Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Getest: de nieuwe TomTom Sportwatch
Gear

Getest: de nieuwe TomTom Sportwatch

TT MULTISPORT KMIn 2011 betrad TomTom samen met Nike de markt van de sporthorloges. Nu, twee jaar later, stelt TomTom zijn eerste eigen horloge voor.
Na de Nike+ SportWatch heeft TomTom nu ook aan de triatleten gedacht. Het horloge komt immers in twee modellen: de TomTom Runner en de TomTom Multi-Sport. Waar de Runner enkel ondersteuning voor het lopen heeft, voegt de Multi-Sport hier ook nog zwemmen en fietsen aan toe.

 

Design
“We weten dat veel GPS-horloges die nu op de markt zijn, te dik en gecompliceerd zijn om te gebruiken tijdens de training” aldus Lars Guns, regionale verkoopdirecteur van Benelux. Met die gedachte werd het horloge ontworpen.
Wat onmiddellijk opvalt, is dat de bediening zich niet naast, maar onder de display bevindt. Met de One-Button Control biedt het horloge een intuïtieve bediening aan. We gaven het uurwerk ook aan een paar mensen die minder begaan zijn met ,vaak ingewikkelde, trainingstoestellen. Na één training scrolden ze al vlot door de verschillende menu’s en mogelijkheden.
Het horloge bestaat uit twee delen, de polsband en de unit zelf. Deze kan uit de polsband gehaald worden om te bevestigen aan de fietssteun of om te verbinden met de computer. Deze keuze vinden we ietwat gewaagd. De unit zit zeer los in de polsband en durft er wel eens uitkomen. Het horloge aandoen in de wisselzone doe je dus best met enige voorzichtigheid. Tijdens het dragen is er geen probleem en blijft de unit zonder problemen zitten.
Dispay
Er werd gekozen voor een relatief grote display, met hoge resolutie. Door de verlichting is de informatie zowel in het zonlicht als in het donker goed leesbaar.
Tijdens het sporten zijn drie datavelden zichtbaar, die zelf gekozen kunnen worden. Naast een bijzonder groot veld staan er bovenaan twee kleine veldjes. De kleine datavelden zijn echter behoorlijk klein in vergelijking met het grote veld.

 

Sensoren
Net als met de Nike+ SportWatch werd er gekozen om de Bluetooth Smart technologie te gebruiken. Deze variant van het Bluetooth, zoals we die op onze GSM kennen, wordt steeds populairder dan concurrent voor de andere technologie, ANT.
Omdat er al enkele Bluetooth Smart banden in omloop zijn koos TomTom ervoor zijn horloge standaard zonder hartslagsensor te leveren. Heb je geen sensor dan heeft TomTom ook een pakket met sensor.
De Multi-Sport editie heeft ook ondersteuning voor een cadans- en snelheidssensor. Is de snelheidssensor verbonden, dan geeft het horloge ook zonder GPS ontvangst, de snelheid en afgelegde afstand weer.

 

GPS ontvangst
TomTom heeft al jaren ervaring met GPS-ontvangers en heeft deze ervaring in de sporthorloges verwerkt. Naast de GPS-satellieten worden ook de GLONASS-satellieten gebruikt voor locatiebepaling. Verder worden bij iedere synchronisatie met de computer, automatisch de huidige posities van de satellieten opgehaald. Deze informatie zorgt ervoor dat de locatiebepaling zeer snel kan gebeuren. Volgens testen zou dit horloge zelfs het snelste op de markt van de sporthorloges zijn.
Ook op vlak van nauwkeurigheid toont de TomTom technologie zich. Wanneer we de totale afstand van onze testrit met de TomTom vergeleken met de afstand die onze fietscomputer aangaf was het verschil zeer klein.

 

Batterij
Het horloge heeft een ingebouwde batterij, die via de computer opgeladen kan worden. Volgens TomTom heeft de batterij een levensduur van 10u, indien GPS ingeschakeld is.

 

Trainingspartner
TomTom ontwikkelde een grafische trainingspartner, waarbij je in een oogopslag je prestatie met je vooropgesteld doel kan vergelijken.
In de racemodus race je tegen een virtuele tegenstander. Op het scherm kan je, naast de afstand tot de finish, volgen hoeveel je voor of achter op schema bent. Hoe je je eigen tijden aan de keuzelijst toevoegt was ons echter niet helemaal duidelijk.
Door in de doelmodus een gewenste afstand, tijd of aantal calorieën in te stellen, kan tijdens de trainingssessie op een grafiek de voortgang gevolgd worden. Het derde scherm, dat van de zonemodus geeft weer of je nog steeds in de gewenste trainingszone bent. Het is niet mogelijk meerdere trainingszones in te stellen. Train je dus in meerdere zones dan moet je nog steeds zelf je hartslag in de gaten houden tijdens de trainingsblokken die niet overeen komen met de zonemodus.
Tot slot is het in de lapmodus mogelijk om rondetelling in te schakelen. Je kan handmatig rondes afdrukken, maar ook kiezen om deze na een bepaalde tijd of afstand automatisch aan te maken.

