Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
3quest: Caroline Devos
3quest

3quest: Caroline Devos

Caroline Devos Kalmar

Triatlon heeft mij ook van straat gehaald…want in 2002 trouwde ik met mijn coach Johan

1. Jij hebt een bijnaam: Sporty Fox. Waar kreeg je die cadeau ?

[dropcap]O[/dropcap]mdat ik een sportbeestje ben met een beestennaam verzon m’n man Johan m’n voor de hand liggende bijnaam. In 2010 werd SPORTYFOX op m’n trisuit gedrukt door Bioracer en klonk die ook wel eens door de speakers tijdens een wedstrijd want Cleemputje had m’n bijnaam snel ontdekt op m’n kont! 😉

Caroline Devos Beernem

2. Ik vind je niet voor niets de trots van de cat 40+. Je schittert op tal van wedstrijden en slaagt erin die jongere meiden te kloppen tot het hoogste schavotje. Was je altijd zo goed in die 3 onderdelen en heb je vroeger nog andere sporten beoefend? Hoe lang ben je eigenlijk al bezig met triatlon ?

[dropcap]V[/dropcap]eerleke…het zijn solden…2 vragen voor de prijs van 1!

Ik zal beginnen met je laatste vraag…in 2000 was ik aangesloten bij IKZ – De Izegemse Krekelzwemmers. Voordien had ik nog nooit in clubverband gesport – ik ben een laatbloeier. Ik heb een jaartje ‘openwater’ gezwommen en werd Belgisch Kampioen. Tijdens de woensdagavondtraining deelden we het zwembad met ITC, de Izegemse Triatlonclub. De combinatie van 3 sporten leek me wel wat. De overstap naar triatlon ging vrij vlot want ik had meteen al een coach en materiaalmeester die mij bijstond bij de aankoop van m’n eerste koersfiets. (Triatlon heeft mij ook van straat gehaald…want in 2002 trouwde ik met mijn coach Johan die zelf ook LD-atleet geweest is ☺)

Van 2001 tot 2004 pikte ik af en toe een wedstrijdje mee maar ik bleef onopvallend in de achtergrond. Door verbouwingswerken kwam er een triatlonpauze maar ik pikte de draad weer op in 2009 en deed m’n eerste ½ triatlon in Bilzen waar ik meteen het podium haalde…sindsdien ben ik serieus gebeten door de triatlonmicrobe.

Caroline Devos IM Wales
Er volgde een eerste Ironman in 2010, die was meteen goed voor een 4de plaats in m’n agegroup en smaakte meteen naar meer. Helaas had ik te kampen met enkele blessures waardoor ik noodgedwongen de volgende Ironman moest uitstellen tot in 2013. De Ironman in het Zweedse Kalmar was een schot in de roos; ik won niet alleen m’n agegroup maar werd 5de en eerste agegrouper overall – het ticket voor Kona liet ik aan mij voorbij gaan.  In 2014 koos ik strategisch voor Ironman Wales en won opnieuw met ruime voorsprong m’n agegroup. Het ticket voor Kona was binnen!

M’n goede resultaten heb ik vooral te danken aan m’n fietsniveau, ik behaalde de beste fietstijd in Wales en een top-3 tijd in Regensburg en Kalmar. Zwemmen en lopen zijn matig. (ik vergelijk mezelf altijd met een boerenpaard…en van een boerenpaard kan je helaas nooit een koerspaard maken!). Een topatlete zal ik nooit worden want daarvoor moet je uitblinken in de 3 disciplines. Uiteindelijk is dat ook nooit m’n ambitie geweest, plezier beleven aan m’n sport is m’n belangrijkste drijfveer & motivatie. En daarbij leuke mensen ontmoeten zoals jij – Veerle Kiebooms – maakt het des te prettiger!

Caroline Devos Cambrai

3. Je bent intussen geselecteerd en gaat naar het mythische Kona. Ga je je nadien verder toeleggen op de lange afstand of is dit een éénmalig avontuur ?

[dropcap]K[/dropcap]ona wordt wellicht een éénmalig avontuur – alhoewel ik in 1999 al eens aan de startplaats stond in KONA, maar dan een paar maanden te vroeg – toen was ik nog vrijgezel en heb een maandje rondgereisd op de Hawaiiaanse eilanden. ☺ Geen enkel haar op mijn kop die er toen aan dacht dat ik er ooit nog eens als triatleet zou terugkeren. Het levenspad kan verrassend zijn!

Kona 10/10/15 wordt m’n 4de Ironman maar ik heb ook al zotte plannen voor 2016… als ik gespaard blijf van blessures zal ik m’n kans wagen en mij registreren voor de Norseman Xtreme Triathlon met hopelijk een selectie tot gevolg, want deze wedstrijd spreekt tot mijn verbeelding. En mocht ik niet geselecteerd worden, dan zal ik wel één of andere LD-wedstrijd uitkiezen – het hoeft niet noodzakelijk een wedstrijd uit het IRONMAN circuit te zijn want uiteindelijk is het één grote commerciële boel waar we met z’n allen veel te veel geld aan uitgeven.

Wie wordt het volgende slachtoffer voor de 3quest?

Mijn 3 vragen zijn voor Dries Ampe, de Xtreme-sportende huisarts uit Houthulst.

1. Wat is je mooiste sportieve ervaring?

2. Plegen we als LD-atleet roofbouw op ons lichaam en zullen we hiervoor de prijs betalen als we ouder worden/zijn? Hoe zie jij dat als huisarts?

3. Je bent zelf bezig met Xtreme-sport. Welke zotte plannen heb je nog en ben je te verleiden tot het begeleiden van een atlete tijdens de Norseman Xtreme Triathlon in 2016 ??? ☺ (06/08/2016 – onder voorbehoud van selectie)