Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Nieuws

Joerie Vansteelant – Andy Sutz 1-0

Joerie Vansteelant heeft op overtuigende wijze een eerste mentale tik uitgedeeld aan zijn concurrenten. Zonder te pieken naar de wedstrijd won hij het EK Powerman in Horst aan de Maas met overmacht. De Zwitser Andy Sutz en de Deen Axel Nielsen, later dit seizoen nog tweemaal rechtstreeks concurrent van Joerie in Weyer en vooral in Zofingen, moesten het meesterschap van de atleet uit Torhout lijdzaam ondergaan.

De wedstrijd over 15 km lopen, 60 km fietsen en 7,5 km lopen werd tijdens de eerste run hard gemaakt door de Zuid-Afrikaan Jason Spong, onlangs winnaar van de PM Maleisië. Joerie Vansteelant en PM Zofingen-winnaar Andy Sutz waren de enigen die het tempo konden volgen. Maar vanaf de eerste fietskilometers was het duidelijk wie vandaag de sterkste was. Joerie sloeg na één rond al een beslissende kloof en liep steeds verder uit op zijn twee achtervolgers. Spong zou in de laatste fietsronde en in het afsluitende lopen de tol betalen van zijn hoge aanvangstempo en ging roemloos ten onder. Ook de ervaren David Senn, lang in vierde positie, blies zijn motor volledig op.

In de tweede run kon Joerie voldoende voorsprong behouden om voor het eerst in zijn carrière Europees kampioen Powerman te worden. "Het was nog een wedstrijd die op mijn palmares ontbrak, dus het doet wel deugd om voor de eerste keer in Horst te winnen", vertelde de tweevoudig wereldkampioen. "De wedstrijd verliep voor mij in prima omstandigheden, al lag de snelheid bij Jason Spong wel erg hoog in het begin. Eens op de fiets voelde ik dat ik sterke benen had en nadien liep het vlot. Wat de voorbereiding naar Zofingen betreft, geeft deze zege een goed gevoel. Ik weet nog steeds niet goed waar me aan te verwachten, omdat het mijn eerste keer in Zofingen wordt, maar ik ga er alles aan doen om er klaar voor te zijn."

Andy Sutz kent Zofingen wel. Hij won de meest recente editie en hij kijkt nu al uit naar de confrontatie met Joerie. "Vandaag was hij veruit de sterkste en daarom ben ik supertevreden met de tweede plaats. In het fietsen moet ik het meer hebben van een heuvelig parcours. In Weyer krijg ik een nieuwe kans om het tegen Joerie op te nemen en ook in Zofingen zien we elkaar weer. Dat worden mooie duels", aldus de jonge Zwitser die een knappe tweede plaats behaalde.

Achter deze hoofdrolspelers was de strijd voor brons lange tijd open. Wim Nieuwkerk leek in de afsluitende loopproef een optie te nemen op de derde plaats, maar dat was buiten de herboren Axel Nielsen gerekend. De Deen werd derde terwijl Nieuwkerk als vierde en eerste Nederlander de nationale titel veroverde. Dirk Strothmann werd vijfde.

NICO HUYBERECHTS
Nico Huyberechts was tweede Belg op een mooie achtste plaats. "In het eerste lopen had ik last van de pollen in de lucht en pas in de laatste twee ronden lukte het om beter te ademen. Op de fiets ging het super (van de toppers noteerde Nico de tweede fietstijd achter Joerie, nvdr) en dat geeft me goeie moed voor de Ironman van Lanzarote. Ook het tweede lopen ging goed, dus ik denk dat ik stilaan klaar ben voor het langere werk. Vorig jaar was ik hier zevende, nu achtste met weer een jaartje ouder, maar dat betekent niet dat jullie me in je artikels bij de oude garde hoeven te vermelden", aldus een glimlachende Huyberechts.

De overige Belgen deden het ook uitstekend. Zowel Arnout Volckaert als Frederik Sleutel en Sylvain Denis lieten zien stilaan in vorm te zijn voor de komende Ironmans. Maar één van de mooiste prestaties kwam ongetwijfeld van de jonge Jochen Neyrinck.

YVONNE OPPERMACHTIG
Bij de dames stond er weer geen maat op Yvonne van Vlerken. De wereldrecordhoudster op de volledige triatlonafstand liet alleen wat kruimels over voor de concurrentie. In de eerste run liep ze van  haar concurrentes weg en na het fietsen had ze meer dan vijf minuten voorsprong op Camilla Lindholm en Ulrike Schwalbe. De Zweedse en de Duitse werden respectievelijk tweede en derde. Door het in laatste instantie afzeggen van Anja Buysse stonden er geen Belgische elite-dames aan de start in Horst.