Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
4 Belgische triatleten kunnen geschiedenis schrijven in Baku
Nieuws

4 Belgische triatleten kunnen geschiedenis schrijven in Baku

Sofie Hooghe Claire Michel Baku

Het had wat voeten in de aarde, maar zaterdag 13 en zondag 14 juni staat triatlon dan toch als één van de topsporten geprogrammeerd op de allereerste Europese Spelen in Baku. Hoewel alleen de winnaars bij de vrouwen en de mannen een rechtstreekse kwalificatie voor de Olympische Spelen opstrijkt en er verder geen Olympic Ranking Points te verdienen zijn, trekt Baku toch wel wat interessante atleten aan. Absolute toppers zoals de Brownlees, Gomez en Mola zijn er niet bij, maar bij de vrouwen mogen we uitkijken naar de grote Olympische revanche tussen Lisa Norden en Nicola Spirig en bij de mannen zullen WTS toppers als Fernando Alarza, Pereira en Silva, Bryukhankov en de Polyanskiy broers zeker voor vuurwerk zorgen. België vaardigt een team van 4 atleten af die dus zaterdag en zondag geschiedenis kunnen schrijven als de eerste Belgische triatleten op de European Games.

Peter Denteneer is de enige man in het gezelschap, nu Simon De Cuyper herstellende is van klierkoorts, Marten Van Riel na zijn val in de WTS van Yokohama in de lappenmand ligt en Jelle Geens examens heeft. Denteneer trok met vertrouwen richting Baku, ondanks een stevige hongerklop op het BK in l’Eau d’Heure. “Ondanks de licht opkomende krampen in de hamstrings tijdens het fietsen voelde mijn benen best nog goed aan zondag en begon ik in het lopen aan een inhaalrace,” vertelt Peter. “De 1ste 5km verloor ik niet veel op de kopgroep en kwam ik ook steeds dichter bij de top 4. Maar door de maagproblemen van de voorbije jaren had ik 1 “snoepje” genomen en de bevoorrading tijdens het lopen was ook niet echt schitterend. Ik miste zelfs water bij de 1ste passage. Hierdoor was ik volledig leeg na km 6 en kon ik op het verste punt van het parcours niet meer op mijn benen staan. Ik kreeg gelukkige “wat” water van omstaanders ( 2l water gedronken) en na wat bekomen in de schaduw liep ik terug richting finish. Met een eindtijd van 40 minuten, inclusief lang neerliggen, kan ik alsnog tevreden zijn. De 1ste 3km kon ik echt nog hard lopen na een zwaar fietsparcours.”

Sofie en de rest Baku

“De uitslag zegt soms niet alles en ik kon toch met een tevreden gevoel naar huis gaan. Ik kende niet mijn beste zwemarmen maar met wat rustige km’s komen deze richting Baku wel terug. De fietsbenen waren zeer goed en loopbenen de eerste 5 km ook en ik voelde wel, mits de nodige extra energie, dat een goed loopnummer erin zat. Nadien ben ik nog een klein uurtje gaan losrijden (met water en bananen mee op de fiets) en op maandag stond dan de lange reis richting Baku op het programma. Dinsdag volgde ook nog een regeneratie dagje en op woensdag/donderdag wat extra volume zonder intensiteit om volledig heropgeladen en met de correcte hoeveelheid energie 110% klaar te zijn voor Baku!” aldus een gemotiveerde Denteneer. Hij komt zondag vanaf 9u30 Belgische tijd in actie.

Bij de vrouwen horen Claire Michel (15) en Sofie Hooghe (24) bij de 25 hoogst gerangschikte vrouwen, maar we kijken ook uit naar Charlotte Deldaele die aan een goed voorjaar bezig was en dat bewees vorige zondag door de hele tijd mee te gaan met Katrien Verstuyft. Die laat na een intensieve periode de Europese Spelen links liggen om zich in Font Romeu verder voor te bereiden op de wedstrijden waarin wel punten voor de Olympische ranking te verdienen zijn.

Charlotte Claire Sofie Baku

Claire Michel is nog niet 100% hersteld van haar blessures, maar liet in Londen al zien dat de conditie super is, al liep ze daar niet pijnvrij naar een 17de plaats. Zonder blessure zouden we Claire zeker tippen voor een top-10 plaats en in topvorm hadden we zelfs mogen dromen van een plaats dichtbij het podium. Sofie Hooghe gaat dan weer op zoek naar revanche. Londen was een tegenvaller, hoewel de conditie al een tijdje goed is. Ze was alvast te spreken over het fietsparcours in Baku. “Het is een zeer technisch parcours en dat ligt me wel. Bovendien voelen de benen goed aan. Ik ben blij met deze kans om de kleuren van Team Belgium te verdedigen”, aldus een altijd vrolijke Sofie Hooghe.

Onze drie dames komen zaterdag 13 juni vanaf 9u30 in actie. Op Sport10 (Belgacom TV) en op Baku2015.be kan je de wedstrijden van de Belgen live volgen.

In Baku was er de afgelopen twee jaar heel wat te doen rond het zwemwater. Want hoewel de regio baadt in luxe en er voor de Europese Spelen op geen cent is gekeken, hing de triatlon en dan vooral het zwemwater aan een zijden een draadje. De originele locatie was namelijk door olie vervuild. In eerste instantie werd gekeken om het water te zuiveren, maar dat zou te veel tijd kosten. Een tweede optie was een ongelofelijk dure grap: het installeren van een artificeel open water zwembad met een lengte van 750 meter. Maar uiteindelijk is er dan toch de oplossing gevonden om bij het toeristen populaire Bilgah Beach te zwemmen, niet eens zo ver van het atletendorp.