Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
West-Vlaamse clubs blazen duatlonsport nieuw leven in
Duathlon

West-Vlaamse clubs blazen duatlonsport nieuw leven in

10537022_682117178522523_441085236714788301_n

De West-Vlaamse duatlonvzw wil de duatlonsport in België terug laten bloeien. Vijf West-Vlaamse clubs hebben de handen in elkaar geslagen om de populariteit van de combinatie lopen-fietsen aan te wakkeren. Een nieuw regelmatigheidscriterium met aantrekkelijke prijzenpot is het startschot van een meerjarig project. “Met de steun van een aantal topatleten willen we het tij doen keren.”

Het gaat al een tijdje minder goed met de duatlonsport in België. In de jaren ‘90 stonden er jaarlijks nog zo’n zestigtal wedstrijden op de kalender. Organisatoren zagen de inschrijvingen van atleten binnenstromen. Dankzij de wereldtitels van wijlen Benny Vansteelant sprong zelfs de nationale omroep mee op de kar, waardoor de duatlonsport floreerde.

Na die hoogconjunctuur is de duatlonsport het voorbije decennium ver afgegleden. Joerie Vansteelant en Rob Woestenborghs konden de schijn nog even hooghouden, maar het aantal duatlons slonk zienderogen, recreanten haakten af en zelfs de federatie besliste minder financiële middelen vrij te maken, toen triatlon een Olympische sport werd. Lijdzaam zagen de clubs de eens zo populaire duatlonsport afglijden.

1922334_564377436991572_2133688099_n

Duatlon voor iedereen

Onder het motto ‘duatlon voor iedereen’ hebben Duatlon Vereniging Baliebrugge (DVB), Energy Team ZuidWest (ETZ), de Kortrijkse Triatlon Duatlon Club (KTDC), de Memorial Benny Vansteelant Torhout (MBV Torhout) en Triatlon Team Ieper (TTI) nu samen de West-Vlaamse duatlonvzw uit de grond gestampt. Het project moet de duatlonsport in België nieuw leven inblazen. “Het idee was al een tijdje aan het rijpen”, vertelt Diederik Derijcke, voorzitter van ETZ. “De voorbije jaren ondergingen we passief de teloorgang van de sport. We keken toe hoe duatlon van een volkssport naar elitesport evolueerde, hoe de deelnemersaantallen in vrije val geraakten en hoe organisaties als sneeuw voor de zon verdwenen.”

Toen Vincent Servaege (KTDC) in oktober vorig jaar op de Vlaamse kalendervergadering van de Vlaamse Triatlon & Duatlon Liga het probleem aankaartte, besefte Derijcke dat het tijd werd om zelf actie te ondernemen. “Na een verkennend gesprek met Walter Devooght, Erik Van Acker (DVB), Maarten Beghein, Filip Vermont, Tom Vandenbussche (TTI), Kim Vandewaetere en Joerie Vansteelant (MBV Torhout) werkte ik in nauw overleg met Michaël Vannieuwenhuyse (KTDC) een project uit dat inspeelt op een aantal struikelblokken waar de sport mee geconfronteerd wordt.”

Zeskoppig regelmatigheidscriterium

De West-Vlaamse duatlonvzw gelooft rotsvast dat er een markt voor duatlon is. “Uit een onderzoek van Jeroen Scheerder (KU Leuven) uit 2011 bleek namelijk dat één op de zes Vlamingen wel eens een rondje gaat hardlopen om de conditie op peil te houden en dat minstens evenveel Vlamingen hun fiets van stal halen om de wijde natuur in te trekken”, vertelt Derijcke.

10524017_720385171342743_739796510485245305_n

Daarom willen de vijf clubs het bestaande wedstrijdaanbod niet alleen versterken, maar ook verder uitbreiden. Dit jaar pakken ze voor het eerst met een West-Vlaams regelmatigheidscriterium uit. In zes duatlons kunnen atleten punten sprokkelen. Een aantrekkelijke prijzenpot van €2.500 moet Vlaamse en Waalse ploegen overtuigen om een ruime delegatie naar de wedstrijden te sturen. Na elke duatlon wordt namelijk en clubklassement opgemaakt, dat louter op het aantal deelnames per club gebaseerd is.

