact tot een minimum worden beperkt en kan men dus optimaal lopen. Op vraag van podologe Carla Franco ging ik eens op consultatie om letterlijk met mijn voeten te laten spelen.

Podologie is een paramedische wetenschap die zich bezig houdt met allerhande klachten aangaande de voeten. Zo zal een podoloog zich onderandere bezig houden met medische pedicure zoals ingegroeide nagels, eelt, likdoorns, wratten, enz. Maar een podoloog houdt zich ook bezig met klachten aangaande het steun- en bewegingsapparaat. Vooral die tak van de podologie is interessant voor ons atleten.

dsc_8267.jpgIedereen is anders. Ook ieders voeten zijn anders. De manier waarop we onze voet neer plaatsen bij het lopen bepaalt de kwaliteit van de loopstijl. Het niet correct plaatsen van de voet, kan leiden tot ernstige klachten. Niet alleen in de voet zelf, maar door een verkeerde belasting bij het neerkomen van de voet, kunnen er problemen onstaan in knieën, bekken, rug, schouders,… Overal eigenlijk.

Wie in een loopspeciaalzaak al eens loopschoenen heeft gekocht, heeft waarschijnlijk al eens een basis voetonderzoek ondergaan. Er wordt even gekeken wat voor type voet je hebt en er wordt op de loopband eens gekeken hoe je je voet neerplaatst en welk type schoen best bij je voet past. Voor de meeste mensen, zeker als er geen klachten zijn, is dit voldoende om de juiste schoen te vinden.

Wil je echter een meer medische ondersteuning, of heb je echt klachten waarvan de oorzaak mogelijks bij de voeten begint, dan ben je bij de podoloog aan het juiste adres

dsc_8254.jpg

De consultatie start steeds met een grondig gesprek. Er wordt gepolst naar de activiteit van de atleet, er wordt geluisterd naar eventuele klachten en gedragen loopschoenen worden grondig bekeken om het slijtage patroon te analyseren. Met die gegevens gaat de podoloog aan de slag met allerhande meetlatten en gradenbogen om een correct beeld te vormen van het bio-mechanische bewegingsapparaat.

 

dsc_8265.jpg
dsc_8264.jpg

Na de metingen, wordt er op de loopband gelopen, blootvoets én met loopschoenen aan. Er wordt nauwkeurig gekeken hoe de voeten in beide omstandigheden worden geplaatst en afgerold. Op basis van al deze gegevens wordt dan de diagnose gesteld.

Die diagnose kan een aanbeveling zijn om een bepaald type schoen te kiezen met de juiste ingebouwde correctie. Soms kunnen standaard loopschoenen niet voldoende correctie en steun bieden. Dan zijn steunzolen een mogelijke oplossing. Sommige podologen maken zelf steunzolen. Carla doet dit niet, maar geeft de gegevens door aan een collega  die dan de steunzolen correct op maat maakt.

Wil je meer weten, neem dan zeker een kijkje op http://www.carlafranco.be/