Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Hoe zou het nog zijn met: Mieke Dupont?
Mieke Dupont in Knokke in 2005 (foto: Jim De Sitter)
Hoe zou het nog zijn met:

Hoe zou het nog zijn met: Mieke Dupont?

mieke_knokke.jpg
Mieke Dupont in Knokke in 2005 (foto: Jim De Sitter)

Naast hard en vooral lang lopen, bewijst Mieke Dupont ook nog eens over een uitstekende pen te beschikken. In wat de achterflap van een autobiografie zou kunnen zijn, zet ze haar nieuwe passie, het ultralopen, graag in de picture. Wij bij 3athlon.be hadden niet meer te doen dan een copy-paste van wat deze ferme madam ons doorstuurde.

Je hebt ze af en toe al vervloekt, de dames en heren in zwarte polo met REFEREE in grote witte letters achter op de rug. Het lijkt wel of ze soms absoluut niet beseffen dat je maanden getraind hebt voor het grote doel. Die kaart en dito strafbox was echt wel niet terecht en afstappen 2 cm voor of na de lijn, maakt dit nu echt het grote verschil? Hebben die ooit al zelf al eens deelgenomen aan een triatlon?

Mieke Dupont te midden de referees (foto: Willy Dekkers)
Mieke Dupont te midden de referees (foto: Willy Dekkers)

Ja dus. Mieke Dupont, sinds 2010 VTDL-scheidsrechter en ondertussen al 3 jaar de enige vrouwelijke hoofdscheidsrechter en internationaal scheidsrechter in ons land, was ooit Belgisch kampioene duatlon en heeft diverse top 10 noteringen bijeengesprokkeld in het Ironmancircuit (PB 9u32′).

Na een laatste overwinning op de triatlon te Eeklo in 2012, stopte ze na maandenlang sukkelen, enigszins gefrustreerd met de actieve sport omdat zware rugproblemen en fietsen niet langer compatibel bleken.

Lopen bleef ze op recreatieve basis onderhouden tot halfweg 2014 de competitiekriebel haar weer grondig te pakken had na een puike 2 Oceans Marathon in Kaapstad.

Het inspireerde haar om 2 maand later te starten op het BK 100 km te Maasmechelen en op haar 41ste verjaardag out of the blue Belgisch Kampioen te worden met meer dan één uur voorsprong.

mieke dupont

Haar 8u22 resulteerde meteen in een selectie voor het WK 100 km en de Wereldbekerfinale 50 km later dat jaar in Qatar. Omwille van de klimatologische omstandigheden en darmproblemen, brachten een opgave en 11e plaats niet het verhoopte resultaat. Twee maand daarvoor had ze nochtans het 23 jaar oud Belgisch Record op de 50 km op haar naam gezet met een tijd van 3u45.

Afgelopen weekend kon ze in het Nederlandse Winschoten niet alleen haar Belgische titel op de 100 km verlengen, maar brak ze met een tijd van 7u57 het Belgisch record (weerom 23 jaar oud) met meer dan 2 minuten en werd daarmee 16e op het WK en 11e op het EK.

Met een Belgisch record van 76,5 km op de 6u welke ze in mei dit jaar presteerde in het Nederlandse Steenbergen, staat bovendien de beste wereldjaarprestatie op haar naam en miste ze met nipt 100m het wereldrecord in haar leeftijdscategorie.

Nu staat de focus weer voor enkele weken op triatlon (waar ze nog steeds vol heimwee naar verlangt) en kan je haar na het BK Jeugd te Brugge, Ieper en Lille nog aan de zijlijn zien, om  dan de lange trainingen (tot 220 km lopen/week) te hervatten in voorbereiding naar het WK 50 km begin december te Qatar.

Haar grote sterkte in het triatlon, quasi zonder verval een tempo zeer lang uithouden (PB 10 km = 38 min 04′; marathon = 2u58′), blijkt in het ultralopen nog meer tot zijn recht te komen.