Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Team Hawi via Bilzen naar Kona
Nieuws

Team Hawi via Bilzen naar Kona

veldemans copy

Uplace mag dan wel de grootste namen in stelling brengen, ze zijn niet het enige grote Belgische team aan de start van de moeder aller triatlons. Team Hawi, genoemd naar het keerpunt van de Ironman Hawaii, heeft over een paar weken maar liefst acht atleten aan de start in Kona. Zaterdag volgt hun laatste grote voorbereidingswedstrijd in Bilzen, waar ze op de 111 vooral de fietsbenen nog eens kunnen testen. Voor meer info over die 111 ga je naar sport-events.be.

Wij stellen hier graag het Team Hawi, opgebouwd rond coach Loïc Helin, aan u voor, met als unicum drie broers die aan het WK Ironman deelnemen, niemand minder dan de Veldemans.

Na zijn uitstekende prestatie vorig jaar Рwinst in de agegroup 35-39 Рverdedigt Sam Gyd̩ zijn amateur wereldtitel. Na een moeilijke seizoensstart (stressfractuur na een te gekke Canadese loopkoers) komt hij de laatste weken goed onder stoom en kan hij opnieuw op hetzelfde elan als vorig jaar trainen. Niets moet, alles kan.

Dries Ampe (Q in IM Wales) kende tot de zomer een goed seizoen maar viel dan heel zwaar met zijn fiets. Enkele gekneusde nekwervels met daaraan verbonden geknelde zenuwen deden zijn sportieve toekomst – en uiteraard ook deelname in Hawaii – even aan een zijden draadje hangen. Pas begin augustus kon hij de trainingen hervatten. De doelstellingen zijn aangepast (finishen) maar het genieten en de focus zullen daarom niet minder zijn.

In dezelfde categorie komt de concurrentie uit de eigen trainingsgroep. Frederik Sleutel – 88e in Hawaii 2008 en 9e in Zofingen 2009 – haalde net als Dries zijn slot in Wales binnen. Het pact met Sam is gesloten en het gezamenlijke doel – top 5 in AG 35-39 – is geformuleerd. Op trainingsvlak draait Frederik – na een moeilijke seizoensstart – opnieuw op volle toeren.

stefanieIn de 30-34 categorie staan voor Team Hawi Stefanie Adam en de broers Stijn, Stefaan en Toon Veldeman aan de start. Stefanie bevestigde vorig jaar haar kunnen met een 3e plaats overall in Ironman Wales. Dit jaar won ze overtuigend de internationale duathlon van Hyères. Daarna ging de focus op studeren – Stefanie vatte dit jaar de studies geneeskunde aan – en de combinatie met werk en sport bleek geen evidente. Na een lekke band op kop van de koers in Aarschot volgden 2e plaatsen in Eupen en Lommel. Volgende week test ze een laatste keer in Bilzen en op 28 september vertrekt ze al naar Kona om niets aan het toeval over te laten.  Stijn Veldeman – Hawaii finisher in 2009 – haalde zijn kwalificatie twee keer, door zowel in Florida als New York zijn agegroup met panache te winnen. Tijdens die laatste wedstrijd deelde hij die panache trouwens met zijn broers Toon en Stefaan die 2e en 4e werden in dezelfde agegroup, zonder twijfel een unieke prestatie. Toon, de jongste van de broers, speelde tot voor 2 jaar nog basket in de nationale reeksen maar schakelde dan over naar triathlon. De eerste deelname aan een Ironman werd meteen beloond met een kwalificatie voor Hawaii. Stefaan, de tweelingsbroer van Stijn, startte in 2009 reeds in Kona maar moest dan omwille van een verkeerd hydrateringsplan opgeven. Na een break van 2 jaar en anderhalf jaar training is hij ervan overtuigd dat hij ginds iets gaat rechtzetten!

De 8e Team Hawi-atleet die kwalificatie haalde is Jan Syryn via een puike prestatie in Regensburg. Jan finishte in 2008 in 10u25. Omdat hij omwille van combinatie werk-privé zich niet optimaal kan voorbereiden verkoos hij om wel naar Kona af te reizen, maar louter in dienst van de andere atleten: assistentie voorzien tijdens de trainingen, de bagage van de andere atleten dragen en de laatste details in het zwemmen bijwerken! Met dank aan een aantal teampartners (Veldeman bvba, Teschner, Cornelis Bedding en Biestmilch) kan Team Hawi trouwens een volledig support team naar Kona zenden om ter plaatse de optimale condities te creëren voor de atleten. Coach Loïc Hélin zal ginder de laatste twee weken voor de wedstrijd zijn atleten van heel nabij volgen en bijsturen. Sietse De Laeter vervoegt het team als kinesist en bike mechanic en Christof Victor stelt zijn kookkunsten ter beschikking van de atletengroep.

 

team-hawi-1-relais-givrc3a9s

Tot slot neemt Team Hawi nog een gastatleet mee: Glenn Vekemans, vorig jaar top 100 in Kona en occasioneel trainingsmakker, verkiest om de verplaatsing met Team Hawi te maken en zich zo optimaal te kunnen voorbereiden voor een topprestatie op 13 oktober.

Vanaf 28 september kan je dit alles volgen op teamhawi.org waar dagelijkse updates zullen terug te vinden zijn.