Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Zwemmersjeuk houdt Geneve in zijn greep
Nieuws

Zwemmersjeuk houdt Geneve in zijn greep

Belgian Tri Team Geneve

Zaterdag wordt er in Geneve gestreden om de Europese titels. Voorlopig spelen niet zozeer de atleten als wel de zogenaamde “Duck Fleas” in het Meer van Geneve de hoofdrol in de voorbeschouwingen. We hopen dat onze Belgische atleten gespaard zullen blijven van de gevreesde “zwemmersjeuk” al is een besmetting en ontsteking volgens officiële bronnen niet schadelijk voor het lichaam. En dus hoopt Jelle Geens op een goede wedstrijd. “Als ik vooraan kan beginnen lopen, is alles mogelijk,” vertelde de SMO-Specialized atleet bij Sporza Radio.

Maar eerst: de “zwemmersjeuk”. De eendenvlo is een miscroscopische larve die vooral bij warme temperaturen goed gedijt in oppervlaktewater. De parasitaire worm van de larve komt onder andere via de uitwerpselen van eenden in het water terecht en kan in contact met de huid van mensen voor irritatie zorgen. Op zich is een besmetting ongevaarlijk maar wie “zwemmersjeuk” krijgt, kan daar tot twee weken lang last van hebben. Daarna verdwijnt het weer. De organisatie van het EK neemt alvast zijn voorzorgen door waterjets te plaatsen bij de zwemfinish zodat elke atleet goed afgespoeld in de wisselzone terecht komt.

Jelle Geens BK

Ook op het verdere parcours zullen er watersproeiers geplaatst worden, want net zoals veel plaatsen in Europa kreunt Geneve ook onder een hittegolf. Dat betekent dat er sowieso zonder wetsuit zal gezwommen worden zaterdag. Onze Belgen zijn daardoor grotendeels in het nadeel, al hoopt Jelle Geens wel met de grote groep mee te zijn. Hij mikt op een top-12 plaats. “Alles zal er vanaf hangen of ik bij de grote groep geraak en vooraan zal kunnen beginnen lopen,” zei Jelle aan Sporza Radio. “Dan is een top-12 plaats of meer zeker haalbaar. Ik voel me fysiek helemaal klaar, heb een goede hoogtestage in Font-Romeu achter de rug en kijk met vertrouwen uit naar zaterdag. Een EK blijft een speciale wedstrijd, ook voor de federatie en dus wil ik op mijn best zijn. Daarna is het weer verder werken richting Rio”, aldus de Belgische kampioen.

Beluister hier het volledige interview:

Jelle Geens BK finish

De elites en de juniores hebben allemaal zaterdag hun Europees kampioenschap, met de volgende starttijden:

08.00 Juniores Jongens met Noah Servais, Romain Loop, Arno Nackaerts en Antonio Hernaert

10.00 Juniores Meisjes met Amber Rombaut, Hanne De Vet en Kirsten Nuyes (voor Nederland)

12.00 Elite Mannen met Jelle Geens, Simon De Cuyper en Christophe De Keyser

15.30 Elite Vrouwen met Katrien Verstuyft

Foto's: Katrien Decru/VTDL