Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Crosstriatloncrisis in Vlaanderen?
Multisports

Crosstriatloncrisis in Vlaanderen?

xterra

Halfweg deze maand kondigden de organisatoren van de Kraftman off-road triatlon Rotem aan dat ze hun wedstrijd niet langer organiseren. Deze week werd bekend dat ook het BK in Wenduine geannuleerd wordt.  De gemeenschappelijke reden: te weinig deelnemers om het organisatorisch en financieel plaatje rond te krijgen. Hoe komt het dat de Vlaamse triatleten de weg naar deze 2 mooie wedstrijdlocaties niet vinden? Met absolute toppers in de discipline Yeray Luxem en Kris Coddens, en ook een Jim Thijs en Tim Van Daele die hun sporen in de sport reeds verdienden, hebben we in Vlaanderen nochtans boegbeelden genoeg.

Daarnaast geven ook steeds meer triatleten te kennen dat XTerra wel iets is waar ze graag eens van willen proeven. Wij analyseerden waar het schoentje dan wel knelt en dromen hardop van de kansen die er zijn om ook in Vlaanderen een succesvolle crosstriatlon te organiseren, want misschien biedt de leemte die Rotem en Wenduine achterlaten wel de opportuniteit om het gat in de markt te vullen?

  1. De locatie

Rotem en Wenduine liggen beiden in een uithoek van het land, wat voor veel atleten al snel enkele uren in de auto betekent. In het dichtbebouwde Vlaanderen is een geschikt domein vinden echter niet gemakkelijk, zeker gezien het agentschap voor natuur en bos mountainbikers en sportmanifestaties liever mijdt dan omarmt. Een zwemvijver of kanaal, veel groen, graag wat hoogteverschil en een centraler gelegen locatie, dat zijn de topografische ingrediënten die een nieuwe succesformule lijkt nodig te hebben.

  1. De timing

Dat het Limburgse team van Jean-Pierre Pusceddu en Sportdienst De Haan er beiden het weekend van 19 en 20 september uitkozen om hun wedstrijd te organiseren, is een jammerlijke zaak. Zeker indien je weet dat Wenduine met ‘de halve van Damme’ en de In Flanders Fields Triathlon Ieper op 2 concurrerende organisaties  in eigen provincie op dezelfde dag stoot. Op een boogscheut van Rotem vindt dan weer de Sint Pietersbear crossduatlon Maastricht plaats. Hoewel hun keuze voor het seizoenseinde ideaal lijkt voor atleten die wel eens iets nieuws willen proberen, is de voeling met de MTB bij die atleten wellicht te lang geleden, nadat ze zich maanden afbeulden op de race- en tijdritfiets.

Een crosstriatlon bij aanvang van het seizoen, volgend op de in populariteit herwinnende crossduatlons, is misschien een betere optie. Al lijkt ook eind juni kansen te bieden, gezien de XTerra Frankrijk bij landgenoten verreweg de populairste uit de series is, zou de wedstrijd als generale repetitie hiervoor kunnen dienen. Dit verklaart ongetwijfeld waarom men in Couvin (provincie Namen) al enkele jaren op meer dan 100 deelnemers voor hun XTerra triathlon des sharks kunnen rekenen.

xterra2

  1. De uitdaging

Voor atleten die graag een eerste keer willen proeven van het off-road gebeuren, was het parcours in Rotem misschien net een stapje te hoog gegrepen. De strandtriatlon in Wenduine stelt wat dat betreft minder technische eisen, al blijft beachracing een specialiteit op zich. Daarnaast is er de wetenschap dat de competitieve recreant in de uitslag – relatief gezien althans – in de achterste regionen zal eindigen. Want in tegenstelling tot een doorsnee kwarttriatlon, waar heel wat niet-aangesloten locals hun eerste stapjes in de triatlonwereld zetten, is het op een crosstriatlon vooralsnog te veel opboksen tegen MTB-specialisten. Een angstsyndroom wat wellicht ook mede de onpopulariteit van onze duatlonsport verklaart…

  1. Het concept

Een ander concept kan deze drempel misschien verlagen, denken we maar aan de combinatie koersfiets + mountainbike zoals we die in de Nisraman kennen. De relatief populaire Gileppe Trophy (met 130 deelnemers op de crosstriatlon) biedt op zijn beurt dan weer een volledig duursportweekend aan.  Ook een wedstrijd die in duo of teamverband afgelegd dient te worden, afgekeken van de in Wallonië sterk opkomende raids (check maar eens www.raidtrophy.be of de Grand Raid in Nisramont), kan misschien soelaas brengen.

Het incorporeren van een run & bike, oriëntatieproef of een kajakonderdeel zijn daarbij facetten die dit soort wedstrijden meer tot een ‘avontuur’ kunnen uitroepen, waarbij de stress om zich te vergelijken met de concurrentie vervangen wordt door een spannende uitdaging met en tussen vrienden. Of wat dacht u van nog meer nadruk op het ‘natuur’-aspect van de organisatie, waarbij gestreefd kan worden naar een event met zo min mogelijke impact op het milieu? (Nu Hans Cleemput me omtoverde tot ‘groene columnist’, maak ik van deze opportuniteit uiteraard gebruik om mijn discours verder te zetten 😉 )

  1. De promotie

Achter de Kraftmann XTerra en de strandtriatlon Wenduine schuilt een kleinschalige organisatie die stoelt op vrijwilligers die mooie dingen bereiken met weinig middelen, met als primaire motivatie: de liefde voor de sport. We mogen dan ook blij zijn dat ze verder hun handen uit de mouwen blijven steken voor respectievelijk de trailruns in Maasmechelen en Rotem, een scholentriatlon (Rotem) en de Veloopzwem De Haan. Toch hadden ze hun crosstriatlons gerust nog wat meer mogen promoten, met bijvoorbeeld meer aandacht voor het up-to-date houden van een aantrekkelijke website.

In die optiek willen wij graag een andere sympathieke, recent uit de grond geschoten organisatie toejuichen. Op zaterdag 26 september vindt op het strand van De Panne de Sandman Race plaats. Om 17 uur klinkt het startschot voor tegelijkertijd een strandloop (10 km), strandduatlon en strandtriatlon. Dit is een actie die kadert in het project ‘Marathon des Sables for Move 2 Improve’. Marathonloopster Mieke Bosch en Midlon-triatleten Wim Fierens, Romeo Glorie en Jeffrey lopen in 2016 de loodzware etappewedstrijd in de Sahara ten voordele van kinderen met neuromotorische problemen ( info en inschrijvingen: www.midlontrailrunning.be ).

  1. De mening van het volk

Wat is jouw visie op de crisis van de crosstriatlon? Word je zelf aangesproken tot deze discipline, en wat schrikt je nog af? Zie jij oplossingen voor de hinderpalen, of wil je zelfs meehelpen met het uitbouwen van een nieuwe off-road formule? Laat het maar al te graag weten bij de comments, op twitter of facebook, of aan de strandbar in De Panne!