Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Druk, druk, druk… werken, trainen… en eten?
Nutrition

Druk, druk, druk… werken, trainen… en eten?

sport-op-het-werk

We hebben allemaal een druk leven. Werken, sociale contacten, trainen, gezinsleven. Alles moet passen binnen een dag van 24 uur en graag slapen we ook nog een deeltje van die uren. Voor een triatleet die drie sporttakken moet trainen en tussendoor ook nog eens op zijn voeding moet letten, het is een hele opgave. Hoe pak je dit nu het beste aan? Onze huisdiëtiste Louise ging eens horen bij Pulso-Preventielab waar verschillende ervaringsdeskundigen graag hun advies deelden.

Planning, structuur en consequent zijn

Dit lijkt van zelfsprekend maar is het niet altijd. Een strakke HAALBARE planning is van groot belang. Wees ook consequent met je planning. Dit wil zeggen dat je op tijd op afspraken moet zijn om er ook op tijd te kunnen vertrekken. Dit vraagt wat oefening maar je zal merken dat je na een tijdje hier heel sterk in zal worden. Dit zal je niet alleen voordeel opleveren in jouw sport maar ook in je professioneel en sociaal leven. Het is aangeraden dit te bespreken met jouw coach.

Haalbare doelen

Plan geen 5 uur durende fietstraining na een zware werkdag. Dit zal je geen meerwaarde bieden en zal je enkel frustraties geven. Door de zware werkdag zal je vermoeid zijn en zal jouw training ook minder efficiënt verlopen. Het is dan beter om 2 korte trainingen per dag te doen (bijvoorbeeld ‘s morgens vroeg en ’s avonds.) dan 1 hele lange training na het werk. In het weekend of op een vrije dag kan je dan de lange trainingen plannen. Communiceer hier ook duidelijk over met jouw coach!

Voeding: leg een voorraad aan en gebruik de diepvries

Trainen, werken, slapen,… Het neemt al zo veel tijd in beslag. Als je hierbij dan ook nog eens moet koken wordt het wel heel druk. Zorg daarom dat je een voorraad hebt. Steek bijvoorbeeld een karton van chocolademelk (brikjes bijvoorbeeld) in je auto voor na de training. Zo kan je tegelijk je recuperatie verzorgen en kan je ook onmiddellijk naar het werk. Ook een pot poeder voor sportdrank is handig in de auto, zo kan je altijd je sportdrank maken. Ook een voorraad koekjes is geen overbodige luxe. Wanneer je even tijd hebt, maak dan een voorraad maaltijden die je dan in de vriezer bewaart. Dit zal je beschermen tegen de verleiding om snel iets te gaan afhalen. Snel een belegd broodje halen als lunch is niet altijd ideaal. Op weg naar de broodjeszaken is er vast een bakker of een supermarkt(je) waar je een brood, beleg en wat groentjes kan kopen, veel gezonder!

Laat trainen, laat eten?

Het dilemma van vele atleten. De groepstraining is van 20 tot 21 uur en je moet werken tot 18u30. Vooraf eten is voor sommige mensen niet comfortabel. Anderen kunnen dit wel verdragen. Een oplossing voor diegene die het niet kunnen verdragen, vinden we al bij het vorige puntje. Hierbij kan het aangeraden zijn om ‘smiddags een warme maaltijd te eten, die je uit de vriezer haalt en opwarmt. Na het werk kan je dan een grote snack nemen (eierkoeken, banaan, peperkoek,…) of een broodmaaltijd (geen te donker brood maar liever grijs brood dat beter verteert). Zo kan je, samen met een fles sportdrank, jouw training met voldoende energie afwerken. Na de training neem je best een volwaardige recuperatie (chocomelk, fruityoghurt, boterham met kaas of vlees, recoveryshake). Ongeveer een halfuur voor het slapen gaan eet je dan best nog een yoghurt of platte kaas om je spierherstel tijdens de nacht te bevorderen.