Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Zwarte kaart kost Belg zege op Alpe d’Huez
Nieuws

Zwarte kaart kost Belg zege op Alpe d’Huez

Sven Van Luyck Alpe d Huez pen box

Op de langeafstandstriatlon van Alpe d’Huez zorgde Sven Van Luyck ei zo na voor een enorme stunt, maar de Franse jury zette letterlijk een dikke streep door de rekening van de Belg. Nadat hij als eerste bovenaan de top van Alpe d’Huez in de wisselzone kwam, moest hij een straftijd van 5 minuten uitzitten in de penalty box, nadat hij tegen een zwarte kaart aanliep tijdens de 115 km fietsen. Het was de tweede discutabele bestraffing van een landgenoot, want woensdag werd Pieter Rijnders in de duatlon gediskwalificeerd na een discutabele penalty. Sven Van Luyck zat zijn straf wel uit en zag één voor één zijn concurrenten weglopen.

We gaan Sven Van Luyck nooit meer mogen aanspreken als wielrenner. Na een paar mooie resultaten in triatlons in ons land volgde vrijdag de bevestiging dat hij een toptriatleet in wording is. De kinesist uit het Waasland kwam pas 84ste na 2,2 km zwemmen uit het 16° warme of eerder koude bergwater van Verney, op 700 meter hoogte. Met een achterstand van ruim zeven minuten begon hij echter aan een indrukwekkende inhaalrace tijdens de 115 km fietsen. Aan de voet van Alpe d’Huez zag hij alleen nog Colin Arros en James Cunnama voor zich uitrijden. Sven was de betere klimmer en kwam alleen als leider boven.

Alpe d Huez LD start

Ondanks de lange vijf minuten in de strafbox bleef Van Luyck de kalmte bewaren en zette zijn adrenaline om in een zeer sterke loopproef. Die prestatie bracht hem nog naar een mooie vierde plaats in 5u58’05 op exact 2’49 van de verrassende (Franse!) winnaar Arnaud Guilloux. Zonder vijf minuten penalty zou de overwinning er dus zeker ingezeten hebben voor Sven Van Luyck.

Ook Seppe Odeyn deed het uitstekend. De drievoudige winnaar van de Hel van Kasterlee overleefde het zwemmen, al moest hij meer dan 12 minuten toegeven op de leiders. Ondanks het feit dat Odeyn niet echt de bouw van een klimmer heeft, zette hij wel de derde fietstijd neer. Hij liep uiteindelijk naar een knappe zesde plaats in 5u59’22. Michael Louys werd vijftiende in 6u15’35 en Sylvain Denis legde beslag op de 25ste plaats in 6u26’20.

Alpe D Huez LD Fiets

Bij de vrouwen was Emma Pooley de sterkste na een felle strijd met Mary Beth Ellis. Die kraakte pas in het looponderdeel waarna Pooley in 6u21’48 naar een 20ste plaats overall stormde. MBE werd tweede in 6u27’45 en Jeanne Collogne werd derde. Femke Reynaert werd knap 11de.

Femke Reynaert Alpe d Huez

Eerder deze week werd Pieter Rijnders vijfde in de duatlon van Alpe d’Huez na een spurtje met Jan Petralia. Maar Pieter werd gediskwalificeerd omdat hij zijn straf niet uitzat. “Ik heb nergens strafbox of penalty lap gezien en het nochtans herhaaldelijk gevraagd”, vertelde Pieter. “Ik had al vanaf de start ruzie met een dame van de Franse jury over mijn startpositie. Hoewel ik zelf altijd rechts bleef rijden op het niet-verkeersvrije parcours zag ik regelmatig, vooral Fransen, bochten links insteken en ook de draftingregels namen de thuisatleten niet al te nauw. Ik kreeg uiteindelijk zelf een penalty, ging nog verhaal halen, maar dat had weinig zin. Uiteindelijk dan toch maar doorgelopen en dit als een stevige training beschouwd, maar mij zien ze hier niet meer terug. Je moet overigens maar eens kijken naar de uitslag. Het valt wel erg op dat bij de DSQ’s maar één Fransman staat, de rest allemaal buitenlanders,” aldus een ontgoochelde Reynders.

RESULTATS Alpe d Huez LD