Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
WTS circus weer op gang in Abu Dhabi
Nieuws

WTS circus weer op gang in Abu Dhabi

tongyong-em-web-msj_01

De World Triathlon Series (WTS), de belangrijkste competitie over de olympische en sprint afstand, gaat dit weekend van start in Abu Dhabi. De zenuwen staan dit jaar hoog gespannen want de atleten gaan op zoek naar hun startplaats voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio. Hoe deze zogenaamde olympic point ranking in zijn werk gaat, kan u binnenkort lezen op deze website. Om 12 uur Belgische tijd gaan Katrien Verstuyft en Sofie Hooghe, van wie u hier morgen een uitgebreid portret kunt lezen, op zoek naar kostbare olympische punten. Bij de mannen is het uitkijken naar Simon De Cuyper en Marten Van Riel, zij duiken in het water om 14 uur onze tijd. Zowel de vrouwen als de mannen mogen hun vormpeil demonstreren over een sprint triatlon (0,75-20-5).

Abu Dhabi is niet toevallig de openingswedstrijd van 2015. De sjeiks verliezen hun hart langzaamaan aan triatlon. De voorgaande jaren vond er al de Abu Dhabi International Triathlon plaats. Een triatlon over de toch wel uitzonderlijke afstand 3-200-20. Door de enorme prijzenpot kon deze wedstrijd dan ook op heel wat aandacht rekenen van de beste lange afstandsatleten. Zo won onze eigen Frederik Van Lierde deze wedstrijd al twee maal. Het is dan ook te begrijpen dat de sjeiks, met de Spelen voor de deur, hongerig zijn om ook OD triatlon op het hoogste niveau te organiseren.

U hebt nog nooit OD triathlon gevolgd? Wie moet u in de gaten houden?
Bij de mannen is het vooral uitkijken naar de huidige wereldkampioen Javier Gomez, al bleek deze in de Challenge van Dubai niet goed en plaatste hij in een tweet een vraagteken bij zijn deelname dit weekend.

Maar ook Javier’s landgenoot en de nummer twee van de wereld, Mario Mola, zal zich laten zien. Voor Mario Mola schuilt het gevaar in zijn zwemnummer, maar indien iedereen samen begint te lopen, is de kans groot dat hij de overwinning binnenhaalt. Onze eigen Marten Van Riel trainde afgelopen winter samen met Mola en hoopt waarschijnlijk op het andere scenario, waar een select groepje wegblijft. Hiervoor zal Marten vooral moeten kijken naar onder andere Jonathan Brownlee, Richard Varga, Vincent Luis, Dmitry Polyanskiy, Henri Schoeman, Aurelien Raphael… Nog atleten die u zeker in de gaten moet houden zijn: Richard Murray, Ryan Bailie, Joao Pereira, Justus Nieschlag, Raphael Montoya en onze eigen Simon De Cuyper.

Bij de vrouwen moet u letten op het ongelofelijk loopnummer van Gwen Jorgensen. Zij mag dan niet het beste zwemnummer hebben, maar wanneer ze met minder dan 2’ achterstand aan het lopen kan beginnen, zal ze de overwinning grijpen. Voor onze landgenotes komt het erop aan om de achterstand minimaal te houden na het zwemmen en proberen helemaal naar voor te rijden samen met Jorgensen. U moet ook zeker volgende sterke dames in de gaten houden: Lisa Norden, Rachel Klamer, Aileen Reid, Vendula Frintova, de sterk zwemmende Lucy Hall, de recent getrouwde Sarah True (Groff), Jodie Stimpson en Kirsten Sweetland.

De WTS series wordt al een aantal jaar mooi in beeld gebracht, u kan de wedstrijd bekijken op https://triathlonlive.tv/. U moet echter wel een seizoenspas (20 euro) of een wedstrijdpas (5 euro) aanschaffen om toegang te verkrijgen. De andere WTS wedstrijden gaan door op:

AUCKLAND MAR 28-29

GOLD COAST APR 11-12

CAPE TOWN APR 25-26

YOKOHAMA MAY 16-17

LONDON MAY 30-31

HAMBURG JUL 18-19

STOCKHOLM AUG 22-23

EDMONTON SEP 5-6

CHICAGO SEP 15-20 (WK, Grand Final)

En zaterdag vindt u hier natuurlijk een verslag van hoe onze landgenoten het deden in de openingsmanche.

Foto: Janos M. Schmidt - ITU Media