Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Grenzen verleggen 5: “Pas maar op, Sofie Goos”
Sofie Goos naar Hawaii (foto: Katrien Decru)
Column

Grenzen verleggen 5: “Pas maar op, Sofie Goos”

Sofie Goos fietswissel

De afgelopen dagen kon je hier al lezen in deel 3 en deel 4 hoe de triatlon van Oud-Gastel verlopen is. Ondertussen knabbelt die vervelende triatlonmicrobe steeds verder aan mijn nog altijd allesbehalve atletische lijf… Rotbeest! En dus staan we vanavond aan de start van de triatlon van Kapelle Op Den Bos. Vorig jaar onderging ik er mijn vuurdoop op de kwartafstand en in overlevingsmodus bleef ik er net boven de 3 uur. Dit jaar ben ik een “man on a mission”… Een nieuwe persoonlijke besttijd, onder de drie uur… En als het even kan ook nog eens Sofie Goos kloppen, allez, in mijn dromen dan toch…

In Oudenaarde huppelt ze minder dan een halfuur voor de start van de Triatlon van Vlaanderen nog vrolijk rond. La Goos komt zoals altijd goeiedag zeggen, al is het lang geleden dat ik haar in eigen land nog eens aan het werk zag. Ze polst naar mijn plannen en besluit dan de handschoen op te nemen en zich ook in te schrijven voor Kapelle Op Den Bos. “I’m gonna beat you,” grijnst ze. Meer motivatie heeft een mens niet nodig. Zoals elke rechtgeaarde triatleet kan beamen: niks zo erg voor het ego als ‘gechickt’ worden in wedstrijd… Maar ik vrees dat de Uplace-BMC prof te snel zal zijn voor mij. Niettemin ga ik met plezier de uitdaging aan… Ik gun Sofie zelfs tien minuten voorsprong, ha!

Kapelle Op Den Bos Joris Hans finish

Vorig jaar gierden de zenuwen nog door mijn lijf de dag voor de wedstrijd. Nu leef ik meer ontspannen naar de wedstrijd toe, al moet ik toegeven dat ik sinds die 1/3de in Oud-Gastel de laatste drie weken veel te weinig getraind heb. Maar ik reken er op dat de basis voldoende is om alweer te genieten. Zelfs de watertemperatuur kan me niet uit mijn humeur brengen straks. Als er zonder wetsuit moet gezwommen worden? Tja, dan is dat maar zo. In het zwembad heb ik ook nooit een wetsuit aan, behalve die ene keer in het olympische buitenbad van Mol. Dat overleven we wel. Wat een verschil met vorig jaar… En ik heb nog geen wedstrijd gedaan zonder wetsuit, dus dat kan ook een mooie première worden… De stijl zal wellicht iets minder mooi zijn, maar soit…

Ook in het fietsen reken ik op een betere prestatie dan vorig jaar. Toen bolde ik 40 km op mijn Gianni Motta racefiets. Deze keer is het een perfect afgestelde Boardman AIR TT 9.2. Dezelfde als in Oud-Gastel, maar wel 9 cm (9!) cm korter dan toen. Ik heb namelijk de tijd genomen om in Erembodegem te passeren bij Athlete Fitting. John Meuleman is al jaren vaste partner van 3athlon.be en hij is een genie als het op bike fitting aankomt. Voor Oud-Gastel had ik ongeveer dezelfde dimensies aangenomen als mijn race-fiets, maar John brengt mijn stuur en zadel 9 cm korter bij elkaar. Een wijze les dus voor elke triatleet: neem bij het overstappen van race- naar tijdrit-fiets niet zomaar dezelfde positie aan en laat indien mogelijk je fiets afstellen door een professional. De winst in efficiëntie en comfort is enorm. Het volledige verhaal van hoe zo’n bike fitting in zijn werk gaat, lees je hier binnenkort overigens op 3athlon.be.

Vanaf 17u10 zet ik straks de achtervolging in op La Goos, die samen met Marjolein Truyers, Stefanie Adam en hopelijk ook Joke Coysman en de andere vrouwen om 17 u van start mag. Met onder andere Marc Geerts, Nicolas Auverdin, Kjel De Hertog, David De Grooff, Michael De Wilde, Ramses Van Hoofstat en Wouter Timmerman aan de start bij de mannen, zal een top-10 plaats wel heel erg moeilijk worden voor mij 😉 Nee, ik ga gewoon voor een goede wedstrijd, liefst onder de 3 uur… Kom straks nummer 46 en ook alle anderen maar aanmoedigen aan de atletiekpiste bij de Westdijk in Kapelle Op Den Bos.

Hier vind je de deelnemerslijst.

Foto's: Katrien Decru en Johan Tack