  • Zondag 29 maart: ¼ duatlon Geluwe
  • Zondag 19 april: sprintduatlon Ruddervoorde non-drafting
  • Zondag 14 juni: ¼ duatlon Wevelgem non-drafting
  • Zaterdag 4 juli: ¼ duatlon Kortrijk
  • Zondag 6 september: sprintduatlon Waardamme
  • Zondag 20 september: BK sprintduatlon Torhout

In tegenstelling tot bij de clubs tellen bij individuele atleten niet alleen met het aantal deelnames, maar ook de sportieve prestaties. De eerste drie duatleten per reeks worden na afloop in de bloemetjes gezet, de eerste West-Vlaamse dame/heer kroont zich tot West-Vlaams duatlonkampioen(e) en krijgt een exclusief interview in de Krant van West-Vlaanderen cadeau.

Om ook de recreant op de been te krijgen, omvat het circuit een interessante mix van wedstrijdafstanden en –formats. Bij deelname aan vier van de zes wedstrijden ontvangt de atleet een goed gevulde goodiebag. Daarnaast kan iedereen tijdens een feestelijke slothappening op zaterdag 10 oktober, met de Ironman Hawaï op de achtergrond, tegen democratische prijzen van een heerlijke maaltijd genieten. De opbrengst van die avond vloeit volledig naar de West-Vlaamse duatlonvzw terug, die de winst in de duatlonsport zal investeren.

Draagvlak creëren

Bovendien zullen de West-Vlaamse clubs elkaar door onder andere gedeelde investeringen wederzijds versterken. De West-Vlaamse duatlonvzw zal voormalige organistoren motiveren om de draad opnieuw op te pikken. Ze zal triatlonorganisatoren er eveneens van proberen te overtuigen om een duatlon aan hun wedstrijdprogramma toe te voegen. Ten slotte richten de initiatiefnemers zich tot lokale verenigingen of sportdiensten om nieuwe duatlonevenementen op poten te zetten.

De West-Vlaamse duatlonvzw zal organisatoren dan ook intensief ondersteunen. Ze zal hun een draaiboek met praktische tips overhandigen, waarin onder andere uitgelegd staat hoe ze een begroting moeten opstellen. Daarnaast reikt ze verschillende documenten aan, zoals een sjabloon van een sponsordossier of subsidieaanvraag. Ervaren organisatoren tonen zich bovendien bereid om peter of meter van de nieuwe duatlons te worden.

10488406_720382881342972_4936772309295361727_n

Aangezien de initiatiefnemers een zo breed mogelijk draagvlak willen creëren, werden diverse atleten in de opstartfase betrokken. “Zo deelde meervoudig wereldkampioen duatlon Joerie Vansteelant met veel plezier zijn expertise met ons. Michaël Vannieuwenhuyse, Tom Vandenbussche, Kim Vandewaetere, Lien Soete en ikzelf konden als (ex-)atleten eveneens nuttige input leveren. In een later stadium toetsten we de eerste ideeën bij atleten van onze clubs af”, aldus Derijcke. “Participatie en inspraak zijn namelijk essentieel om het project van de grond te krijgen. We willen de komende maanden zoveel mogelijk atleten bij ons initiatief betrekken. We willen met zowel recreanten als (sub)topatleten in dialoog treden.”

Anderen inspireren

De Vlaamse Triatlon & Duatlon Liga reageerde alvast positief op het nieuwe project. “Ze vinden het goed dat een aantal actoren zelf het initiatief neemt om een frisse wind in de duatlonsport te laten waaien. Ze juichen onze professionele en constructieve aanpak toe. Om de instapdrempel van de sport effectief te verlagen en de sport attractiever te maken, wil de VTDL in elk geval mee rond de tafel zitten. Verder zal de VTDL het project – dat eigenlijk een bundeling van diverse VTDL-evenementen is – via het tijdschrift Stop & Go en sociale media promotioneel ondersteunen”, zegt Derijcke.

Toch is een nationale duatlonvzw nog niet meteen in zicht. “Het initiatief beperkt zich in eerste instantie tot de provincie West-Vlaanderen. Wij streven er wel naar om heel Vlaanderen en bij uitbreiding Wallonië te inspireren. We willen hen enthousiasmeren om zelf over de toekomst van de duatlonsport na te denken. Natuurlijk zullen we onze ervaringen met hen delen”, besluit Derijcke.

Meer informatie over het nieuwe regelmatigheidscriterium vindt u hier. Volg ook de Facebook- en Twitterpagina van het project.