Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Buitentemperatuur zal bepalend zijn in Izegem
Nieuws

Buitentemperatuur zal bepalend zijn in Izegem

Water Izegem woensdag

Het begint stilaan een traditie te worden dat in de week van 1 mei alle atleten plots een buitengewone interesse krijgen in meteologie. Niet zozeer het sportieve aspect, maar vooral de watertemperatuur is het hoofdonderwerp in de aanloop naar het Belgisch ploegenkampioenschap triatlon in Izegem aanstaande vrijdag. Woensdagochtend werd 15,6 graden gemeten door EFC-ITC zelf. Voorlopig zijn er drie scenario’s.

De definitieve meting van de watertemperatuur gebeurt op vrijdagochtend door de hoofdscheidsrechter. Die bepaalt vervolgens wat er gebeurt. Referee Jacques Goegebeur legde ons uit wat de opties zijn en waarvan die afhankelijk zijn. “Naast het meten van de watertemperatuur speelt ook de buitentemperatuur een rol. De reglementen voorzien dat wij een correctie van een halve graad per graad op de watertemperatuur toepassen als de omgevingstemperatuur lager is dan die van het water.”

“Het beste scenario zou zijn dat we ’s ochtends al een luchttemperatuur hebben rond 13 graden. Is dat niet zo, dan kunnen we beslissen om de start met een uur uit te stellen, maar dat betekent dus dat alle wedstrijden opschuiven. Een tweede scenario is om een deel van de deelnemende ploegen te laten zwemmen als de temperatuur het toelaat en voor de rest eerder op de dag een duatlon te voorzien. En het minst populaire scenario is het afgelasten van de zwemproef om er voor alle ploegen een duatlon van te maken”, aldus Jacques.

EFC-ITC atleet Steven Van Heirseel heeft alvast een oplossing gevonden en roept in een ludieke blogpost alle inwoners van Izegem op om massaal aan wildplassen in het kanaal te gaan doen. Lees zijn blog hier.

Wij duimen alvast voor goed weer op vrijdagochtend zodat alle 188 (!) ploegen van start kunnen met de zwemproef zoals voorzien. Om 9u45 duikt EFC-ITC 7 als eerste het water in. Om de anderhalve minuut starten de andere ploegen. Vanaf 12u43’30 start de eerste van 34 damesploegen. De dames van de T3 Series worden om 15 u. aan de start verwacht. De heren van de T3 Series starten om 15u59.