Bert Jammaer 5e op laatste profwedstrijd
Nieuws

Bert Jammaer Lanzarote 2015

De Ironman van Lanzarote beloofde vooraf een spannende wedstrijd te worden, met de voorspelde stevige wind die tijdens het fietsen voor verrassingen kon zorgen. Onder de pro’s ook de Belgen Hendrik-Jan Verhaegen en Bert Jammaer, voor wie we donderdag in allerijl nog een  Z3R0D trisuit naar Lanzarote brachten. Voor tweevoudig winnaar Jammaer was het tevens het aangekondigde afscheid van zijn profcarrière, terwijl Hendrik-Jan Verhaegen net zijn eerste profjaar erop heeft zitten.

Al tijdens de tweede zwemronde kon de Nederlander Mark Oude Bennink een kleine voorsprong nemen, maar de hele top-10 met onder meer Jammaer volgde al binnen de halve minuut. Ondertussen nestelde de Waalse Annabelle Pirotte zich bij de dames in de top-5, op een drietal minuten van leidster Michi Herlbauer.

Met de top-10 die zich op een zakdoek bevond, was de koppositie al na 6 kilometer overgegaan naar Konstantin Bachor. De Duitser haalde vier jaar geleden het parcoursrecord binnen, maar zag nu al snel Stephen Bayliss, Guy Crawford, Will Clarke, Christian Kramer en Bert Jammaer terugkomen, die na 15 kilometer zelfs aan de leiding ging en haasje-over speelde met de Duitser Christian Kramer. In de hellende strook na Club La Santa moest Jammaer echter een gaatje laten op Kramer en zag even ook Bachor passeren, maar kon hem snel weer passeren. Bovenaan de tweede beklimming, de Mirador Del Rio, was de achterstand met Kramer echter al wel opgelopen tot ongeveer drie minuten. Met deze achterstand zou Jammaer ook T2 bereiken, op 1,5 minuut gevolgd door Mauro Baertsch.

Met 42km lopen voor de boeg, wist Jammaer al snel een minuut van zijn achterstand goed te maken. Na 9km had Kramer nog maar 2:30 over van zijn voorsprong, terwijl Alessandro Degasperi intussen de derde plaats had ingenomen op 6:45. Lang zou het feestje jammer genoeg niet duren, op kilometer 15 werd de achterstand van Jammaer terug op 3 minuten gerapporteerd terwijl zijn voorsprong op Degasperi geslonken was tot 2 minuten.

Intussen bleef Kramer een strak tempo houden om de aanstormende Degasperi af te houden. Na 20km had deze de tweede plaats van Bert Jammaer overgenomen en volgde hij op 3:30 van de Duitse leider. Voor Bert Jammaer zou het geen derde overwinning worden, op kilometer 30 werd hij op de vierde plaats met een achterstand van 10 minuten gesignaleerd. Zijn laatste profdeelname zou zou geen derde overwinning worden, waarmee hij alleen recordhouder zou kunnen worden.

Voor de overwinning zou het spannend worden tot in de laatste kilometers. Degasperi kon in het laatste deel van de afsluitende marathon de koppositie van Kramer overnemen en met een finishtijd van 8:56:50 als eerste over de meet te komen. Kramer volgde op 2:30, Baertsch ging met de bronzen plak lopen terwijl Miquel Blanchart Tintó de vierde plek van Jammaer kon afsnoepen.

Alessandro Degasperi       08:56:50
Christian Kramer               08:59:31
Mauro Baertsch                  09:04:46
Miquel Blanchart Tintó    09:10:26
Bert Jammaer                    09:12:06

Bij de dames werd het een indrukwekkende zege van Diana Riesler, met een finishtijd van  9:56:04. Ze was daarmee iets er dan een kwartier sneller dan Michi Herlbauer, die in 10:13:50 over de meet kwam. Caroline Livesey werd derde in 10:31:57.

Age groupers nieuws, met onder andere de tweede plaats en een laatste keer kwalificatie voor Hawaii van Nico Huyberechts , volgt later nog…