Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Lazer Genesis Lifebeam, helm van de toekomst?
Gear

Lazer Genesis Lifebeam, helm van de toekomst?

GENESIS-LIFEBEAM-34Bij hartslagmeters hebben we vrijwel steeds het beeld van een klassieke borstband. Sommige atleten vinden dit echter hinderlijk, krijgen last van schuurwonden of merken dat de band niet altijd even goed werkt. Om deze redenen komen de laatste jaren steeds meer alternatieve hartslagmeters op de markt. Als eerste fabrikant verwerkte Lazer een optische hartslagmeter in zijn helm, de Genesis Lifebeam.

Technologie
De eersten die gebruikmaakten van een hartslagmeter zonder borstband waren de ontwikkelaars van TomTom. Bij hun multisport cardiohorloge wordt de hartslag door middel van een optische sensor gemeten aan de pols en is er geen extra borstband meer nodig. Deze techniek is al geruime tijd in gebruik in ziekenhuizen en maakt ook zijn intrede in de sportwereld. Bij elke samentrekking van het hart zal de bloeddruk kort even omhoog gaan, waardoor het voor de optische sensor mogelijk is om de hartslag te bepalen. Om correct te werken mag er echter geen licht van buitenaf op de sensor vallen waardoor horloges soms relatief strak gedragen moeten worden.

De Genesis Lifebeam meet de hartslag via de hoofdband van hun helm. Omdat fietshelmen altijd stevig op het hoofd zitten ondervindt de Genesis Lifebeam geen hinder van de lichtinval van buitenaf. Verbinding met je horloge, fietscomputer of GPS kan zowel met ANT+ als Bluetooth Smart gebeuren, waardoor de Lifebeam door zeer veel apparaten ondersteund wordt. Tijdens onze test gebruikten we een Mio Cyclo 505 fietsgps. Omdat de Cyclo 505 ook ondersteuning heeft voor ANT+ en Bluetooth Smart, was het eenvoudig het gebruik van beide technologieën te testen op hetzelfde apparaat. Zo bleek Lifebeam prima om te gaan met de ANT+ en Bluetooth Smart protocollen. De hartslagmeter werd vlot gevonden en in de Mio Cyclo konden we netjes de batterijstatus aflezen.

Helaas konden we de helm ook testen tijdens een onverwachte regenbui. Voor de elektronica was dat geen enkel probleem, voor ons was er nadien een warme douche nodig :-). Ook de hartslagsensor bleef vlot functioneren op ons natte voorhoofd.

GENESIS-LIFEBEAM-BACK_BBatterij
Met een gebruiksduur van 10 uur is het geen probleem om lange fietstochten te maken. Train je iets minder intensief, dan is het helemaal niet nodig om de helm opnieuw op te laden bij elk gebruik. Het herladen zelf gebeurt met een mirco-USB kabel, hetzelfde type als je voor vele smartphones gebruikt. Dat lijkt ons een groot voordeel, vermits je geen speciale kabels moet meezeulen als je toch voor een lange tijd weg gaat. Het blijft overigens een vreemd idee om je helm op te laden, helaas gaf dat ons geen extra snelheid :-).

Uitzicht
Wanneer we de klassieke Genesis met zijn Lifebeam variant vergelijken zien we vooraan duidelijk de sensor die verbonden is met de module achteraan. Deze module is geplaatst op een van de verluchtingsgaten achteraan. We hadden een beetje schrik dat de helm hierdoor warmer zou aanvoelen bij zonnige omstandigheden maar dat bleek uiteindelijk helemaal niet het geval. Om geen hinder te ondervinden van de sensor koos Lazer om de sensor te verwerken in een zachte mouse.

Hartslagmeting
Tijdens het testen waren we ook benieuwd naar de nauwkeurigheid en stabiliteit van de hartslagmeting. Zo durven klassieke borstbanden in droge omstandigeden soms last ondervinden van statische elektriciteit wat vervolgens foutieve hartslagen zal opleveren. Zo merken we vaak dat de borstband ons in de steek laat bij een afdaling waarbij ons fietstruitje wat flappert. Zoals verwacht ondervindt de Lifebeam hier echter helemaal geen last van en blijft de gemeten hartslag correct.

Als test vergeleken we tijdens de fietstrainingen de hartslagen van de borstband met de Lifebeam. Hierbij zagen we dat er geen noemenswaardige verschillen waren tussen beide methodes. Soms zagen we een verschil van 1 BPM, al zullen afrondingsfouten hoogstwaarschijnlijk de oorzaak zijn.

Gewicht
Uiteraard brengt de hartslagsensor wel een extra gewicht met zich mee. Tegenover de basisuitvoering weegt de Lifebeam ongeveer 150 gram meer. Wanneer we de Lifebeam wisselden met een andere helm was dit verschil zeker voelbaar, maar niet in de mate dat het hinderlijk is. Zo hadden we zeker niet het gevoel van een vermoeide of stijve nek en voelde de helm zeker comfortabel aan.

Prijs
De Genesis Lifebeam gaat over de toonbank voor 250 euro, 90 euro meer dan de standaarduitvoering van de Genesis. Een losse borstband kost echter ook al snel 60 euro, waardoor het verschil al niet groot meer is.

Conclusie
In het algemeen zijn we zeer positief over de integratie van een hartslagsensor in de Genesis. Tijdens de fietstrainingen kan je de borstband perfect achterwege laten en toch nauwkeurig je hartslag in het oog houden. Ook de ondersteuning voor ANT+ en Bluetooth Smart lijkt ons zeker een voordeel. Hierdoor hoeft de helm niet vervangen te worden als je op de andere technologie zou overstappen. Helaas lijkt het als triatleet nog steeds aangewezen om tijdens een wedstrijd gebruik te maken van een borstband om hartslagen te meten gedurende de volledige wedstrijd. Volgens de VTDL reglementen is het immers niet toegelaten om met een helm te lopen, al zouden ze misschien een uitzondering kunnen maken voor hartslagmeters?

http://www.lazersport.com/product/bike-adult-road/genesis-lifebeam-white-silver