Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Bloedgeven: prestatieverminderend?
Training

Bloedgeven: prestatieverminderend?

bloed-geven-in-vijf-vragen

Bloedgeven red levens, zover is duidelijk. Veel triatleten hebben echter schrik dat het bloedgeven effect zal hebben op hun prestaties.

Tijd dus voor ons om uit te zoeken wat de gevolgen juist zijn op de trainingen en wedstrijden.

RKbanner BGDL

 

 

In oktober 1995 werd in Amerika een onderzoek gedaan bij 10 fietsers. Op hen werden de effecten op hun prestaties na donatie een week lang vergeleken.

 

Although the current study demonstrated that maximal exercise is affected by the donation of blood, athletes should not be  discouraged from donating blood during their noncompetitive season. Maximal oxygen-carrying capacity is not stressed at submaximal work rates, a fact that coincides with our findings that submaximal values were not affected by blood donation. During training, most of an athlete’s activity occurs at submaximal metabolic rates, and blood donation would probably not have a significant effect on performance. Competition involving maximal metabolic rates is, however, likely to be affected for at least 1 week after blood donation

 

De maximale prestatie was een week na donatie nog niet op hetzelfde niveau als voordien, maar de submaximale prestatie was echter ongewijzigd. Een ander onderzoek, uit 2001, toonde aan dat na 1 à 2 weken, ten laatste na 3 à 4 weken, de maximale prestatie weer in orde was.

 

Het belangrijkste is om veel te drinken de dagen nadien. Het verloren vocht zou dan binnen de 48u weer aangevuld moeten zijn. De rode bloedcellen laten wat langer op zich wachten. Als je geen ijzertekort hebt zouden ze na gemiddeld 36 dagen weer met voldoende moeten zijn. Om ze allemaal weer terug te hebben moet je wel wat langer wachten, dat kan zelfs tot 120 dagen duren. De nieuwe bloedcellen zijn trouwens niet beter dan de oude, er is niks wetenschappelijk te vinden over het “schoonmaken” van het bloed.

 

Houd wel tijdens de training de eerste weken rekening met het feit dat de overslagpols lager ligt na donatie, omdat er minder rode bloedcellen zijn om zuurstof rond te brengen. De eerste dagen is die toch een 5 à 10 procent lager, waarna hij langzaam weer stijgt totdat je weer evenveel rode bloedcellen hebt.

 

Zolang je dus geen topsporter bent, kan het geen kwaad om bloed te geven als je wat rekening houd met je wedstrijdplanning. Ben je wat competitief ingesteld, dan kan je wel best enkel in het tussenseizoen doneren.

 

Een alternatief is trouwens het geven van bloedplasma.  Plasma bestaat voor 93 % uit water en voor 7 % uit opgeloste stoffen zoals eiwitten, suikers, vetten, zouten, hormonen en vitaminen. Dit is minder belastend voor het lichaam en kan dus ook buiten de rustperiode. Al na enkele dagen heeft het lichaam de afgenomen stoffen weer aangevuld.