Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Project Kapelle Op Den Bos 2: “Nr. 43 gaat carbo-loaden”
Column

Project Kapelle Op Den Bos 2: “Nr. 43 gaat carbo-loaden”

Voedingsplan

Vlak voor mijn allereerste trailrun kreeg ik er al mee te maken en nu is het weer van dat, met zelfs een extra dagje erbij: “Carbo-loaden”. Voor sommige triatleten een favoriete bezigheid zo vlak voor een wedstrijd, want je mag je eens goed laten gaan. Voor mezelf is het een hele opgave om na het strakke regime dat diëtiste Louise Vandenbroucke mij heeft opgelegd me op twee dagen tijd vol te proppen met pasta en wit brood.

 “Om met een volle tank aan de start te staan is het belangrijk de dagen voorafgaand aan de wedstrijd de trainingen te beperken tot enkele recuperatie trainingen in combinatie met koolhydraat rijke voeding”, weet Louise me te vertellen. “Op deze manier gaan we onze energietank opladen (carbo-loading) Dit kan mentaal een vrij zware periode zijn omdat je verplicht moet rusten en veel eten. Het kan ook een moment zijn om je mentaal op te laden voor de race. Het is hier wel nuttig om te vermelden dat gewichtstoename in deze periode zeker mogelijk is. Doordat we veel suikers opslaan houden we ook vocht vast. 

In tegenstelling tot het voedingsplan van de voorbije maanden waar volkoren producten en veel groenten en fruit de rode draad waren, gaan we hier opteren voor witte producten en minder groenten en fruit. Deze producten kunnen namelijk maag-en darmlast veroorzaken”, aldus nog mijn diëtiste (en winnares van drie triatlons al dit seizoen).

En dus gaat nr. 43 (jaja, we staan officieel op de deelnemerslijst!) straks eens even shoppen achter wit brood, honing, confituur, peperkoek, pasta, tomatensaus, rijstpapjes en eierkoeken, mijn dieet voor de komende drie dagen.

kapelle rugnr

Vorig jaar kwam ik op de trappen van De Lange Munte in Kortrijk toevallig in gesprek met Louise over haar studies en na haar afstuderen hakte ik de 105 kg grote knoop door en begonnen we aan een stevige missie. Dat is ondertussen 13 kilo geleden, dus missie geslaagd, met dank aan de goede begeleiding van Louise.

Gisteren bij Joris Sels mijn wedstrijdpakje gaan passen. Een M lukte nog net niet (allez, met wat wringen en duwen en ingehouden buik eigenlijk wel, maar dat hou ik geen hele wedstrijd vol), maar met een L ziet het er al redelijk sportief uit. Mijn pakje wordt een primeur, dus hou het maandag in de gaten… Binnenkort te koop op de vernieuwde 3athlon.be site namelijk!

Nog drie dagen… Let’s eat 🙂

Ah ja, en Louise liet nog weten dat ze iedereen op het hart drukt dat dit een persoonlijk voedingsplan is, gebaseerd op geslacht, gewicht en lengte. Ga dus niet klakkeloos bovenstaande plan overnemen zonder hierbij advies te krijgen. Elke persoon reageert namelijk anders op voeding! Maar daarover leest u binnenkort alles op het vernieuwde 3athlon.be waar onder andere Louise voedingstips en andere gerelateerde artikels zal brengen.

 

Kapelle Op Den Bos Flyer

 

WedstrijdidKijker