Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
111 trekt naar centrum La Roche en wordt Long Distance
Axel Zeebroek wint 111 van La Roche (foto: David Pintens)
Nieuws

111 trekt naar centrum La Roche en wordt Long Distance

Axel Zeebroek wint 111 van La Roche (foto: David Pintens)
Axel Zeebroek wint 111 van La Roche (foto: David Pintens)

Op vier jaar tijd is de 111 van La Roche een vaste waarde geworden op de triatlonkalender. Dat is ook de stad La Roche zelf niet ontgaan, waardoor ze voor de vijfde editie de wedstrijd welkom heten in het centrum van La Roche zelf én mee zorgen voor een volledig verkeersvrij parcours. Het gevolg is wel dat de triatlon van La Roche naar een nieuwe datum verschuift, nieuwe afstanden krijgt én een nieuw zwemparcours krijgt, in de Ourthe onder de twee bruggen door die de stadsdelen van La Roche met elkaar verbindt.

De La Roche 111 is aan zijn 5de editie toe in 2016 en na enkele keren van locatie te zijn verhuisd ( eerst van de voetbal van La Roche naar de voetbal van Berismenil ) komt de triathlon eindelijk daar waar hij thuishoort : pal in het centrum van La Roche. De aparte 111 formule verdwijnt en er komen 2 volwaardige nieuwe afstanden op het programma te staan : een korte en een lange afstand. Tijdens de korte afstand moeten de atleten 1 ronde van 800m zwemmen, 2 rondjes van 21km fietsen en 2 rondes lopen van 4km. De lange afstand verdubbelt alles zodat de nieuwe Triathlon La Roche long distance 1600 / 85 / 16 als afstanden zal krijgen.

Volgend nieuwtje is dat de wedstrijd naar het einde van het seizoen  verhuist naar zondag 11 september om precies te zijn.

Deze verhuis heeft natuurlijk ingrijpende gevolgen voor het parcours. Na 4 jaar in de 15 km verder gelegen Barrage van Nisramont te hebben gezwommen, gaat de zwemproef deze keer door in La Roche zelf. Hier is een lusje van 800m uitgetekend in de Ourthe, waarbij men tweemaal per ronde onder één van de 2 bruggen zwemt. We zijn er van overtuigd dat dit een echt spektakelstuk zal worden dat vele kijklustigen naar de kade van de Ourthe zal lokken. En eens op de fiets kondigt zich al direct het volgende spektakelstuk aan: de steile flanken van de col de la Haussire. In tegenstelling tot de vorig jaren waar steeds de oostkant van deze “berg” werd beklommen, moeten de atleten nu 2 ( korte afstand ) of 3 maal ( lange afstand ) de “moeilijke” kant van in La Roche naar boven fietsen. Eens boven wacht hen net als de vorige jaren na een korte afdaling een 2de klim van 4 km naar het hooggelegen dorpje Samree. Dit fietsparcours gaat voor de eerste keer volledig autovrij zijn, een huzarenstukje waarvoor Sport-Events en de atleten de stad La Roche en Ardenne zeer dankbaar voor zijn.

Het loopparcours ten slotte is relatief vlak in en rond het centrum van La Roche. De finish zal zich aan het gemeentehuis van La Roche gaan bevinden, waar hopelijk de vele toeristen de atleten massaal gaan komen aanmoedigen

Het laatste nieuwtje tenslotte is dat Axel Zeebroek, ex-winnaar van de La Roche 111, vanaf nu voor Sport-Events begint te werken. Naast zich bezighouden met de vernieuwde Triathlon La Roche, is ex-olympiër Axel druk bezig met een nieuwe wedstrijd in het groothertogdom Luxemburg op de rails te zetten.

De inschrijvingen voor de triatlon van La Roche openen op maandag 2 november 2015.

Drievoudig winnares Stefanie Adam is alvast enthousiast. “Ik vond het eigenlijk na drie keer wel genoeg, maar met al die nieuwigheden wil ik er toch graag weer bij zijn. Als het enigszins past in mijn kalender dan sta ik zeker aan de start. Voor de battle of the sexes zal ik nog een stuk sneller moeten lopen en in de zomer ook maar een extra parcoursverkenning doen, vooral om te kijken of ik een 30-casette ga moeten steken,” aldus Stefanie.