Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgen passen parcours aan, Nederland last massaal af
Duathlon

Belgen passen parcours aan, Nederland last massaal af

Triathlon Sun

Hoewel triatlon als sport zijn oorsprong vindt in de mytische Ironman van Hawaii waar de wedstrijd al sedert jaren in tropische omstandigheden plaatsvindt, ontsnapt ook onze sport niet aan de recente hittegolf-hype. In Nederland gaan ze zelfs zo ver om hele wedstrijden af te gelasten of om recreatieve startreeksen te annuleren. In ons land zijn afgelastingen niet aan de orde, al nemen organisaties wel hun voorzorgen. En op de Ironman van Frankfurt rukken ze 12 ton ijs aan…

In Nederland kondigde de wedstrijdorganisatie van de triatlon van Didam al eerder deze week aan dat de wedstrijd dit weekend afgelast wordt. De weerrapporten in combinatie met de temperatuurgrens van 35° die de NTB(!) , de nationale federatie, blijkbaar heeft gesteld, deed de organisatie besluiten dat het onverantwoord zou zijn om de triatlon te laten doorgaan. Lees hier hun officiële bericht. In navolging heeft nu ook Holten, waar dit weekend het ETU-circus zijn tenten opslaat, besloten om de recreatieve reeksen te annuleren. De ETU-wedstrijden worden verschoven naar de avonduren wanneer het naar verwachting koeler zal zijn.

In België hebben we geen weet van een door de VTDL voorgeschreven bovengrens voor wat betreft de temperatuur en voorlopig lijkt geen enkele wedstrijd over te gaan tot annulering. Wel worden op alle plaatsen extra bevoorrading en watersproeiers voorzien. De duatlon in Kortrijk start zaterdagmiddag pas om 15u30. Ook is er zaterdag nog de eerste Birathlon in Brecht. Hoewel de start pas om 17 u is voorziet Brecht In’t Rood extra maatregelen, maar rekent ook op het gezond verstand van de atleten:

“Het gaat zaterdag heet zijn, desalniettemin zal de triatlon zeker doorgaan,” vertellen de mannen van Brecht In’t Rood. “Als organisatie hebben we volgende maatregelen getroffen: er zijn sproeiers op het loopparcours (onder andere van de brandweer), er wordt water voorzien voor de deelnemers, er is kraantjeswater op het event terrein, het loopparcours is aangepast zodat er meer in de schaduw gelopen wordt. De eindverantwoordelijkheid ligt echter bij de deelnemer, ken je grenzen!!”

Ook de Sugar Run in Duffel nu zondag past het parcours aan. Dimitri Op De Beeck: “We laten het parcours nu vooral door het park in Duffel lopen zodat de deelnemers grotendeels in de schaduw kunnen lopen. Daardoor wordt het parcours wat korter, maar dat betekent dus wel dat er elke 2 km een bevoorrading is. En Reynaers Aluminium blijft per ronde 1 euro schenken aan de Diabetes Liga,” aldus Dimi.

Voor de Ironman van Frankfurt worden recordtemperaturen van 41° verwacht, maar de organisatie denkt er niet aan om de race te annuleren of in te korten. Het zwemnummer wordt voor het eerst in jaren nog eens zonder wetsuit gehouden voor de age groupers en het loopparcours is ook hier aangepast om de deelnemers zo veel mogelijk schaduw te bieden. En de organisatie rukt maar liefst 12 ton ijs aan voor bij de bevoorrading. En tot slot maakte men bij de briefing het belangrijkste statement: jaag geen persoonlijke records na…

Ook de Frysman, de kleinschalige maar daarom niet minder avontuurlijke volledige triatlon in het Noorden van Nederland, gaat door, maar dan wel een dag later dan gepland. Ook hier vond de organisatie het onverantwoord om op de heetste dag een volledige triatlon af te werken. En dus wordt de start verplaatst naar zondag 7 uur ’s ochtends.

Als je goed genoeg getraind bent, je hydratatie op peil blijft (veel water drinken!) en je kiest voor de juiste kledij (een kwalitatieve trisuit die je lichaam toelaat voldoende te zweten), dan moet het zaterdag en zondag zeker lukken. Maar ook wij blijven erbij: luister naar je eigen lichaam en stop tijdig als je je niet goed voelt! Succes!