Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Kris Coddens en Jim Thijs doen het opnieuw
Multisports

Kris Coddens en Jim Thijs doen het opnieuw

kris jim tnatura

Coddens en Thijs alweer op het podium aan de Schluchsee (foto: Elisabetta Curridori)

Wat hebben wij Belgen met offroad? Het is een vraag die spontaan bij ons opkomt. Net als in het wielrennen, waar we in het veldrijden wereldtop zijn, doen onze triatleten het ook uitstekend in de verschillende offroad wedstrijden. Afgelopen weekend was het op drie fronten prijs. In eigen land was er de sympathieke Sunset Beach Triatlon in Blankenberge, in Duitsland was er de volgende ETU TNatura proef en Yeray Luxem trad aan in de Xterra van Zweden. Van al deze wedstrijden volgt hieronder een verslag.

Tim Van Daele Blankenberge

Tim en Geert op kop op het strand van Blankenberge (foto: Christine Laplasse)

Tim Van Daele schreef vrijdag 11 juli de allereerste Sunset Beach triatlon in Blankenberge op zijn naam. De wereldkampioen XTerra bij de H30 klopte Belgisch veteranenkampioen Geert Lammertyn, die als ervaren zeezwemmer de woelige golven van de Noordzee het best overleefde. “Zwemmen in zee tijdens een rode vlag op de kust, altijd leuk”, liet Tim Van Daele weten. In het fietsen kwam Van Daele al snel bij Lammertyn en in het lopen liet hij de Westvlaming vlot achter zich. Lammertyn werd knap tweede voor Nick Baelus. Margot Vandermeersch was de beste dame.

kris tnatura 2

In het Zwarte Woud in Duitsland stond de volgende proef van de ETU TNatura series op het programma. Europees kampioen Kris Coddens won opnieuw en doet zo nu al een gooi naar het eindklassement. Jim Thijs werd derde. “Het Zwarte Woud… Ik had er nog mooie herinneringen aan op de mountainbike of het snowboard, maar dat was ondertussen al meer dan 15 jaar geleden”, vertelt Kris. “Ik had eigenlijk een ander weekendje gepland met vrienden, maar toen de organisatie me nog eens extra vroeg kon ik het toch niet laten. Tnatura moet voor mij namelijk niet onderdoen voor Xterra al is het nog niet zo gekend. Ze werken dan wel weer goed samen met ITU en zo was dit een Europacup wedstrijd.

Omdat ik het EK won in Sardinië (ook van organisatie Tnatura) was ik hier favoriet en kreeg ik startnummer 1. Ik hoopte het te kunnen waarmaken want m’n grootste tegenstanders leken Jim Thijs en de Tsjech Honza Kubicek die ik normaal wel moest aankunnen.
Het zwemmen leek me goed te verlopen. Ik het mooie vlakke water van de Schluchsee kon ik de 2 ronden naar mijn doen goed afwerken. Uit het water volgde meteen een lange loopstrook bergop naar de wisselzone waar ik al wat achterstand probeerde goed te maken. Naast mijn fiets zag ik die van Kubicek nog staan dus dat was al een goede zaak.
Ik draaide de gashendel van m’n Wilier meteen goed open om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar Jim die ik nog net had zien wisselen. Ik had meteen de goede benen te pakken en kon beginnen inhalen om na een kilometer of zeven over te nemen van Jim die op kop reed. Hij had nog 2 anderen bij zich, maar dat was maar voor even. Jim volgde nog een halve ronde maar moest in het begin van de 2de ronde ook afhaken. Zo reed ik de 2de ronde alleen op kop en had ik alles onder controle. Ik probeerde m’n voorsprong nog wat uit te bouwen om zorgeloos te kunnen lopen.
Na het relatief gemakkelijke fietsparcours met veel brede wegen volgde wel een mooi parcours voor de trail run met veel singletracks bergop bergaf door het bos. Ik zocht een behoorlijk tempo maar had voldoende voorsprong om me niet te moeten forceren en kon dus met volle teugen genieten van het mooie parcours.
Kubicek had in het lopen Jim nog kunnen inhalen en werd een 3-tal minuten na mij 2de. Jim vervolledigde het podium met een 3de plaats.
Prachtig om m’n conditiepiek dus op die manier te kunnen afronden. Nu gaan we heel even rusten om dan de focus vooral op het WK te leggen op 16 augustus in Zittau”, aldus Kris Coddens.
Jim Tnatura

Jim Thijs was blij met brons. De Overijsenaar kwam als 3de uit het water na 1500m zwemmen in het meer van Schluchsee. Na 5km mountainbiken in het Zwarte Woud nam Thijs de leiding over van de snellere zwemmers Baralla en Guidelli. Wat later kreeg Thijs het gezelschap van Kris Coddens. “Gedurende 10km kon ik aanklampen, maar dan moest ik Coddens laten gaan. Hij was echt te sterk. Ik hoopte om een snelle trail run te kunnen afwerken, maar het beste was er af. Jammer genoeg moest ik de Tsjech Jan Kubicek nog laten voorgaan” aldus Thijs. Na de tegenvallende prestatie in XTERRA Frankrijk van vorige week is dit resultaat in Duitsland een opsteker voor de off-road triatleet uit Overijse.

Yeray Xterra

Yeray Luxem trok dit weekend naar de Xterra van Zweden en behaalde er de vijfde plaats, meteen goed voor de vierde keer top-5 in het Europese Xterra-circuit. De Trinity-Sportevents atleet had een goede zwemproef, niet zo ver achter Ben Allen. Maar waar Allen wel kon meestrijden op de fiets met leiders Braden Currie (NZL) en Dan Hugo, geraakte Yeray niet meer vooraan. “Ik had een slechte dag op de fiets en vond nooit mijn goede ritme”, liet Yeray weten. Braden Currie won met ruime voorsprong op Dan Hugo en Ben Allen. Yeray moest bijna 12′ toegeven en werd vijfde.