Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgen in Maastricht: over tooghangers, diabeten en zwemleraars
Hawaii

Belgen in Maastricht: over tooghangers, diabeten en zwemleraars

Kurt Wittemans IM Maastricht 1

De Ironman van Maastricht voelde zondag als een thuiswedstrijd aan voor een grote delegatie Belgen. De vele Belgische supporters profiteerden er van om hun helden eens dichtbij huis aan het werk te kunnen zien en dat heeft blijkbaar geholpen want er doken een pak landgenoten in de top-5 van de verschillende leeftijdscategorieën. Een groot deel onder hen pakte ook nog een ticket voor Hawaii mee zodat er ook in oktober massaal Vlaams en Frans zal gesproken worden onder de deelnemers. Even een overzichtje van onze sterkste age groupers zondag:

Hannes Bonami: “Droom die uitkomt”

Hannes Bonami IM Maastricht 1

In de M25 categorie was Hannes Bonami goed voor een tweede plaats in 9u44’27. Voor de LTTL-Oilservice atleet was het zijn eerste Ironman en meteen een schot in de roos. “En dan te denken dat het allemaal begon vier weken geleden “aan den toog” toen Marc Vanassche na een training vertelde dat er nog startplaatsen waren voor Maastricht. Een uur later was alles beklonken en besloot ik om onderweg naar het WK 70.3 ook Maastricht mee te pikken. Het lopen in het centrum tussen honderden supporters leverde me een paar kippenvelmomenten op, maar toen ik aan de finish te horen kreeg van ploegmaat Frederik Van Lierde dat ik tweede was, liet ik mijn emoties helemaal de vrije loop. Naar Hawaii, dat is een droom die uitkomt,” aldus Hannes. Zijn volledige verslag kan je hier lezen.

Rob Bobbaers: “Eindelijk, als diabeet, naar Hawaii”

Rob Bobbaers IM Maastricht 2

Rob Bobbaers werd na een sterke wedstrijd derde bij de M25 op net geen minuut van Hannes. “Eindelijk is het dan toch een keer gelukt. Dankzij mijn allereerste Ironman-podium heb ik de kwalificatie voor Ironman Hawaii eindelijk kunnen binnenhalen. Ik heb mijn wedstrijd verstandig ingedeeld, alleen vraag ik me af of een parcoursvergissing me mogelijk de zege gekost heeft. Ik eindig namelijk op 5′ van de eerste plaats en op 1′ van de tweede. Zes jaar lang al leef en train ik met diabetes type 1. Ik moet dagelijks meerdere keren insuline inspuiten, en mijn bloedsuikerspiegel meten. Ondanks veel laagtepunten en tegenvallende resultaten, blijf ik gemotiveerd om dagelijks 1 à 2 keer te trainen. Dit is namelijk mijn beste medicijn! Na 2 keer Europees kampioen te zijn op de lange afstandstriatlon voor diabeten, kan ik me nu klaarmaken voor het WK. Zéér fier om te kunnen bewijzen dat deze ziekte me niet weerhoudt om zulke sportprestaties te leveren. Als ambassadeur van de Royal Doctors, ben ik dan ook uitermate tevreden dat wij samen deze 3 successen al hebben kunnen behalen. Bedankt voor de medische steun ook, want anders was dit niet haalbaar geweest,” aldus Rob, die zich na Hawaii wil focussen om de wereldrecordtijd van een diabeet op de volledige triatlon te verbreken.

Korneel Lagae IM Maastricht 1

In dezelfde age group werd Korneel Lagae knap vijfde in 9u59’06. Een mooi debuut, maar aangezien de eerste 3 (waaronder de twee Belgen hierboven) hun ticket voor Hawaii namen, zit een reis naar Kona er nog niet meteen in. Maar dat is slechts een kwestie van tijd Korneel…

Bart Borghs wil leren zwemmen

Bart Borghs IM Maastricht 6

Bij de M30 kunnen we niet voorbij aan de fantastische prestatie van Bart Borghs. Zelden iemand zo rustig zien blijven tussen honderden Belgische supporters die hem voortstuwden. Op zijn eigen BB-manier bleef hij de focus houden ook toen we hem toeschreeuwden dat hij op weg was naar de overwinning. En aan de finish meteen de speakers maar even bijgepraat over het fenomeen van de Hel van Kasterlee zodat ze meteen mee waren wie die straffe Age Group Winner nu was.

