Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Van den Buverie broers hopen ooit samen in Hawaii te staan
Nieuws

Van den Buverie broers hopen ooit samen in Hawaii te staan

Hans & Tom

Vorige week kon u hier al lezen hoe Hans Van den Buverie zijn ticket voor Hawaii verzilverde in de loden hitte van de Ironman Frankfurt. Op hetzelfde moment  nam zijn broer Tom deel aan de Ch’Triman 226 in Gravelines, in het noorden van Frankrijk en mét succes. Hij schreef in 8u58 de Ch’Triman op zijn naam. Beide broers kijken vol trots nog even terug op de Super Sunday van de Van den Buveries. “Eén van de komende jaren proberen we zeker eens samen aan de start staan in Hawaii, zodat we eindelijk eens kunnen zien wie nu de sterkste is!”

Voor Hans werd de Ironman Frankfurt een groot succes met zijn slot voor de Ironman Hawaii als kers op de taart!  Na 9u21’51 kwam de 12BO4 atleet uit Bredene als 30ste overall over de streep en hij werd hiermee beste Belgische Age grouper. Hans had al mooie dingen laten zien in 2015 en vertrok met vertrouwen naar Frankfurt. De aangekondigde hitte zorgde echter voor twijfels en de prioriteit werd verplaatst  van  “binnen de 9u15 finishen” naar “veilig” finishen. De wedstrijd zelf verliep echter zo goed als perfect.

Hans IM Frankfurt 2015

“Ik kwam na een, voor mijn doen, deftige zwembeurt uit het water,” vertelt Hans. “Op de fiets had ik vrij snel het goede gevoel, en pas tijdens de tweede ronde begon de warmte me wat parten te spelen, maar ik kon quasi volledig naar voren rijden. Als 4de age grouper en 1ste in de categorie M30 begon ik de afsluitende marathon. Ik kon een vrij constant tempo aanhouden, maar moest toch een aantal snellere lopers laten passeren. In de laatste ronde was het overleven, maar ik was zeker niet de enige die het daar lastig kreeg. Een 5de plaats bij de M30 en rechtstreekse kwalificatie voor Hawaii is een schitterend en onverhoopt resultaat.”

Terwijl Hans zich verzekerde van zijn slot voor Hawaï had Tom 20 minuten eerder de Ch’Triman (3,8km zwemmen / 180km fietsen / 42km lpen) op zijn naam geschreven. “Een superdag,” vertelde Tom, atleet bij Batifer Triathlon Saint-Hubert:  “Het was zonder druk dat ik vandaag deelnam aan deze volledige triathlon en alles liep gesmeerd.  Mijn 5de plaats na de zwemproef in 57min heb ik kunnen vasthouden na de fietsproef die ik heb afgelegd in 4u52min.  Normaal verlies ik altijd wat plaatsen tijdens het fietsen, maar vandaag dus niet” alsnog Tom.

Met een achterstand van 14 minuten op de kop van de wedstrijd begon Tom dan ook aan zijn sterkste discipline, de marathon, die bestond uit 4 ronden van elk 10,5km. “Ik vertrok onmiddellijk met een goed gevoel aan een tempo van 4’15/km en redelijk vlug kwam ik bij de 4de en de 3de man in wedstrijd.  Tot km 20 hebben ze kunnen aanklampen, maar ik hoorde aan hun ademhaling dat ze net iets meer aan het afzien waren dan ikzelf.”

Tom Ch'Triman 2015

Na 2 ronden liet Tom zijn 2 medelopers definitief achter, maar had hij wel nog een achterstand van 8 minuten op de eerste.  Deze achterstand werd reeds gehalveerd 5 km verder en net voor het ingaan van de 4de en laatste ronde ging Tom erop en erover.  “Het gaf een zalig gevoel om plots aan de leiding te lopen, maar er restte mij nog 1 ronde en ik was er totaal nog niet gerust in,” vertelde Tom.  “Gelukkig was mijn tempo nog redelijk goed en het is pas op 3 km van het einde dat ik begon te dromen van de overwinning en van een sub 9.”  Na een marathon in een tijd van 3u06 en een eindtijd van net onder de 9 uur (8u58m47sec om precies te zijn) behaalde Tom tot dusver zijn eerste overwinning uit zijn triatlon carrière alsook zijn persoonlijke besttijd op 11 volledige triatlons.

Hans kan zich nu focussen op Hawaii, terwijl Tom zich aan het opmaken is voor de Embrunman halfweg augustus. “Eén van de komende jaren proberen we zeker eens samen aan de start staan in Hawaii, zodat we eindelijk eens kunnen zien wie nu de sterkste is,” besluiten de broers met een knipoog.

Foto Tom: Marc Melchior