 

Zwemmen
MULTISPORT 06-3618-bigDe Multi-Sport editie bevat een bewegingssensor, die het aantal baantjes en slagen moet detecteren. Aan de hand van deze gegevens wordt vervolgens ook de SWOLF-score berekend. Hartslagmeting is niet mogelijk, het Bluetooth signaal werkt niet onder water.
Op wedstrijd of training in open water heeft het horloge op tijd en aantal slagen na weinig te bieden. De functionaliteit is vooraf afgestemd om gebruik in het zwembad, wat we ook getest hebben.
Alvorens in het zwembad te springen moesten we enkele gegevens invoeren, zoals de lengte van het zwembad. We zwommen enkele keren 400m en merkten dat keerpunten goed gedetecteerd werden. Zowel tuimelkeerpunten als draaien aan de muur vormden geen probleem.
De laatste lengte, waar we enkel aantikten en niet meer keerden, werd niet opgemerkt. De start van het volgend blokje zorgde soms voor de registratie van de lengte, maar dat was niet altijd het geval. Hierdoor gaat de automatische rondetelling soms de mist in, waardoor ook het opnemen van de tijden tijdens een intervalsessie niet altijd correct is. Zwem je langere stukken, dan is dit uiteraard veel minder van belang.

 

Fietsen
MULTISPORT 05-2880-bigOm de unit op de fiets te monteren, moet deze eerst uit de polsband gehaald worden. Met een steun en een rubberen bevestiging wordt hij dan op de fiets gemonteerd. Deze bevestiging past alleen op ronde sturen. Heb je een plat stuur dan kan de meegeleverde fietssteun niet gebruikt worden.
De optionele cadanssensor bevat ook een snelheidssensor. Indien aangesloten, wordt het GPS signaal niet langer gebruikt om de snelheid aan te geven maar wordt deze informatie van de snelheidssensor verkregen.

 

Lopen
MULTISPORT 11 2510Samen met de zwemsensor heeft TomTom een footpod in het horloge verwerkt. Zo is het mogelijk om op een loopband het tempo en afgelegde afstand te volgen, iets wat na kalibreren verassend nauwkeurig was. De loopcadans wordt helaas niet weergegeven.
Tijdens het lopen kan je onder meer de duur van de trainingssessie, afgelegde afstand en tempo volgen. Indien een hartslagmeter gedragen wordt, is ook de hartslag zichtbaar. Het tempo wordt uitgedrukt in minuten per kilometer, wat jammer genoeg niet te wijzigen is naar kilometer per uur.

 

Trainingen opslaan
Met het sporthorloge lanceerde TomTom ook zijn eigen webplatform, TomTom MySports. Op deze website, die momenteel nog in betafase is, kunnen alle trainingssessies geraadpleegd worden. Momenteel is de informatie die je te zien krijgt redelijk beperkt maar er werd ons verteld dat dit verder uitgebreid wordt.
Naast MySports eigen, heeft TomTom ondersteuning voorzien voor verschillende anderen platformen. Zo wordt momenteel Map my Ride, RunKeeper en Training Peaks ondersteund. Gebruik je een ander platform dan kan je instellen om de trainingssessie om te zetten naar een KML, CSV, GPX, FIT of TCX bestand.

 

Conclusie
We hebben onze bedenkingen bij de keuze om de polsband en de unit zeer los van elkaar te houden. Wanneer je in de wisselzone snel het horloge wil aandoen zou de unit wel eens kunnen vallen. Het is alsof TomTom daar rekening mee heeft gehouden door het glas kras- en stootbestendig te maken.
Met zijn eerste eigen sporthorloge mikt TomTom duidelijk op de grootste markt, die van de recreatieve sporter. Alles hangt uiteraard af van hoezeer je op de elektronische trainingspartner vertrouwt, maar train je voor de lange afstand met gevarieerde trainingen, dan heeft de TomTom wel zijn beperkingen. Zo missen we het inladen van trainingsschema’s en is de batterijduur van 10 trainingsuren redelijk beperkt als je mikt op de lange afstand.
Voor de gemiddelde recreant, die op zoek is naar een GPS-horloge en niet houdt van ingewikkelde toestellen, denken we dat de Tom Tom Multisport wel eens de ideale, gebruiksvriendelijke trainingspartner kan zijn.

 

Verkoopprijs
Zoals reeds vermeld, werden er twee modellen op de markt gebracht, de Runner en de Multi-Sport.
De Runner wordt aangeboden aan 169 euro. Wens je hier ook een BlueTooth Smart borstband bij, dan leg je 219 euro neer.
Wil je ook zwemmen en fietsen, dan betaal je 30 euro meer. De goedkoopste Multi-Sport kost 199 euro, met borstband 249 euro. Het topmodel, waar ook een altitudemeter inzit, wordt geleverd met een snelheids- en cadanssensor. Voor dit pakket is de adviesprijs 299 euro.