Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
getest: Swimovate PoolMate
Gear

getest: Swimovate PoolMate

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

poolmate.jpgHet Britse Swimovate pakte eind 2009 uit met de Pool-Mate, een zwemmershorloge dat ze zelf aankondigden als “de eerste automatische zwemcomputer voor op je pols”. Een stevige belofte zowaar. Maar is dit een gadget of haal je voor €80, de prijs van een instap-Polar ook een ideaal trainingsmaatje in huis en een goed idee voor een eindejaarsgeschenk? Een test.

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Swimovate was zo vriendelijk om ons een testexemplaar te bezorgen. Eens uit de doos valt meteen het slanke, bijna vrouwelijke design van de Pool-Mate op. Het ding is er in een zwart-blauwe en grijs-blauwe uitvoering. Voor wie gewend is aan de massieve Polar of een klassieke Timex op de pols is dit alvast even wennen.

Maar goed, we zijn hier niet voor een schoonheidswedstrijd. Het ding dient om te zwemmen. De Pool-Mate heeft vier knoppen (mode – start – up – down). Als we er de handleiding even bijnemen, dan lezen we dat de Pool-Mate werkt op basis van een geavanceerde bewegingssensor technologie. Door een mix van bewegingssensoren, software algoritmes en verwerking van digitale signalen detecteert de Pool-Mate armbewegingen in het water. Vervolgens analyseert hij deze gegevens om op het schermpje de snelheid, afgelegde afstand en het aantal verbruikte calorieën weer te kunnen geven. De computer kan vier verschillende zwemslagen herkennen en analyseren: de vrije slag, de schoolslag, de rugslag en de vlinderslag. Daarvoor hoef je de instellingen niet aan te passen. Na afloop van je training moet je in het logboek aantal banen, aantal slagen, afstand, tijd, snelheid, calorieën, sessie- en setgeheugen en efficiëntie van je stijl kunnen bekijken. Voorwaar een hele boterham.

Het instellen is in ieder geval kinderlijk eenvoudig. Driemaal op “mode” drukken en je komt in een instelmenu waar achtereenvolgens lengte van het zwembad, gewicht en pols waarop het uurwerk zal worden gedragen (L/R) kunnen worden ingesteld. Daarna kan je gaan trainen.

Bij de start van je zwemtraining druk je op start (Bill Gates, eat your heart out, het leven kan simpel zijn!) en je begint te zwemmen. Bij het einde van een sessie druk je nogmaals op “start” en het ding begint de duur van je pauze te meten. Wanneer je niet vergeten om bij het opnieuw vertrekken andermaal op start te drukken, gaat alles probleemloos.

Tijdens een training kan je door het drukken op de Up of Down-toets per gezwommen set je afgelegde aantal lengtes, je aantal slagen, je totaal gezwommen afstand, je calorieverbruik, je efficiëntie (zie verder) en het nummer van de actuele set bekijken.

Voor wie de vervelende eigenschap heeft om steeds opnieuw het aantal gezwommen lengtes te vergeten, is dit een opsteker. Alleen jammer dat het scherm te klein is om tijdens het zwemmen makkelijk de gegevens te kunnen aflezen en dat je niet kunt selecteren welke waarde steevast bij het starten wordt weergegeven. Nu, voor €80 kun je onmogelijk alles hebben, denken we dan maar.

Na afloop van je training staat je niet meteen iets te doen om alles op te slaan. Wanneer de Pool-Mate 5 minuten lang geen lengtes meer registreert, wordt alles automatisch opgeslagen en gaat het horloge in standby. Hierbij wordt het uurwerk weergegeven. Je kunt je sessie ook handmatig opslaan door de start-knop 2 seconden lang ingedrukt te houden.

Onmiddellijk na je training kan je het aantal gezwommen lengtes, het aantal slagen per lengte, de gezwommen afstand, de snelheid (sec/100m), het calorieverbruik, de efficiëntie en de trainingstijd (sessies én pauzes) bekijken door de Up en Down toets te gebruiken.

Gaat er wat tijd over of wil je de waarden van een vorige training bekijken, dan druk je tweemaal op mode tot je in het logboek komt, selecteer je de gewenste training en bekijk je de waarden voor de volledige training (zwemtijd zonder pauze, lengtes, afstand, calorieën en gemiddeld aantal slagen per lengte) of per set (tijd, lengtes, gemiddeld aantal slagen, snelheid en efficiëntie). Met een geheugencapaciteit van 400 trainingen kan je er dus een tijdje mee aan de slag.

Dat maakt het plaatje vrij compleet. Zeker wanneer je ingaat dat de Pool-Mate de efficiëntie van je zwemstijl analyseert door een waarde te berekenen op basis van je afgelegde afstand per slag en de tijd die elke slag duurt. Hoe lager die waarde, hoe efficiënter je zwemstijl. Door die functie kan je letterlijk zelf zien hoe goed je vooruit gaat of hoe je efficiëntie binnen één training varieert.

Toch zijn er ook een aantal minpuntjes. Eerst en vooral zal het vrouwelijke design een aantal mannelijke atleten eerder afschrikken. In plaats van twee kleurtjes, hadden ze bij Swimovate twee formaten van hun apparaat voorzien.

Daarnaast stoorden we ons tijdens het zwemmen aan de moeilijke afleesbaarheid van het scherm tijdens het zwemmen. Wie de tel kwijt is, moet bij wijze van spreken even stoppen, kijken en opnieuw vertrekken.

Verder vinden we het persoonlijk ook jammer dat er geen timerfunctie op het apparaat zit. Nu dient het louter als een registreer apparaat terwijl je zwemt (bij kick-oefeningen of drills met één arm werkt het ding niet). Intervaltraing of trainingen waarbij je elke lengte middels een geluidssignaal in dezelfde tijd probeert af te leggen, zijn hierdoor niet mogelijk.

Dat neemt echter niet weg dat je voor €80 een schitterend trainingsregistratiemiddel in huis haalt.

samengevat:

positieve punten:

prijs
functies
efficiëntiemeting

negatieve punten:

vrouwelijke design
ontbreken van timerfunctie