Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Turbo Tom haalt EK-kwalificatie in Melilla
Nieuws

Turbo Tom haalt EK-kwalificatie in Melilla

Tom Suetens
In de ETU Triatlon Cup van Melilla in Spanje heeft onze landgenoot Tom Suetens in zijn eerste internationale wedstrijd van het seizoen meteen zijn kwalificatie te pakken voor het EK. Bij de elite stonden enkele bekende namen aan de start met Aurelien Lebrun, Gordon Benson en enkele sterke Spanjaarden. Daarnaast ook drie Belgen met Jonathan Wayaffe en Erwin Vanderplancke die hun debuut maakten op het elite niveau en Tom Suetens, die zijn ETU debuut van 2015 uitgesteld zag na na een rugblessure in de aanloop naar de race in Quarteira.
Tot halverwege het zwemgedeelte bleef het hele pak heel kort op elkaar waardoor er tijdens het fietsgedeelte een aantal kleinere groepen samengevoegd werden tot een grote kopgroep van ongeveer 35 atleten. Onder hen Erwin en Tom die tijdens het zwemmen maar 20″ moesten toegeven op de snelste zwemmer. Jonathan mistte de grote groep en reed in een kleiner groepje in de achtervolging. Hij zag het verschil tussen zijn groep en de kopgroep oplopen tot iets meer dan 2 minuten bij het binnenkomen van de 2de wisselzone. In het afsluitende loopgedeelte bleek Tom de sterkste Belg. Hij werd 17De en die top-20 notering geeft hem recht op een startplaats op het EK. Erwin liep als 26ste over de meet en een door blessure en ziekte geplaagde JoJo werd 32ste.
Turbo Tom was uiteraard tevreden: “Yes, ik kan het nog. Na een winter vol kwetsuren, plaatste ik me vandaag voor het EK belofte. Dikke merci voor de support en vooral veel dank aan mijn team Zamaro-Triper4mance voor de steun en kansen die ik hier krijg. Ik werd 17de in de ETU van Melilla bij de elite. The best is yet to come,” aldus Suetens via facebook.

Bij de elite dames stonden geen Belgen aan de start. De overwinning ging er naar Marlene Gomez-Islinger (GER) voor Anna Godoy Contreras (ESP) en Elena Maria Petrini (ITA).

Ook bij de juniores was de eerste EK-kwalificatie een feit. Net als in Quarteira stond er een sterke Belgische selectie aan de start. Joachim Wera, Arno Nackaerts en Romain Loop hadden daar al hun eerste ETU van het seizoen achter de rug, Yannick Vos startte in zijn eerste Junior Cup van het seizoen. Romain en Joachim kenden een zeer goed zwemonderdeel, Yannick en Arno kwamen wat later samen uit het water. Ook bij de heren Junioren bleven de verschillen vooraan beperkt met een grote hergroepering op het einde van het fietsonderdeel.

In de loopfinale bleek Romain de sterkste Belg met een mooie 6de plaats en een EK-ticket als gevolg, Arno finishte op een mooie 15de plaats. Yannick Vos moest door een penalty nog enkele atleten laten passeren maar finishte als 19de ook nog mooi binnen de top 20. Joachim Wera vervolmaakte de wedstrijd in de top 30 maar werd na de wedstrijd gediskwalificeerd door een niet genomen penalty. De strijd voor de overwinning werd zoals verwacht geleverd door de broers Gonzalez Garcia. Ignacio won voor Alberto, de Italiaan Franco Pesavento vervolledigde het podium.

Om 9u ‘s ochtends waren het de dames junioren die de spits mochten afbijten met Kristen Nuyes aan de start voor Nederland. Door een verwarrend manoeuvre van de eerste kajak miste de kopgroep de laatste boei en dienden zijn een heel stuk terug te zwemmen om het juiste parcours af te leggen. Zo verschenen enkele onverwachte namen als eerste in de wisselzone en waren de sterk zwemmende dames op achtervolgen aangewezen. Tijdens het fietsnummer vormden zich verschillende groepjes op korte afstand van elkaar. Met haar sterke loopkwaliteiten kon Kirsten zo naar een sterke 8ste plaats lopen, het podium werd volledig bezet door Spaanse atletes.

Uitslag Melilla Elite Mannen

Uitslag Melilla Elite Vrouwen

Uitslag Melilla Junior Mannen

Uitslag Melilla Junior Vrouwen