Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
5 Belgische profs klaar voor Zuid-Afrika
Nieuws

5 Belgische profs klaar voor Zuid-Afrika

Frederik Van Lierde Zuid-Afrika

Met de Ironman van Zuid-Afrika, het African Championship en de tweede regionale titelstrijd met dubbele kwalificatiepunten, begint dit weekend voor veel landgenoten het nieuwe Ironman-seizoen. Maar liefst vijf Belgische profs komen zondag 29 maart in actie in Port Elisabeth. Bij de vrouwen gaan Stefanie Adam en de heroptredende Tine Deckers op zoek naar dubbele punten richting WK Ironman in Hawaii. En bij de mannen krijgen favorieten Frederik Van Lierde en Bart Aernouts het gezelschap van Hannes Cool.

Hannes Cool, Stefanie Adam en Tine Deckers zitten sinds maandag in de buurt van Nelson Mandela Bay. Frederik Van Lierde en Bart Aernouts verbleven al wat langer in Zuid-Afrika. Bart trok na zijn goede start in Abu Dhabi op stage naar Stellenbosch en reisde vorige week door naar Port Elisabeth om op het Ironman-parcours te gaan trainen. De Uplace-BMC atleet heeft alvast veel vertrouwen kunnen putten uit zijn goede resultaten van de laatste weken en hij behoort ook volgens de internationale media tot de favorieten zondag. Op de persconferentie liet Bart weten dat hij er zin in heeft én dat hij zijn loopschoenen aantrekt waarmee hij de Ironman van Nice won, met een marathontijd van 2u37. De concurrentie is alvast gewaarschuwd…

Frederik Van Lierde Bart Aernouts press conf ZA

Maar vooral Frederik Van Lierde wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de media. De kersverse Ironman-ambassadeur hoeft zich niet te kwalificeren voor Hawaii, maar bij Sporza radio liet hij al horen dat hij altijd met ambitie start. “Ik heb een goede stage in Zuid-Afrika achter de rug en hoewel het zo vroeg op het seizoen moeilijk te zeggen is waar ik sta, vind ik de Ironman van Zuid-Afrika toch belangrijk voor het vertrouwen voor de rest van het seizoen. Ik heb specifiek voor Zuid-Afrika gekozen omdat Abu Dhabi van de lange naar de korte afstand overgestapt is én ik dit jaar Ironman-ambassadeur ben geworden. Dat ik iets later in het seizoen van start ga, maakt op zich niet zo veel uit. Een overwinning is niet noodzakelijk, maar ik start altijd met de ambitie om te winnen en zal er vol voor gaan. Maar als ik bijvoorbeeld derde word en er een goed gevoel aan over houd, is dat voor mij ook al voldoende”, aldus Frederik. Beluister hier het volledige radio-interview.

Voor Tine Deckers wordt de Ironman van Zuid-Afrika een eerste grote test. Ze hoopt het verschil te kunnen maken in het fietsen. “16 uur vliegen, 24 uur onderweg, het kruipt wel in de kleren. Maar ik kon meteen het water in duiken en die goeie trainingsprikkel heeft deugd gedaan. Woensdag ben ik het fietsparcours gaan verkennen. Mooi, maar pittig en continu heuvelachtig.  Als de wind zondag uit het oosten komt, heb je geen minuut rust en wordt alles beslist op de fiets. Een zwaar fietsgedeelte dus dat goed bij me past en waarin ik het verschil moet kunnen maken.”

Tine Deckers Zuid-Afrika

Heel wat triatleten hebben van Ironman Zuid-Afrika een doel gemaakt. Het wordt dus een spannende strijd bij de vrouwen. “Het deelnemersveld oogt inderdaad indrukwekkend”, vertelt Tine.”Met onder de 30 vrouwelijke pro atleten bekende namen zoals Jodie Swallow en Linsey Corbin en onze landgenote Stefanie Adam. Ik heb er zin in, maar toch is er ook onzekerheid. Het is mijn eerste wedstrijd van het seizoen en ik weet dus niet echt waar ik sta. Als ik op mijn gevoel afga, denk ik dat ik nog niet 100% ben op de fiets. In de maanden oktober-november-december kon ik minder fietsen door mijn voltijdse job. Van het zwemmen en het lopen ben ik wel tevreden. We zien wel wat de dag brengt. Ik ben klaar om me te smijten. Vandaag nog eens fietsen en zwemmen, zaterdag kort zwemmen en lopen en zondag knallen voor wat ik waard ben.”

Stefanie Adam hoopt dat de Ironman van Zuid-Afrika de start wordt van twee regelmatige jaren. Maar dat is niet evident met tussendoor ook nog haar geneeskunde studies. En dus was haar voorbereiding opnieuw een combinatie van studeren en trainen, veel trainen. “Lactaattesten wezen uit dat mijn basisconditie nog niet helemaal op niveau was deze winter. En dus hebben we besloten om vooral veel volume te trainen. Ik heb de afgelopen maanden veel tijd doorgebracht in het buitenland, in Gran Canaria, Lanzarote en Toscane, en vrij veel op de fiets gezeten.  Het is wel vaak heel eenzaam, maar ik train nog altijd dolgraag en er is natuurlijk ook de ambitie om de komende twee jaren een beter en regelmatiger niveau te halen op wedstrijden en daarvoor is een goede aerobe basis noodzakelijk. Toch kijk ik ook uit naar de lente en de zomer in België, wanneer er opnieuw vaker in groep kan gefietst worden en nadien een terrasje kan gedaan worden.

Stefanie Adam nieuwe wielen

“Sinds maandag ben ik in Zuid-Afrika voor mijn eerste wedstrijd van het seizoen. Ik heb een goede basisconditie, geen topvorm, maar ik zal wel 100% van die basisconditie kunnen gebruiken, als ik tijdens deze laatste dagen gezond blijf en alles doe wat ik moet doen. Het zal erop aankomen om tijdens de wedstrijd heel goed te doseren en geen enkele keer in het rood te gaan, aangezien ik geen intensiteit heb getraind. Het is een beetje lastig om niet in topvorm aan de startlijn te staan, maar ik heb enorm veel zin in deze wedstrijd en ik weet dat deze aanpak gaat renderen tijdens het komende seizoen,” aldus Stefanie.

Lees haar volledige verhaal van de voorbereiding op seizoen 2015 op haar blog

Ook Hannes Cool heeft flink wat volume getraind de afgelopen weken en kijkt met veel vertrouwen uit naar de start zondagochtend om 6u30. Normaal had hij ook nog het gezelschap gekregen van Hendrik-Jan Verhaegen, maar die besloot om zich te richten naar de Ironman van Lanzarote als eerste volledige van het seizoen.

Naast de Belgische profs staat er zondag nog een klein legertje Belgische age groupers klaar met onder andere Christopher Loose, Sam Gydé, Luc Vanmaele, Piet Depauw en de door Frederik Van Lierde getrainde Barbara De Busschere als blikvangers en. Hieronder alle Belgen op een rijtje:

126 Christopher Loose
330 Julien Deneyer
470 Nico Sabbe
589 David Dhooge
818 Jan Wambeke
953 Gijs Olbrechts
967 Sam Gyde
1175 Fred Vandeschoor
1500 Bernard Deleener
1501 Philippe Deneyer
1666 Richard Reinert
1688 Luc Vanmaele
1713 Piet Depauw
1841 Barbara De Busschere
1906 Griet Wyseur
2020 Cai Lesaffer
2030 Martine Aerts

De Ironman van Zuid-Arika is zondagochtend vanaf 6u30 live te volgen op ironman.com