Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Claire Michel eerste Belgische in Bakoe
Nieuws

Claire Michel eerste Belgische in Bakoe

Claire Michel toonde zich vandaag in Bakoe (Azerbeidzjan) de sterkste Belgische triatlete. In de afsluitende tien kilometer liep ze naar een knappe achtste plek. Sofie Hooghe kwam als 22ste over de streep, terwijl Charlotte Deldaele na een moedige wedstrijd op de 24ste plaats eindigde. Het goud was voor regerend Olympisch kampioene Nicola Spirig.

53 dames doken vandaag het water in voor de eerste Europese Spelen. De strakke wind, woelige zee en broeierige hitte zorgden voor zware wedstrijdomstandigheden. Het waren vreemde beelden in het begin van het zwemonderdeel. Door de ondiepe Kaspische zee moesten de atletes zich tijdens de eerste meters behelpen in iets wat op vlinderslag leek. Het was de Ierse Aileen Reid die het beste van start leek te gaan, maar zij werd al snel ingehaald door de Nederlandse Rachel Klamer en Russische Anastasia Abrosimova, die ook als eerste twee uit het water kwamen. Op een tiental seconden volgde de Zweedse Nordén met in haar zag Charlotte Deldaele. De West-Vlaamse begon als zesde aan het fietsen.

Claire Michel en Sofie Hooghe hadden de aansluiting met de eerste atletes gemist. Zij keken na het zwemmen al tegen een achterstand van meer dan een minuut op. Ondertussen liet Abrosimova zich op de fiets afzakken, terwijl Klamer doorzette. Zij kreeg meteen het gezelschap van Nordén. Nicola Spirig zag het gevaar en dichtte met de wind op kop alleen het gat op de twee koploopsters. Een indrukwekkende inspanning van de Zwitserse die met een achterstand van een halve minuut uit de transitiezone gekomen was. Deldaele zag de regerende Olympische kampioene vertrekken, maar kon niet reageren.

Spirig, Nordén en Klamer werkten uitstekend samen. Het waren vooral de Zwitserse en Zweedse die de kloof met de achtervolgers steeds verder uitdiepten. Klamer moest na de bochten telkens harken om het tempo van de twee dertigers te volgen. De kloof liep snel uit naar twee minuten, omdat de achtervolging stokte. Deldaele probeerde de gang erin te houden, maar tevergeefs. Daardoor kon een tweede achtervolgende groep met Michel en Hooghe terug aansluiten. Ook de Nederlandse Caelers kreeg zo terug zicht op een top 10-plaats.

Nog voor halfweg lag het podium vast. Zonder materiaalpech zouden Klamer, Nordén en Spirig onder elkaar uit maken wie het goud zou veroveren. Kregen we een herhaling van de Olympische Spelen in Londen, waar een fotofinish moest uitmaken of Nordén dan wel Spirig mocht zegevieren? Zover liet de Zwitserse het deze keer niet komen. Ze wisselde bijzonder snel, sloeg een klein gat op Nordén en stoomde onverstoorbaar door. Na haar korte overstap naar de atletieksport liep Spirig sneller dan ooit. Ze had ruim de tijd om de fans te groeten en met de Zwitserse vlag over de streep te lopen. Ze lijkt klaar om de Amerikaanse atletes het vuur aan de schenen te leggen in Rio.

Even later sprintte Klamer in de slotmeters van Nordén weg. De Nederlandse zeeg na de aankomst uitgeput neer, maar mocht nadien wel het zilver mee naar huis nemen. Hoe zat het trouwens met onze Belgische dames? Wel, Claire Michel zette een bijzonder sterke loopprestatie neer. Ze eindigde uiteindelijk als achtste. Sofie Hooghe moest genoegen nemen met een 22ste plaats, terwijl Charlotte Deldaele na een moedige wedstrijd door haar krachten heen was en als 24ste finishte.

vlcsnap-2015-06-13-16h18m29s242

Claire Michel (26) zakte met lichte kopzorgen naar Bakoe af, omdat ze eerder dit jaar met de fiets viel tijdens de WTS-manche in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad. De triatlete hield er verrekte voetligamenten en pijnlijke schaafwonden aan over. Daardoor moet ze een tijdlang haar looptrainingen terugschroeven. “Ik heb zes weken niet gelopen. Pas een week voor de WTS-wedstrijd in Londen mocht ik weer de loopschoenen aantrekken”, legt ze aan onze redacteur Laurens Soenen uit. Daar finishte Michel meteen als 17de.

Niet zozeer haar blessure, maar wel de hitte speelde Michel vandaag parten in Bakoe. “De omstandigheden waren bijzonder zwaar. De wind waaide strak, waardoor er hoge golven waren tijdens het zwemmen. Op de fiets steeg de temperatuur dan richting dertig graden.”

Met een achtste plaats blikt ze tevreden terug. “Ik keer dus nog maar net terug uit blessure en ziekte. Ik ben nog steeds geen honderd procent. Gezien de situatie ben ik dus blij met mijn prestatie vandaag. Bovendien ben ik heel fier dat ik België heb mogen vertegenwoordigen op de eerste Europese Spelen.”

Michel probeert in het najaar haar selectie voor de Olympische Spelen in Rio af te dwingen. “Ik keer op 15 juni terug naar België, maar de volgende dag vertrek ik alweer voor drie weken op hoogtestage naar Font-Romeu. Ik hoop daar het trainingsvolume terug op te schroeven om in topvorm aan de start van het Europees kampioenschap op 11 juli te staan.”

Morgen geeft onze redacteur Laurens Soenen vanaf 09u.20 live verslag van de wedstrijd bij mannen op Sport10 (Proximus TV). Peter Denteneer (EFC-ITC) verdedigt er de Belgische eer.