Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Nisraman: 3 op 3 bij de mannen, comeback bij de vrouwen
Start van de Nisraman triatlon (foto: Sportevents)
Nieuws

Nisraman: 3 op 3 bij de mannen, comeback bij de vrouwen

Nisraman 2015

De Nisraman 2015 was er eentje van de comebacks. Sophie De Groote, de laatste jaren geplaagd door blessures, liet twee weken geleden met een podiumplaats in Oudenaarde al zien dat het weer goed gaat. Zondag was er de definitieve comeback van Superphie met een klinkende zege. Bij de mannen pakte Yeray Luxem zijn derde zege op rij in Nisramont en ook voor hem was het een kleine comeback nadat een val op zijn knie zijn Xterra Frankrijk plannen dwarsboomde. Hij moest wel afrekenen met een zeer sterke Sylvain Denis die ook stilaan weer toegroeit naar zijn vroegere niveau.

Deze vierde editie van de Ardeense extreme triatlon, waarin na 1000 meter zwemmen, 42 km fietsen met de racefiets volgen, daarna 17 km mountainbiken en vervolgens 10 km trailrunnen, werd ook gekenmerkt door pech. De Fransman Julien Buffe kwam als eerste uit het water, bleef redelijk in de buurt van Luxem en Denis, die op de fiets de leiding overgenomen hadden, maar viel dan uit halfweg het mountainbiken met een gebroken ketting. Bij de vrouwen viel een enorm ontgoochelde Christine Verdonck uit met een lekke achterband.

Sophie De Groote Nisraman

Zij vocht een furieuze strijd uit met Sophie De Groote. De twee dames gaven elkaar geen duimbree toe maar door het wegvallen van Verdonck kon Superphie in de trailrun haar zege veilig stellen. In de laatste kilometers moest ze nog even versnellen want de Francaise Morgane Riou kwam nog fel opzetten. Zij werd tweede, voor de Nederlandse Linda Van Vliet.

Bij de mannen werd het verschil in het mountainbiken gemaakt. Specialist Luxem wisselde met 2’45 voorsprong op Sylvain Denis. Die kwam in de trailrun nog fel terug, maar kwam uiteindelijk een minuut te kort. Denis was wel blij dat hij na een vierde en vijfde plaats voor zijn thuispubliek eindelijk op het podium mocht. Yeray Luxem was blij dat hij weinig last van de knie ondervond.

Yeray Luxem Nisraman

“Die knie begint wel wat op te stijven nu, dus vanavond zal dat nog even pijnlijk zijn”, legt Yeray uit. “Op zich heb ik geen hinder ondervonden. Ik kon pijnvrij sporten, maar ik merkte in het lopen dat ik de afgelopen weken veel minder heb kunnen trainen. De afgelopen week had ik hooguit tien kilometer gelopen, met een stuk van 4 km als maximum. Ik had mijn zinnen wel echt gezet op deze race, al moet ik als coach toegeven dat ik mijn atleten, in een gelijkaardige situatie, nooit zou toelaten om te starten”, lachte Yeray nog.

Achter Luxem en Denis ontpopte zich een mooie strijd voor het brons, met de drie Westvlaamse musketiers in de hoofdrol. De “Battle of the Ardennes” tussen Bientje en Donny en de geällieerden werd een pittige strijd, waarin pechvogel Donavan Leyn alweer met pech af te rekenen kreeg. Hij had een superdag, maar reed opnieuw (twee keer) lek. Het ongeluk blijft Leyn achtervolgen. En dus kregen we een man-tegen-man gevecht tussen Robin ‘Bientje’ Schuermans (die u hier de komende tijd nog gaat zien terugkeren als ‘Boardman Bientje’) en Glenn Valentin, met daartussen een sterke Witze Vanhoutte.

In de tien km trailrunnen was Valentin een klasse te sterk. De milieubewuste columnist van 3athlon.be werd knap derde en rekende zo op zijn eigen manier af met de pech en de ongemakken die ook zijn voorseizoen in de soep draaiden. Vanhoutte werd vierde en Schuermans vijfde. Lorenz Claeys, de vierde van de drie musketiers, werd 9de. Tom Van De Keerde, die twee keer de Cote de Fily en de Muur van Maboge bedwong met de tijdritfiets, was 7de.

jerome Lafourte Nisraman

Op de korte afstand was Jerome Lafourte de sterkste voor titelverdediger Joeri Deleebeeck. Deluplast Alphawoolf-atleet Laurens Verluyten was de sterkste op de racefiets, maar zijn gebrek aan ervaring op de mountainbike sloeg hem terug naar de derde plaats. Bij de vrouwen won Marit Meganck tot haar eigen verrassing. Kim Vaes werd tweede en het jonge talentje Emma Van Der Stockt pakte de derde plaats.

Wim Fierens Nisraman Speedo

En een extra vermelding voor Wim Fierens, de Midlon-atleet (en bekend van het North C-Trail hoofdkwartier Chalet des Bains in Koksijde) die de Nisraman in Faris-Al-Sultan stijl afwerkte in een Speedo in 4u17 55ste werd. 116 atleten haalden de streep op de lange afstand.

Uitslagen Nisraman 2015