Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Coysman en Brydenbach samen over de streep
Nieuws

Coysman en Brydenbach samen over de streep

coysman breydenbach

Dé finishfoto van het jaar (foto: Ellen Rombouts)

Geen battle of the sexes in Retie, dus kregen we een unieke finishfoto op de Klimatechnics kwarttriatlon. Tim Brydenbach kwam bij het binnenlopen van het park achter CC Den Dries in Retie bij de 15′ eerder gestartte Joke Coysman. De twee Belgische kampioenen lange afstand besloten de laatste meters samen af te leggen en zetten zo een mooi orgelpunt op een flink betwiste wedstrijd.

 

Joke Coysman was in Retie toe aan overwinning nummer vijf, maar ze kreeg in Retie stevige tegenstand van de Nederlandse Z3R0D-atlete Sandra Wassink-Hitzert. Die zwom een voorsprong van een minuut bij elkaar en kwam net zoals in Lille als eerste uit het water. Coysman volgde in de voeten van Lieve Paulus-Cappaert en Fien Torbeyns stapte als vierde uit het water. Op meer dan 2’30 kwam er een groepje aan wal met onder andere Birgit Massagé en Sara Van De Vel. De ATRIAC-atlete begon aan een ware inhaalrace en rukte tijdens het fietsen op naar de derde plaats. Die hield ze vast, meteen goed voor een bronzen plak en haar tweede podiumplaats dit seizoen op de voor haar nieuwe kwartafstand.

Vooraan ging de strijd om het goud dan alleen nog tussen Coysman en Wassink-Hitzert. De Nederlandse zag Madam 16 in de laatste van drie ronden fietsen er op en over komen en had niet meteen een antwoord. Sandra komt terug uit blessure “Ik kon nog niet helemaal voluit gaan en heb uit voorzorg ook op mijn trainingsschoenen gelopen. Het gevoel zat best goed en ik heb er vertrouwen in dat ik kan pieken richting NK lange afstand over drie weken”, vertelde de roze Nederlandse. Dat ze verloor van Joke Coysman vond ze geen oneer. “Deze vijfde overwinning ging vlot”, vertelde Joke, “al had ik niet verwacht zoveel tijd te verliezen in het zwemmen”, aldus de winnares.

Bij de mannen ging thuisatleet Stef Verachten hard te keer in het zwemonderdeel. De MDP-Karhu-Kipeo atleet pakte een dikke minuut op de andere toppers na 1500 meter zwemmen. De afgelopen winter heeft de ex-competitiezwemmer hard gewerkt op het fietsen en het lopen en dat was te zien. Maar in de eerste kilometers ontbonden Tom Vander Hoogerstraete en Tim Brydenbach hun duivels. Zij vlamden in no time naar Verachten toe en vormden een tijdje een kopgroep van drie.

In de slotronde moest Verachten de inspanningen cash betalen. Hij zou voor eigen volk tiende worden. Ook Vander Hoogerstraete kreeg het moeilijk toen Brydenbach versnelde om mee te kunnen met een ontketende Stenn Goetstouwers. “Mijn zwemmen was niet super”, vertelde Stenn. “En de eerste acht kilometer ging het bij mij voor geen meter op de fiets. Maar nadien ging het beter en ben ik terug naar voor gereden. In het lopen kwam ik helaas nog wat te kort, maar ik ben best tevreden,” aldus Stenn na zijn vierde plaats.

Want in extremis werd hij nog geklopt voor het podium door Ruben Geys. “Ik had een dramatische wissel”, vertelde de atleet uit Balen. “Ik deponeerde mijn wetsuit naast de daarvoor bestemde zak, moest teruglopen om dat te herstellen en heb daarbij heel veel tijd verloren. Ik heb er nog alles aan gedaan om terug te komen, maar meer dan een derde plaats zat er niet”, aldus Ruben.

Voorin kwam Tom Vander Hoogerstraete nog dicht bij Brydenbach in de laatste 10 km. “Ik ben tegelijk tevreden en ontgoocheld,” zei de SMO-Specialized atleet. “Ik ben twee keer dichter bij Tim gekomen, maar op zijn laatste versnelling had ik geen antwoord meer. In eerste instantie heb ik het gat naar Stef Verachten dichtgereden omdat ik vreesde dat Brydenbach niet achter zijn ploegmaat aan zou gaan. Dat heeft me wel pijngedaan zodat ik nadien minder op kop kon komen en geen antwoord meer had toen Tim achter Stenn aanging.”