Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Het beste van 2014: 2 – “Een echte “Held” van de sport”
Column

Het beste van 2014: 2 – “Een echte “Held” van de sport”

 peter denteneer de haan

Ons niet van enige subjectiviteit en vergetelheid gespeende maar anderzijds ook multidisciplinaire en veelvuldig gelezen jaaroverzicht loopt op zijn laatste benen. In de sportjournalistiek wordt de term “helden” te pas en te onpas gebruikt. Een wereldgoal, een monsteronstnapping, een Ironmanzege… Maar al te vaak wordt het lijdend voorwerp bedacht met één of andere heroïsche omschrijving in de Vlaamse media. Wij willen het in dit voorlaatste deel van Het Beste Van 2014 over echte helden hebben.

Zijn sportieve prestaties waren al redelijk heldhaftig bij momenten, maar eind maart mochten we Peter Denteneer een echte held noemen. Samen met Thierry Van Rijswijck, Philippe Deschepper en Bernard Wynants redde hij het leven van triatleet en ex-3athlon.be medewerker Yvon Verkoyen. Die zakte na het zwemonderdeel van de Veloopzwem in De Haan in elkaar aan de rand van het zwembad. Denteneer zag het gebeuren en had meteen in de gaten dat Yvon een hartaanval had. Dankzij de hartmassage van Peter en de plaatselijke redders bleef Yvon in leven.

Eén Café Corsari De triatlonheld Eén

Hij werd in het ziekenhuis nog een tijdje in een kunstmatige coma gehouden, maar kwam er na een paar dagen goed door. Peter zelf won de wedstrijd later die dag en dook een paar dagen later zelfs op in Cafe Corsari op. De rest van zijn eerste seizoen voor EFC-ITC werd gekenmerkt door ups en downs. Aan het einde van het wereldbekerseizoen verklaarde hij zelf een paar stappen terug te willen zetten en eerst weer eens hard aan zijn lopen te gaan werken. Welke kant het ook uitgaat met Peter, zijn heldenstatus blijft hij bij deze voor eeuwig behouden.

Tijdens zijn revalidatie dook Yvon meteen op als supporter tijdens de triatlon van Geel, in mei. Een mooi teken dat het goed ging met de 3kant-atleet, al gaf hij toen al toe dat het wel een beetje kriebelde om zelf niet meer aan de start te staan. Doorheen het seizoen mochten we hem op flink wat wedstrijden als supporter verwelkomen, zelfs met de fiets. “Maar wel aan een toeristentempo”, lachte hij dan. Vorige week kwam hij nog vrolijk langs tijdens de Hel van Kasterlee, blakend van gezondheid.

yvon verkoyen

“Ik voel me ook prima”, bevestigde Yvon. “Er wacht me binnenkort nog een check-up bij de dokter, maar die vertelde me al dat als die controle goed verloopt, ik stilletjes weer mag beginnen met sporten. En dus hoop ik om volgend seizoen in Geel terug mee aan de start te staan. Het zal niet meer zo competitief zijn als vroeger en ik zal meer dan ooit aandacht hebben voor mijn hartslagmeter. Die toont af en toe nog flinke pieken, maar stilaan komt het wel helemaal goed.” We wensen Yvon voor 2015 lekkere, rustige trainingen en wat wedstrijdjes “op het gemakske” toe… En tot in Geel!

Ook alle andere atleten en supporters wensen we bij deze een schitterend 2015 toe. Blijf gezond, doe vooral wat je graag doet en geniet van elke dag… dat doet Yvon Verkoyen ondertussen namelijk ook.

Morgen stappen we een bijzonder nieuw jaar in, waarin 3athlon.be een eerste jubileum mag beleven. In 2015 bestaat 3athlon.be namelijk 10 jaar en dat zullen we uitgebreid vieren, ten eerste met het absolute topmoment van 2014 in ons jaaroverzicht, met een inspirerend verhaal over een topvrouw…

Foto's: Johan Tack