Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Klierkoorts houdt Simon De Cuyper van topprestaties
Nieuws

Klierkoorts houdt Simon De Cuyper van topprestaties

Simon De Cuyper WTS

Na een goede winter was Simon De Cuyper één en al optimisme voor zijn Road to Rio. Vier wedstrijden later was dat enthousiasme flink getemperd na tegenvallende resultaten: drie keer DNF in Abu Dhabi, Mooloolaba en Goldcoast en zondag een 48ste plaats in de WTS van Cape Town. Hoewel we Simon altijd zijn blijven steunen, stelden ook wij ons zondagavond vragen, maar gelukkig worden die vragen nu beantwoord. Een klierkoorts-infectie is verantwoordelijk voor zijn falen, laat de SMO-Specialized atleet weten.

“Toen ik voet aan grond zette in Zuid-Afrika, kreeg ik kreeg een telefoontje van mijn dokter waarin hij me vertelde dat ik de voorbije maanden een infectie van klierkoorts had doorgemaakt. Ik moet dan ook niet ver meer zoeken om te weten waarom het me niet lukte om op niveau te presteren gedurende de voorbije twee maand. Racen op WTS niveau met de beste en fitste triatleten ter wereld is dan gewoon niet mogelijk,” vertelt een openhartige Simon.

“Vermits de meest acute infectieuse fase waarschijnlijk al achter de rug is, kreeg ik van de dokter toch groen licht om te starten in Zuid-Afrika. Laat ik duidelijk zijn, had ik nog niet vertrokken geweest naar Cape Town, dan was ik niet afgereisd… Maar ondertussen was ik hier en wou ik op zijn minst starten en zien waar ik uitkwam. Uiteraard wist ik op voorhand dat deze race erg moeilijk ging worden, omdat mijn lichaam op dit moment gewoon niet in staat is om zo’n inspanning te leveren gedurende bijna twee uur. Ik deed dan ook een minimale voorbereiding met veel minder intensiteit en volume dan in een normale raceweek. Er vanuit gaande dat rust en het opladen van de batterijen de beste voorbereiding was.

Ik heb de finish bereikt, het was lastig, ik zag zwaar af, ik voelde me halfweg het fietsen al helemaal leeg. Maar ik ben tot aan de finish geraakt. Wat voor mij ergens toch een kleine mentale opsteker was, omdat er vandaag sowieso niet meer in zat. Dit was gezien de gegeven omstandigheden het maximaal haalbare denk ik.”

Het gevolg is ook dat Le Rabbit aanstaande vrijdag niet mee start met titelverdedigers SMO-Specialized op het BK Ploegentriatlon in Izegem. “De komende weken komt mijn volledig herstel wel op de eerste plaats. Want ik heb de voorbije twee maand waarschijnlijk wel wat roofbouw gepleegd op mijn lichaam. Eenmaal groen licht van de dokter kan ik terug deftig beginnen trainen, om dan te zien aan welke races ik dan zal/kan deelnemen.

Uiteraard is het als atleet pijnlijk om de diagnose van klierkoorts te krijgen… Als eerste gedachte schoten er mij dan ook doemscenario’s door het hoofd, waarbij ik dit seizoen volledig op mijn buik kan schrijven. En als gevolgd daarvan de road to Rio voor mij dan zo goed als onhaalbaar wordt. Ik probeer echter positief te blijven, wetende dat tegenslagen en ontgoochelingen niet los te koppelen zijn van de sport. Ik heb er in het verleden nog meegemaakt en ik ben er altijd sterker uit gekomen. Het lucht allesinds wel op dat ik nu weet wat er de voorbije periode zo fout liep. En ik geloof er in dat de tegenstand nog niet van me af is dit jaar,” besluit Simon met een positieve noot.

Dat hij pas nu met het nieuws komt, heeft alles te maken met zijn focus op de wedstrijd. Bovendien waren de afgelopen weken ook al mentaal zwaar om een goede winter niet te zien verlengd worden. “Ik had geen goesting in commotie of extra aandacht rond dit topic vlak voor mijn race. Dit had me enkel afgeleid van mijn sportieve voorbereiding op de wedstrijd. Daarmee dat ik dit nu pas communiceer.

Ik wil bij deze nog topsportdefensie, de VTDL en het SMO-specialized triathlonteam bedanken voor hun blijvend vertrouwen en steun in mijn sportieve ambities”, aldus nog Le Rabbit.

Wij wensen hem alvast veel beterschap en een spoedig herstel toe en we blijven geloven in een mooie Braziliaanse zomer volgend jaar!