Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Doelstellingen moeten SMART zijn
Training

Doelstellingen moeten SMART zijn

Smart

Nieuwjaar staat voor de deur en heel wat mensen willen het nieuwe jaar sportief inzetten. Om er voor te zorgen dat deze nieuwe intenties niet direkt verwateren gaan we de SMART techniek toepassen.

S.M.A.R.T. staat letterlijk voor Specific, Measurable, Achievable, Relevant and Time-bound. Een beetje uitleg:

Specific : Zorg er voor dat je doelstellling heel specifiek is. Zeg niet zomaar ” ik wil sneller kunnen lopen” maar wel ” ik wil 5 minuten sneller kunnen lopen op 10 km binnen 6 maanden”.

Measurable: Een doelstelling moet meetbaar zijn. Ze is wel of niet uitgevoerd. Het voorbeeld hierboven is perfect  meetbaar. Namelijk 5 min sneller en niet zomaar sneller.

Achievable : Je doelstelling moet ook haalbaar zijn. Die 5 minuten zijn misschien haalbaar in een tijdspannen van 6 maanden, maar ze zijn niet haalbaar binnen de 4 weken.

Relevant : Om jezelf gemotiveerd te houden moet je doelstelling van toepassing op jouw sportprestatie. Je bepaald je doel voor jezelf en niet omdat een vriend dit ook zo doet.

Time-bound: Het einde van een doelstelling moet goed bepaald zijn in tijd. Binnen 6 maanden is zeer tijdsgebonden en meetbaar.

Voor sommigen onder U zal het ( desondanks de SMART techniek) niet eenvouding zijn om zulks een resultaat gerichte doelstelling te zetten. Een gebrek aan sportieve ervaring, niet genoeg doorzettingsvermogen, te ver weg, enz … kunnen er voor zorgen dat je heel snel gedemotiveerd geraakt en uiteindelijk afhaakt.

Gemakkelijker haalbare doelstellingen zijn de zogenaamde “Proces-gerichte ” doelstellingen. Zij focussen meer op de uitvoering van je sportprogramma. Goede voorbeelden hier zijn :

  1. Viermaal per week gedurende 30 minuten gaan joggen
  2. Mijn dagelijkse trainingen bijhouden in een logboek
  3. Een trainingspartner vinden binnen de maand
  4. Mijn fiets herstellen en er iedere week minstens 60 km mee rijden

 

Veel plezier met het vastleggen van je sportieve doelstelling in 2013.

CoachFlip @Transition3.be