Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ameye en Van Poucke voelen geen extra druk bij ETZ
Duathlon

Ameye en Van Poucke voelen geen extra druk bij ETZ

Joeri Ameye (22) en Gert Van Poucke (30) zijn dit seizoen twee van de speerpunten in het herenteam van Energy Team ZuidWest (ETZ). Duatleet Van Poucke behoort stilaan tot het vaste meubilair van de club. Triatleet Ameye begint dan weer aan zijn eerste seizoen bij ETZ. Beiden waarderen de ontspannen sfeer die in de ploeg heerst.

Gert Van Poucke hoeft nauwelijks nog aan de volgers van de duatlonsport voorgesteld te worden. Sinds 2012 start de Wachtebekenaar in zowat elke nationale wedstrijd als favoriet op de zege. Hij veroverde in zijn carrière talloze Belgische duatlontitels en vertegenwoordigt ons land op EK’s en WK’s. Sinds Joeri Vansteelant zich op de triatlon richt, houdt Van Poucke door zijn prestaties samen met Rob Woestenborghs de Vlaamse duatlonsport recht.

Hoewel duatlons steeds minder aandacht krijgt, kan Van Poucke zich gemakkelijk motiveren. “Het is enorm jammer dat de duatlonsport ondergewaardeerd wordt, want het is en blijft een mooie, leuke sport. Door de houding van de federatie was ik af en toe wat gefrustreerd, maar ik heb ondertussen geleerd dat het geen zin heeft om me daar nog druk over te maken. Uiteindelijk loop en fiets ik, omdat ik het zo graag doe. Niets is plezanter dan mezelf doelen te stellen, er hard voor te trainen en die ten slotte ook te bereiken.”

etz_0003_(1024_x_768)

Van Poucke denkt er niet over na om naar triatlon over te schakelen. “Ik heb al dikwijls de vraag gekregen of ik naar de triatlonsport zou overstappen. Dan denk ik telkens: later misschien, als ik niet meer wil afzien. (lacht) Nee, ik zwem absoluut niet graag en het zou bovendien bijzonder veel tijd en energie vergen om dat onderdeel bij te werken. Die tijd kan ik nuttiger besteden.”

Door het gebrek aan interesse zijn er niet veel Belgische duatlonwedstrijden. Daarom moet Van Poucke noodgedwongen naar Frankrijk uitwijken. “Ik probeer een goed gevulde wedstrijdkalender samen te stellen. Daarom ben ik wel genoodzaakt ook in het buitenland aan duatlons deel te nemen. Het Franse Grand Prix-circuit bijvoorbeeld is echt leuk. Dit jaar wil ik er in alle manches starten. Daarnaast neem ik waarschijnlijk aan de Europese kampioenschappen deel. Ten slotte staan er nog verschillende loopwedstrijden op het programma en sta ik open voor nieuwe uitdagingen, zolang er niet gezwommen hoeft te worden”, grapt hij.

Kwalificeren voor WK Ironman 70.3

Voor Joeri Ameye horen zwemtrainingen er gewoon bij. De ex-zwemmer koos een zestal jaar geleden voor de triatlonsport om de trainingen wat meer af te wisselen. Het jonge talent brak in 2013 door en ging – ondanks kleine kwetsuren en pech – vorig jaar op hetzelfde elan verder. In het tussenseizoen stapte hij van EFC-ITC naar het Energy Team ZuidWest (ETZ) over. In de kleuren van de club uit Wevelgem focust Ameye zich vooral op de halve afstand.

Het WK Ironman 70.3 is in 2015 Ameyes grote doelstelling. Hij stemt zijn hele seizoen op kwalificatie voor de titelstrijd in Zell am See af. “De eerste echte test wordt de Bilzen 111. Ik houd goede herinneringen aan die wedstrijd over. Bij mijn eerste deelname in 2013 werd ik er 8ste. Dit jaar wil ik beter doen.” Daarna gaat het in rechte lijn naar de Ironman 70.3 in Zwitserland. “Daar wil ik me voor Zell am See kwalificeren. Ik zal er veel bijleren, want er moet veel geklommen worden en ik heb geen idee of ik wel over klimmersbenen beschik.”

etz_0049_(1024_x_768)

De week nadien is er de Capino Challenge, die door ETZ georganiseerd wordt. “Hopelijk ben ik voldoende gerecupereerd om daar een topprestatie af te leveren. Vervolgens staat alles in het teken van het WK Ironman 70.3. Als ik me niet zou kwalificeren, dan richt ik mijn pijlen op het BK halve triatlon in Deinze, waar ik vol voor de Belgische beloftentitel zou gaan”, aldus Ameye.

Stilaan dicht Ameye de kloof met de absolute top, maar hij blijft daar zelf vrij rustig onder. “Er is wel enige druk aanwezig, maar dat is meer een druk die ik mezelf opleg. Vorig seizoen heb ik een mooie stap voorwaarts gezet, hoewel ik slechts over enkele wedstrijden helemaal tevreden ben. Er waren te veel wedstrijden waar ik me niet goed in mijn vel voelde en moest aanklampen, terwijl ik normaal gezien altijd de wedstrijd hard probeer te maken. Dit seizoen wil ik dat opnieuw kunnen. Ik hoop ten slotte weer als atleet te groeien om nog dichter bij de top te eindigen.”

Wintervoorbereiding

Ameye heeft het gevoel dat hij deze winter vooral in het lopen verbeterd is. “Dat is altijd mijn zwakke punt geweest, maar ik en mijn trainer Stijn Demeulemeester zijn ervan overtuigd dat ik in 2015 snellere looptijden op wedstrijden zal noteren. In het zwemmen ben ik nu al beter dan vorig seizoen en over het fietsen maak ik me geen zorgen, want in de jeugdreeksen was ik daar al zeer sterk in.”

Door de geboorte van zijn zoontje en een blessure is Van Poucke later aan zijn wintervoorbereiding begonnen. “Ik heb het trainingsprogramma in versneld tempo afgewerkt. Aanvankelijk was het zwoegen om de basisconditie terug op niveau te krijgen, maar die zit nu goed en werk ik zoals de voorbije jaren probleemloos mijn intervaltrainingen, krachttrainingen en langere duurtrainingen af. Met het seizoen voor de deur neem ik nog aan een paar wedstrijden deel, om er terug in te komen en de conditie al eens te testen.”

Familiale club

Van Poucke weet na vier seizoenen perfect wat hij aan ETZ heeft. “Het is plezant om deel uit te maken van een zeer ambitieuze, goed gestructureerde club. Ondanks de clubambities heb ik nog maar weinig druk ervaren. Integendeel, als het eens wat minder liep, was ETZ daar om me terug te motiveren. Ik voelde me ook vanaf de eerste dag thuis in de club. Het gaat er heel familiaal aan toe: de sfeer onder de atleten is goed. Is er eens een conflict, dan wordt dat zo snel mogelijk uitgepraat. Kortom, ik voel me uitstekend in Wevelgem!”

Hij heeft nog maar pas de overstap gemaakt, maar Ameye voelt zich eveneens in zijn nopjes bij ETZ. “Ik voelde me er direct welkom. Dat heeft me extra gemotiveerd om er een topseizoen van te maken! Er heerst een ontspannen sfeer en er wordt geen extra druk op mijn schouders gelegd. Dat is net wat ik nodig heb om mij weer goed in mijn vel te voelen.”

Houd 3athlon.be vrijdag goed in de gaten. U leest er meer over een nieuw duatlonproject!