Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Kris Coddens: “Eerste Belg ooit die Xterra wint”
Multisports

Kris Coddens: “Eerste Belg ooit die Xterra wint”

Xterra Greece Kris Coddens fiets

Kris Coddens heeft dit weekend geschiedenis geschreven door als allereerste Belg ooit een Xterra manche te winnen. Hij schreef een uitgebreid wedstrijdverslag neer. Geniet mee van een unieke prestatie: “Samen met Tim Van Daele reisde ik naar Griekenland. Ook 2 jaar terug deden we hier allebei mee en toen had ik tot m’n eigen verbazing als relatieve nieuwkomer in de Xterra een 2de plaats weten te veroveren. Ik kwam dus graag terug. Of ik goed ging presteren wist ik niet goed want na m’n mindere vorm vorige week twijfelde ik of die nu al goed zou zijn. De grootste concurrenten waren Roger Serrano (ESP) die vooral hard zwemt en Francois Carloni (FR) die vooral sterk zou fietsen. Beiden had ik al geklopt, maar toen zat ik wel goed in vorm.”

Xterra Greece

“Het zwemmen bestond terug uit 2 ronden in het “Lake Plastira” en het water was nog net koud genoeg voor een wetsuit. Dat was al mooi meegenomen. De eerste ronde beviel me nogal zwaar, maar zoals dat wel meer het geval is kwam ik naast Tim te liggen en ook de 2de ronde werkten we samen af. Op ongeveer 3min30 na Serrano kwamen we uit het water.

Het fietsen ging over 2 ronden die nog wat schoner en technischer waren dan de vorige keer. Het eerste deel bestond vooral uit veel klimmen en dalen met behoorlijk wat singletracks tussen de bomen. Dit stuk leek me gesneden brood voor Carloni. Het 2de deel was vlakker op bredere paden en daar hoopte ik wat meer in het voordeel te zijn.

Ik kwam behoorlijk snel in m’n ritme en kon goed diep gaan in het klimmen. Op de vlakkere stukken was het wat op de tanden bijten om m’n wattages te blijven rijden. Vooral in de 2de ronde was ik heel wat dichter gekomen op Serrano, en een beetje op Carloni die ondertussen op kop lag. Als 3de kon ik wisselen met nog een 2 tal minuten achterstand op Carloni. Serrano zag ik nog net de wisselzone verlaten toen ik binnenkwam.

Xterra Greece zwemmen

De 2 looprondes waren ook best pittig met wat klimmen en dalen, en ook wat minder snelle passages tussen de bomen. Ik liep wat ik kon want ik wilde zo snel mogelijk terrein winnen. Na een kilometer of 3 kon ik Serrano bijhalen en hij kon gelukkig niet volgen. Carloni was wel nog niet te bespeuren. Ik bleef stevig doorduwen en op het einde van de eerste loopronde kreeg ik hem ook in het visier. Dat gaf me vleugels en even later kon ik hem inhalen. Ik leek ook een stuk sneller te lopen zodat ik de 2de ronde iets rustiger kon afwerken en al kon beginnen genieten.

Ik had niet gedacht dat de vorm al goed genoeg zou zijn om hier te kunnen winnen. Het was bovendien m’n eerste Xterra overwinning en als ik het goed voorheb ben ik de eerste Belg ooit om dat voor mekaar te krijgen. Het zal er dus eentje zijn om niet snel te vergeten. Serrano nam de 2de plaats nog voor z’n rekening en Carloni werd 3de. Tim van Daele had ook een knappe wedstrijd en eindigde 5de achter Jurkovic (SLK). Hij moest het overigens voorzichtig doen want hij brak in de verkenning nog z’n derailleurpad en die konden we met de snelspanner nog net genoeg vastklemmen.

Xterra Greece uitslag

Op naar Xterra Zwitserland volgende week. Kan de conditie nog wat verbeteren of wordt het mentaal lastig om me terug op te laden?…”

Lees meer op de site van Kris Coddens