Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Aero: made in Belgium
Nieuws

Aero: made in Belgium

Voor het langlopende “Flanders’ Bike Valley” project, een samenwerking van de Belgische fietsindustrie, was het een belangrijke week. Flanders’ Bike Valley wil als open innovatiecentrum de technologische vooruitgang van de fietsindustrie mee ondersteunen. Het paradepaardje van Bike Valley wordt een windtunnel, waarvan de bouw later dit jaar zal starten en die eind 2015 operationeel moet zijn.

Een van de hoogtechnologische meetsystemen die in de windtunnel actief zullen zijn werd deze week voor het eerst getest. Dankzij lasertechnologie worden luchtstromen tot in detail in kaart gebracht. Omdat het om veiligheidsredenen niet mogelijk is om deze metingen uit te voeren met mensen, werd door het Nederlandse Trento Robotics een pop ontwikkeld die een exacte replica is een renner in tijdritpositie. Op die manier kan de lasertechnologie gebruikt worden om de kleinste aanpassingen en finetuning te doen aan de fiets en de kledij van de renner.

De eerste experimenten met de lasertechnologie werden afgelopen week uitgevoerd in het bijzijn van de verschillende bedrijven. “Elk bedrijf heeft zijn eigen kennis over de eigen producten, en voor de eerste keer in de geschiedenis konden we al deze kennis tijdens een week samenbrengen.” vertelt Bert Celis, coördinator van Flanders’ Bike Valley. Dat ondervond ook Toon Wils, productingenieur bij Ridley. “Het was heel interessant om aan deze testen deel te nemen en van elkaar te leren. Uiteindelijk is het de fietser die van deze totale aanpak zal profiteren, waarbij elk detail in het hele concept past.”

Ook Bioracer was  tevreden met de samenwerking. “Het is super om te zien wat nieuwe meettechnieken aan het licht kunnen brengen, we zien zaken die anders voor ons onzichtbaar zijn en geeft ons compleet nieuwe inzichten. Voor relatief kleine bedrijven is deze open innovatie en de toegang tot nieuwe meetsystemen van onschatbare waarde” verteld R&D verantwoordelijke (en triatleet) Sam Ratacjzak.

In de nabije toekomst is het de bedoeling om nog meer 3D poppen te maken, die een exacte kopie van renners zijn. Op die manier kunnen aanpassing op maat gemaakt wordt, op vlak van kleding, helm en zelfs de fiets.