Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Kris Coddens met zilver en Niels Ost met brons op EK crosstriatlon
Nieuws

Kris Coddens met zilver en Niels Ost met brons op EK crosstriatlon

 Niels Ost

Foto: Kris Ost

 

Op het EK Crosstriatlon in Den Haag droomden de Nederlandse juniores stilletjes van een volledig oranje podium. Dat was echter buiten onze landgenoot Niels Ost gerekend. De Beachchallenge is sowieso een zware wedstrijd, maar door de zware weersomstandigheden werd het een hele opgave voor de juniores. Het EK-goud ging verdiend naar specialist Marco Akershoek, die Jorik Van Egdom voorafging. Niels Ost ging een felle strijd aan met thuisatleet Hamersma en haalde het uiteindelijk in het lopen. Een bronzen medaille dus voor de 185-atleet.

Bij de elites deed Kris Coddens nog beter. Hij had een tijdje uitzicht op de Europese titel, maar pakte uiteindelijk en zilverend medaille. De Torhoutenaar is nog niet zo lang aan het trainen in het zwemmen en kwam pas rond de 20ste plaats uit het water. Tijdens het zware mountainbike nummer rukte hij naar voor op.

Paul Embrechts gaf bij de age groupers op om een opkomende blessure te vermijden, maar hij stuurde ons wel een uitgebreid verslag van de diverse categorieën: “De afgelopen week stond in het Nederlandse Kijkduin volledig in het teken van Offroadtriatlon.  Met een strandrace per MTB, een zwemwedstrijd in de zee, een wedstrijdloop en een teamrelay kon de organisatie menig duursporthart sneller doen slaan. Op zaterdag 14 juli 2012 stond een korte maar bijzonder intense triatlon op het programma. Het zwemmen speelde zich af in de immer onvoorspelbare Noordzee.  Het mountainbiken speelde zich af op een erg afwisselend parcours. De wind is vaak scherprechter in Kijkduin.  Deze editie was dit echter niet het geval.  Glibberige afdalingen, steile klimmetjes en moeilijke bochten zorgden echter wel voor snelle afscheidingen.  Het weer (regen en matige wind vanuit de zee) maakten het strand vrij makkelijk bereidbaar.  Het loopparcours kenmerkte zich door steile klauterpartijen in los zand, makkelijk lopende afdalingen en een passage langs het strand.
Bij de elite was het lange tijd Rob Barel die de wedstrijd leidde.  Zijn pensioenleeftijd is nog lang niet bereikt. Samen met zijn landgenoten Scheltinga en Vandermeer kon hij in het fietsen klappen uitdelen aan de concurrentie.   Zij waren echter niet sneller dan onze landgenoot Kris Coddens. Kris bewees in Knokke reeds over een stevige mountainbiketechniek te bezitten.  Hij liet de beste tijd noteren voor het fietsonderdeel. Tijdens het lopen kon hij de leider bij de lurven grijpen.   In de slotkilometers van het erg zware loopparcours kwam echter nog Victor Del Coral Morales onze landgenoot voorbijgesneld. De fransman Daubord vervolledigde het podium. Tim Van Daele, de meervoudige kampioen van de age-groupers startte eveneens bij de elite.  Hij bereikte een degelijk zwemniveau en reed een goed fietsparcours. Onze landgenoot Joeri Deleebeeck eindigde tiende in de categorie U23. Joeri liet weten dat hij met maagproblemen kampte en daardoor nooit op full power kwam. Hij heeft de hele race alleen uitgedaan. Hij hoopt op revanche in de Nisraman over twee weken, waar hij onder andere tegen Barel, Baelus en Vander Mast uitkomt. Later dit seizoen mikt Joeri op het BK crosstriatlon in De Haan. En volgend jaar wil hij er wel staan tijdens het WK op de Beachchallenge van Kijkduin.
Bij de dames ontbraken onze landgenoten.  De zege ging naar Helena Erbenova.
De Belgische junioren werden vertegenwoordigd door toppers Niels Ost en Thijs Ribbens.  Zij moesten, in tegenstelling tot de oudjes, vroeg in de morgen hun wedstrijd betwisten.  Het leek wel een plaatselijke storm bij de voorbereiding.  Het zwemparcours van 300 meter werd afgelegd in 14 minuten.  Deze tijd behoeft geen verdere uitleg.  Niels Ost kon met een degelijke fietsproef en de beste looptijd met een bronzen plak huiswaarts keren.  Ook zijn maat deed het voortreffelijk.  Een zesde plaats op een EK is prachtig!
Bij de agegroupers zagen we Nick Baelus bij de categorie H35.  Hij bleef met zijn zwempak een tijdje aan een boei hangen in de Noordzee.  Na enige voltreffers van de concurrentie kon hij zich bevrijden uit deze netelige situatie.  Na een kleine terugval in de laatste fietsronde kon hij zich herstellen in het lopen.  Hij werd dan ook mooi eerste in zijn categorie +35 jaar.
Jan Van de Velde, strandspecialist per mtb, viel uit tijdens zijn sterkste discipline.
In de recreatieve wedstrijd traden ook enkele landgenoten aan.  Proficiat aan allen.
Opvallend was ook het optreden van Jim Thijs (recreatieve wedstrijd?) en Paul Embrechts (agegroupers-opgave owv blessurepreventie).  Samen met Kris Coddens, Yerray Luxem en Tim Van Daele kunnen zij volgend jaar op het WK als team hoge ogen gooien.
De wedstrijd is trouwens een aanrader voor ieder triatleet die houdt van een relatief korte maar zware wedstrijd. Meer info op http://www.beach-challenge.nl/” aldus El Pablo.