Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
“Overleven in water van 7°”: Joppe Wuyts over de Uto Swimrun
Nieuws

“Overleven in water van 7°”: Joppe Wuyts over de Uto Swimrun

uto swimrun
De Belgen deden het niet onaardig in de Uto Swimrun, een extreme zwemloop in Zweden. Dirk Beersmans en Jan Syryn van het Z3R0D Scott Endurance Team werden zesde. DCM-Heymen Vastgoed vaardigde Joppe Wuyts en Joris Lankers af. Zij brengen u een uitgebreid verslag van deze toch wel aparte sportieve uitdaging. “Na een korte nacht en een verplaatsing via trein, bus en boot, stonden Joris en ik om 10u00 klaar aan de start van de Uto swimrun op het eiland Uto”, vertelt Joppe. “Dit is een van de vele eilanden in de archipel rond Stockholm in de Baltische zee. Opdracht: 30 km trainrunnen en 3,2 km zwemmen met een totaal van ongeveer 15 keer in en uit het water.”
uto swimrun 4
“Aan de start stonden 140 teams met vooral stoere, bebaarde, Zweedse outdoorboys, maar ook nog deelnemers uit 14 andere landen. Omdat je zelf voor al je materiaal moest instaan van de start tot de finish en gezien de geringe watertemperatuur, opteerden wij, net als de meeste teams, voor het zwemmen en lopen in een wetsuit. Na een goede start, kwamen we nog vrij vooraan aan de eerste zwembeurt. Daar werden we serieus verrast door de watertemperatuur waardoor de eerste twee zwembeurten meer op overleven dan op zwemmen leken.
uto swimrun 3
 
Ook het in en uit het water komen op de gladde rotsen (het was ook beginnen regenen) was geen evidentie op onze loopschoenen (achteraf ontdekten we dat de meeste teams speciaal hiervoor ontworpen trailschoenen droegen). Hierdoor leken enkele passages bij Joris en mij ook meer op schaatsen dan op lopen. Ondanks de twijfelachtige materiaalkeuze, konden we nog behoorlijk standhouden in het deelnemersveld.
uto swimrun 5
Op kilometer 20 was er echter een passage in open zee waarbij de watertemperatuur maar op 7°C lag. Joris kwam hier meer dood dan levend uit het water en was volledig onderkoeld. Hierdoor verliepen de volgende 7 km moeizaam. Zeker omdat we nog drie passages door het koude water te goed hadden. 
uto swimrun 6Pas op kilometer 27 begon de zon te schijnen en hebben we nog enkele teams kunnen remonteren. Na een leuke en toch wel geslaagde wedstrijd, bereikten we de eindstreep na 4u17, een mooie teamprestatie.
uto swimrun 7
Enkele tips voor diegenen die de smaak te pakken hebben na het lezen van dit verslag:
– Gebruik een neopreen badmuts waarbij de oren ook bedekt zijn (vb van ZeroD)
– Zorg voor lichte en aangepaste trailschoenen (voor tips stuur je maar een mail naar info@triatlonteamdcm-heylenvastgoed.be)
– Geniet van het prachtige landschap onderweg
– Bereid je thuis al voor op het koude water (reken op temperaturen tussen 7 en 12°C)
– Zeker de moeite om hier een citytrip naar Stockholm aan te koppelen.
– Zorg voor een leuke teamgenoot, je moet elkaar steunen.
uto swimrun 2
– Tips voor de supporters : als je een fiets huurt, kan je wedstrijd goed volgen.
Meer info kan je vinden op https://www.facebook.com/DCMHeylenVastgoedTriatlonteam of op de officiële site http://www.utoswimrun.se/” aldus Joppe Wuyts.