Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

By using our website, you agree to the use of our cookies.
Nieuws

Kanshebbers op OS 2012 maken hun opwachting in Zuid Afrika

Nog een 6-tal maanden scheiden ons van de Olympische Spelen in Londen maar tot op heden slaagde er nog geen enkele belg in de (zwaardere) BOIC norm te behalen. Voor zowel Peter Croes, Simon De Cuyper, Katrien Verstuyft en Sofie Hooghe worden het dan ook belangrijke maanden willen ze zich nog kunnen plaatsen voor dit kampioenschap.

Om zich te kunnen plaatsen zijn er een verschillend aantal mogelijkheden. Een eerste manier vastgelegd door de ITU is winnaar worden in een door de ITU vastgelegd Europees Kwalificatie Event of Top 3 behalen in een Wereld Kwalificatie Event. Een zeer moeilijke manier om zich rechtstreeks te kunnen plaatsen voor de OS 2012 gezien de sterkte van grootmachten zoals GB, FRA, DUI en AUS.

Een andere manier die voor onze Belgen een stuk realistischer is, is om zich zo goed mogelijk te kunnen plaatsen op de Internationale Olympische Ranking. Een TOP 39 plaats op de uitgezuiverde lijst  (slechts 3 atleten per land) of via de 5 beschikbare plaatsen die overblijven op de gewone Internationale ranking is een eerste kwalificatie-eis.

Het BOIC vraagt echter nog een extra criteria om zich te kunnen plaatsen. Zoals in de meeste sporttakken zijn deze eisen een stuk zwaarder dan de Internationale criteria maar het BOIC is echter vrij om te kiezen welke criteria zij het meest als norm gebruiken. Indien voorgaande criteria van het IOC behaald werd zijn er 4 mogelijke manieren om een criteria te kunnen behalen namelijk:

Top 16 in de finale van de World Championship Series (reeds doorgegaan, geen belg in Top 16)

Top 8 (of 2x Top 12) in één van de 5 WCS wedstrijden die nog doorgaan voor de OS

Top 3 in de Worldcup van Edmonton, Mooloolaba of Tsizaujvaros.

Top 8 op het EK in Eilat

Katrien Verstuyft was er op het EK in 2011 reeds dichtbij met haar 12e plaats en mogelijks is zij dan ook de grootste kanshebber op een Belgische selectie. Bij de mannen behaalde Simon De Cuyper vorig jaar op het einde van het seizoen een 3e plaats in een World Cup. Voor hem bestaat er dus ook mogelijkheid om zich te selecteren. Wel staat het vast dat het een stuk moeilijker zal worden aangezien vele atleten uit de verschillende landen zich nog moeten plaatsen en de bezetting in de Worldcups en WCS wedstrijden een stuk hoger zal liggen. Met zijn loopniveau moet hij echter in staat zijn om een goed resultaat te kunnen neerzetten indien hij in de kopgroep kan terechtkomen. Wel is het uiteraard zo dat er net voor de OS vaak atleten worden gedelibereerd.

De 4 kanshebbers starten alvast hun Internationale seizoen in Kaapstad op 19 februari. In de Africa Cup over de sprintafstand zullen ze proberen zoveel mogelijk punten te scoren. Bij de mannen staat er momenteel een uitgebreid en kwaliteitsvol deelnemersveld aan de start. Bij de vrouwen momenteel slechts een 15-tal deelneemsters.

Met 3athlon.be volgen we hun parcours uiteraard op de voet.

Meer informatie over de criteria via deze link