Bart gaat graag op onze uitnodiging in om deze winter te leren zwemmen:

In dezelfde age group werden Olivier Esser en Frederik Waer 3de en 4de.

Olivier Esser IM Maastricht 2

Nog meer broers in Hawaii

Joeri Van Houtem IM Maastricht 1

De Veldemans (Toon, Stijn & Stefaan) waren al gekwalificeerd (en we moeten bij Ironman toch eens navragen of het geen unicum is dat drie broers voor de tweede keer in Hawaii samen starten) en daar komen nu twee Belgische broers bij. Vooral gewketste broer Timo zal veel kracht kunnen putten uit het feit dat oudere broer Joeri een knalprestatie neerzette bij de M40. Joeri werd 4de in 9u51’22, goed voor een ticket voor Kona. Nochtans zag het er even niet goed uit toen hij in de eerste ronde twee keer over de Cauberg werd gestuurd.

“Mission accomplished en op wat voor een manier! Zwemmen kwam ik als 7 de in categorie uit het water, fietsen ging eerste uur niet goed, maar zat toch vrij vooraan in de wedstrijd. Ik kreeg plots goeie benen en had alles onder controle. Maar dat was buiten een seingever gerekend. Hij stuurde mij verkeerd bij plaatselijk rondje Valkenburg en had het eerst niet door, toen ik plots na 10 min voor een tweede keer de Cauberg opdraaide in dezelfde ronde. En toen wist ik het. Game over! Gedurende 1 minuut dacht ik aan stoppen, maar ik had zoveel supporters staan in Maastricht.

Toen besloot ik er het beste van te maken en had Hawaï uit mijn hoofd gezet. Ik gaf volle gas en na 140 km, begon ik toch weer vrij alleen te fietsen. Uiteindelijk kon ik nog als 9 de aan lopen beginnen. Ik had goed gevoel tot km 24, maar dan ging het bijna niet meer. Ik wou stoppen, tot mijn supporters zeiden dat ik 4 de liep. Ik denk dat ik dan de langste 14 km van mijn leven meegemaakt heb, maar ben toch blijven lopen en zo werd ik vierde op 9 u51. Echt jammer van die10 min extra fietstijd anders mocht ik mee het podium op. Maar toch ben ik dolblij. 

Volgens de dokters is de kans dat Joeri Hawaii haalt niet zo groot (drievoudige breuk). Maar volgens mij is die kans heel groot. Dat is “ne harden”. Hij gaat er in ieder geval alles aan doen en ik hoop het uit de grond van mijn hart dat we samen kunnen starten. Zou toch iets speciaals zijn,” aldus Joeri.

Marc Vanassche mist Hawaii-nacht in Menen

Marc Vanassche IM Maastricht 4

Geen Hawaii-night in Menen tussen de Belgen dit jaar voor Marc Vanassche. De vijftiger pakte na een pittige strijd met Johan Anthonis de winst in de M50 Age Group. Marc bleef net boven de 10 uur en finishte in 10u00’46. Hij vergezelt zijn ploegmaats Frederik Van Lierde en Hannes Bonami dus in Hawaii zelf. Johan Anthonis werd tweede bij de M50 in 10u02’35. Ook bij de M45 was er Belgische winst voor Kurt Wittemans. Die haalde het in 9u46’22. Eddy Verschueren werd in dezelfde categorie knap derde in 10u10’31. En bij de M60 werd Robert Leper 3de in 11u31’07.

Eddy Verschueren IM Maastricht 1

Johan Anthonis IM Maastricht 1

Morgen is het aan de vrouwen, met onder andere An De Both, Deborah Van Gossum en Nancy Obreno…