Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Sterk Belgisch collectief op WK cross triatlon
Multisports

Sterk Belgisch collectief op WK cross triatlon

Team Belgium WK Sardinie

Op het WK cross triatlon in Sardinië zijn alle Belgische elite mannen in de top-20 geëindigd. Yeray Luxem zette de beste prestatie neer en bleef net voor Kris Coddens, maar voor de ex-Europese kampioen zat er meer in. Een lekke band zette hem op achterstand tijdens het mountainbiken. Ook Jim Thijs en Seppe Odeyn deden het meer dan behoorlijk in een WK dat dit jaar voor het eerst de echte internationale toppers aantrok en daardoor dezelfde allures kreeg als het WK Xterra in Maui begin november.

Start WK Sardinie

Yeray Luxem was dus de beste Belg. De Trinity-Sportevents-atleet werd zesde na een voor zijn doen zeer sterk zwemnummer. Hij stapte zelfs voor nieuwe wereldkampioen Ruben Ruzafa uit het water. Toen Ruzafa even later tijdens het mountainbiken kwam aansluiten, liet Yeray de sterke Spanjaard wijselijk wegrijden. Die ging een stevige strijd aan met de bijzonder verrassende Francisco Serrano (en dus niet de beloftenwereldkampioen Roger Serrano, die niet ondersteund werd door de Spaanse federatie en daarom wegblijft van ITU WK’s maar zeker één van de speerpunten op Maui wordt) uit Mexico. Francisco Serrano was tot hiertoe alleen bekend als kampioen lange afstand van zijn land maar maakte nu wereldtopper Ruzafa het leven zuur. Francisco had na het zwemonderdeel 1’10 voorsprong op Ruzafa. Na het fietsen was de situatie omgekeerd en leidde Ruzafa met iets meer dan een minuut. De Mexicaan kwam nog sterk terug in het lopen en kwam uiteindelijk slechts 27 seconden te kort voor het goud.

Ruzafa WK Sardinie

Daarachter was het een secondenspel voor de laaste podiumplaats. Het brons was voor Nieuwzeelander Sam Osborne. Die finishte in 2u16’02. Luxem kwam 1’21 later over de streep, 17 seconden later gevolgd door Kris Coddens, die zonder lekke band zeker zicht had gehad op een medaille. Hij kwam pas als 20ste van de fiets om alsnog naar een 7de plaats op te rukken met een indrukwekkende eerste looptijd van 34’39. Jim Thijs werd 14de in 2u21’10 en twee minuten later liep Seppe Odeyn nog als 20ste over de streep na een lange inhaalrace. Hij verloor ruim 6 minuten in de 1500 meter zwemmen.

Yeray Luxem was tevreden. “Ik ben blij met die zesde plaats. Ik zit perfect op koers voor Maui. Op het WK Xterra moet er meer geklommen worden dan hier in Sardinië en dat is toch meer mijn ding,” aldus Luxem.

Jim Thijs WK Sardinie

Jim Thijs kijkt met gemengde gevoelens terug. “De 14de plaats is geen super resultaat. Nochtans heb ik zeer goed gezwommen en gefietst. Ik ben nog in de top-10, op slechts drie minuten van leider Ruzafa, beginnen lopen, maar heb in de eerste kilometers meteen veel plaatsen verloren. Daarna heb ik wel een goed ritme kunnen vinden en nog enkele plaatsen kunnen winnen, maar ik heb gewoon te slecht gelopen voor een top-resultaat. Met Yeray op 6, Kris op 7 en Seppe op 20 hebben de Belgen het goed gedaan. Alleen Tim (Van Daele) heb ik niet meer aan de aankomst gezien,” aldus Jimbo.

2015 Sardegna ITU Cross Triathlon World Championships   Triathlon.org

Bij de vrouwen won Flora Duffy (Bermuda) met ruim verschil van Barabara Riveros (Chili). De Hongaarse Brigitta Poor pakte het brons. Bij de mannen beloften won Jorik Van Egdom, in ons land uitkomend voor het Energy Team Zuidwest, de wereldtitel. Ook Lindy Van Anrooij, tot vorig jaar nog lid van het 185-Sportoase-Castelli team in België, pakte goud voor Nederland bij de meisjes juniores. Er stonden in de andere categorieën verder geen Belgen aan de start.

In de Tnatura Open reeks werd onze landgenoot Carl “Carfl” Salomez knap tweede. Normaal zou ook Donavan Leyn aan de start hebben gestaan, maar die zag na al een enorm pechseizoen ook het WK crosstriatlon in het water vallen door ziekte.