Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Bossie zoals in zijn beste dagen in Nordseeman
Nieuws

Bossie zoals in zijn beste dagen in Nordseeman

Lukas Bosmans Nordseeman podium

Lukas Bosmans is nog niet zo lang geleden in het huwelijksbootje gestapt met zijn Tina. Zij heeft Duitse roots en om zijn Duitse familie en supporters te plezieren trok Bossie naar Wilhelmshaven voor de Nordseeman, een halve triatlon. Het werd meteen een succes. Lukas presteerde er zoals in zijn beste dagen en pakte in 4u06’09 een deugddoende overwinning. Hij moest in een aparte wave starten en daarom werd het de hele wedstrijd lang rekenen tegenover de winnaar van vorig jaar Christian Haupt. Die werd tweede op 2’18 van de TDL-atleet.

“Oorspronkelijk was het niet mijn plan om te starten in de halve triatlon van Wilhelmshaven,” vertelt Lukas. “Doordat ik mezelf niet kon kwalificeren voor het WK Ironman 70.3 moest ik echter mijn wedstrijdplanning aanpassen. Mijn vrouw komt uit Schortens, Duitsland. Hier niet ver vandaan, in Wilhelmshaven, vond op 9 augustus de Nordseemann plaats. Ideaal voor mij om mijn Duitse supporters ook eens wat te gunnen. De wedstrijd werd al jarenlang vlekkeloos georganiseerd. Vooraf had ik de uitslag van de voorgaande jaren bekeken en daaruit bleek dat het een snelle wedstrijd werd. De winnaar van vorig jaar, Christian Haupt, stond ook dit jaar weer aan de start.

Lukas Bosmans Nordseeman 1

Om het draften tegen te gaan werd er in kleine waves gestart. Spijtig genoeg startte Haupt in een wave 5 minuten na mezelf. Ik moest dus tijdens de wedstrijd af en toe wat rekenen. Het voordeel van de kleine waves was uiteraard dat er plaats genoeg was om te zwemmen in het Ems-Jade-kanaal. Heel de tijd zwom ik alleen en kwam met een 4e zwemtijd uit het water. Na een goede wissel voelde ik me de eerste 20km op de fiets helemaal niet goed! Ik dacht eerst aan een complete offday maar naarmate de kilometers passeerde werd ik beter en beter.

In het begin nam Haupt elke 15km een dertigtal seconden op mij. Bij het ingaan van de laatste 20km bleek echter dat ik terug sneller aan het fietsen was ten opzichte van Haupt. De laatste 15 kilometer kon ik gemiddeld 43 watt meer trappen dan in Luxemburg, een immens verschil. Ik stond in T2 echter nog steeds 53 seconden achter op Haupt.

Lukas Bosmans Nordseeman 2

Ik wist op dit moment dat de wedstrijd gewonnen moest worden in het lopen. Ik gokte en liep de eerste 10 kilometer in 36 minuten. Tot mijn grote verbazing kon ik dit tempo lang aanhouden. De tweede 10 kilometer liep ik nog 38’30. Het verval kwam pas in de laatste 2 kilometer. Op dit moment had ik al 2’20 voorsprong op Haupt en was ik zegezeker. Ik kwam binnen met een halve marathon van 1u18’17” en in een eindtijd van 4u06’. Daar de afstanden klopten ben ik hier uitermate tevreden mee! Vooral door het feit dat ik geen last heb, spierpijn achterwege gelaten!”

Het volledige wedstrijdverslag kan je op zijn blog lezen.

Lukas Bosmans en vrouwtje

Lukas Bosmans won in 4u06’09. De Duitser Christian Haupt werd tweede, voor zijn landgenoot Henri Neugebauer. De Nederlander Willem Schreurs werd achtste in 4u29’07.

Bij de vrouwen won de Duitse Tanja Hann maar de meest opmerkelijke prestatie kwam van de Nederlandse Geke Venema. Die verloor bijna negen minuten in het zwemmen en kwam als 14de uit het water. In het fietsen slaagde ze er in om terug te komen tot op 1’45 van de Duitse leidster. In het lopen was Hann de sterkste. Venema werd knap tweede en Sabine Jarren werd derde. Katharina Ballmann werd 18de in 5u41’45. Margriet Visser was 23ste in 6u25’30.

Nordseeman Mannen Uitslag 2015