Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Jim Thijs 7de op extreme XTerra Frankrijk
Nieuws

Jim Thijs 7de op extreme XTerra Frankrijk

jim thijs xterra france 2011

 

UPDATE MET WEDSTRIJDVERSLAG VAN YERAY LUXEM

 

Niet alleen ons land heeft af te rekenen met een natte zomer, ook bij onze zuiderburen zorgt de regen voor zware wedstrijdomstandigheden. Het parcours van de Xterra triatlon in Frankrijk werd herschapen in een grote modderstrook. Bovendien moest er 39 km met de mountainbike afgelegd worden, een zeldzame lange afstand in het Xterra circuit. De winst ging in Xanrupt naar Asa Shaw, die Alexander Haas en Nicolas Lebrun voorafging. Beste landgenoot in de Vogezen was Jim Thijs. Jimbo pakte in 3u30’34 een zevende plaats. “Wow, bijna vier uur nodig voor een Xterra”, tweette Jim. “Extreme omstandigheden en een mountainbike parcours van 39km. Mijn zevende plaats is mijn beste lange afstandsresultaat. Flink wat progressie, daar ben ik blij mee”, aldus Jimbo. Yeray Luxem werd 14de in 3u38’07. Hij heeft zowel mentaal als fysiek een zware periode achter zich.

Yeray kreeg vorig jaar sinds september een boost met drie knappe overwinningen. Na een goeie winter was hij dan ook klaar om dit jaar te bevestigen, maar vooralsnog lukte hem dat niet. Zowel mentaal (met de ziekte van zijn moeder) en fysiek (met een flinke allergie) kreeg hij het zwaar te verduren. Lees hier op zijn blog het hele verhaal. De Xterra Frankrijk betekende voor hem vooral opnieuw proberen in de eerste XTerra van het seizoen:

 

“Zondag startte ik in mijn eerste XTERRA wedstrijd van het seizoen. Na enkele fysiek en mentaal zware weken was ik blij toch mijn plaatsje te kunnen innemen en deel uit te maken van deze prachtige organisatie en vooral most important de heerlijke XTERRA atmosphere. Toch was het heel moeilijk mijn fierheid en trots opzij te zetten. Ik deed interviews en werd door de bookmakers getipt als kanshebber. Dat is ook mijn ambitie en op dit parcours hoor ik in topconditie ook mee te doen, maar nu probeerde ik dat toch even van me af te zetten. Lastige momenten waren dat al die vragen over ’’of ik er klaar voor was, wat de strategie ging zijn’’ Normaal zo mentaal veerkrachtig en zin in een pokerspellertje maar nu wou ik gewoon race, genieten en zien waar ik uitkwam”, vertelt een openhartige Yeray.

“Al deed de prachtige omgeving en het plezier ik beleefde in het verkennen van het parcours dat gelukkig vaak genoeg vergeten dat het niet enkel draait om het resultaat. Ik vertrok dan ook met de instelling zeer rustig te zullen racen en de focus te leggen op het testen van enkele nieuwe dingen en zoveel als mogelijk naar mijzelf te kijken. Het parcours was ook langer (het was al lang) en zwaarder dan vorig jaar.

Een beetje onverwacht klonk het kanonschot voor een 1-loop triangle 1500m swim. Ik zat mooi in mijn ritme en eigenlijk heel erg op reserve tot aan de eerste boei. Daar kwamen enkele groepen samen en ik zat wat achteraan bij de invoeging. Ik probeerde toch wat op te schuiven maar dat voelde ik bij het crossen van de 2de boei en de terugkeer richting transitie. Mooi te verklaren achteraf natuurlijk aangezien ik niet veel bijzonder volume en intensiteit in de armen en longen had. Toch sloeg ik erin, weliswaar achteraan me te handhaven en in de main groep T1 aan te vatten.
De fietsproef werd voor iedereen een loodzware opdracht. Het was lang, zwaar en lag slecht door de regenval en passages van de vele ateleten uit voorgaande wedstrijden. Ik deed het nog nooit zo rustig de eerste ronde maar bleef wel mooi nog rond positie 10 hangen. Ik kreeg vertrouwen en begon dan wat te versnellen in de lange bergop aan het begin van de 2de ronde. Misschien wat overmoedig of een eerder verklaarbare energiedip in de laatste 10km , gezien het weinige trainen deed me veel tijd verliezen. Van een positie net binnen de top 10 viel ik terug naar 15 en begon zo te lopen. Ik schoof nog 1 plaatsje op en vond dat ik zowel technisch als fysiek niet echt veel meer kon doen in het lopen. Na raadpleging van de uitslagen viel dat gevoel nog reuze mee in vergelijking met de tijd die ik verloor tov de top 5 atleten waarmee ik mij normaal zou meten. Tja, ik ging naar mezelf kijken maar ben toch al aan het vergelijken en analyseren. 1 ding is zeker. Met wat ik nu al kon in zulke lange race, kan mits ik er terug zal invliegen de komende weken een totaal andere prestatie geven in de volgende XTERRA wedstrijden. Terug de underdog daar! Al zal dat niet lang duren.” aldus Yeray.

Wij zijn ervan overtuigd dat we de sympathieke Atriac-atleet snel opnieuw op niveau zullen zien acteren. Misschien wordt hij wel één van de kandidaten in de Nisraman in Nisramont over twee weken!