Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
3quest: Stijn Goris
3quest

3quest: Stijn Goris

Stijn coach

De dag nadien is samen met de kater meestal alle goesting opnieuw weg

1. Hoe valt het nieuwe leven als zelfstandig trainer mee? Is het te combineren met je eigen atletencarriere ?

[dropcap]H[/dropcap]et veranderen van voltijdse trainer bij de VTDL naar zelfstandige trainer verandert eigenlijk niet veel aan mijn atletencarrière momenteel. De klik van zelf ambitieus triatlon beoefenen naar triatlonnen “wanneer het eens past” heb ik gemaakt op de moment dat ik doorgestroomd ben van trainer topsportschool naar beloften/elite trainer binnen de VTDL. Enerzijds omdat ik er grotendeels alleen voor stond om een ganse beloften-elitewerking in stand te houden, anderzijds omdat ik door te starten met werken met Simon De Cuyper en Sofie Hooghe atleten begeleidde wiens potentieel (toen “nog” niet persé niveau ) groter was dan dat van mezelf als olympisch ambitieuze triatleet.

Het grootste nadeel van nu zelfstandig trainer te zijn, is dat ik meer atleten dien te begeleiden dan voorheen, wat vooral ten nadele is van de uren en begeleiding die ik kan besteden per atleet. Voor mezelf geeft dit vooral een wrang gevoel omdat er een aantal zaken zijn die nuttig zijn voor de ontwikkeling van de atleten die nu niet kunnen plaatsvinden, maar we proberen dit zo goed als mogelijk op te vangen… Anderzijds hebben we zo’n fijne groep in Leuven dat de groepsdynamiek wel zeker een meerwaarde is tegenover het meer individuele begeleiden.

Stijn Belgische ploeg

Wat mijn eigen atletencarrière betreft, heb ik altijd gedacht dat ik ooit nog wel eens enkele jaren “voltijds” voor mijn eigen carrière zou gaan, maar met de jaren beleef ik steeds meer plezier aan coachen en ziet het er niet direct naar uit dat dit nog gaat komen… Desondanks doe ik nog doodgraag zelf af en toe triatlon en kan ik nog steeds niet goed tegen mijn verlies .

2. Zien we Stijn Goris ooit eens op een Ironman?

[dropcap]W[/dropcap]el, ik heb er eigenlijk dit jaar mijn eerste Ironman op zitten… In alle stilte trok ik naar Zürich en stond ik daar om 7 uur ‘s ochtends aan de start van de IM in een schitterende omgeving… Jij, Geert Janssens, deed het daar geweldig met je top-20 allround en age-group overwinning en ikzelf vond het op dat moment mogelijks allemaal nog geweldiger aan de kant van het parcours als coach .

Om eerlijk te zijn, heeft een Ironman doen mezelf absoluut nooit echt aangesproken. Ik haal geen enkele voldoening uit “zo lang mogelijke” inspanningen of kick ook absoluut niet op “zoveel mogelijk” kilometers maken. Ik kan (of “kon” misschien eerder tegenwoordig ) veel meer genieten van hard afzien en sterke tijden zetten dan van lang rustig trainen.

Stijn Goris BK Eau dHeure

Tijdens het live volgen van de IM Hawaii heb ik weleens overwogen om dat toch ooit te willen proberen daar! Heel waarschijnlijk dat het wat samenhangt met de combinatie van de goede Belgische prestaties op dat moment en de alcohol die dan wel durft te vloeien… maar de dag nadien is samen met de kater meestal alle goesting opnieuw weg! Een halve triatlon wil ik zeker ooit nog eens proberen als ik mezelf er wat op kan voorbereiden, maar langer dan dat zie ik mezelf niet direct doen.

Misschien als ik merk dat ikzelf echt niet meer mee kan met “zo snel mogelijk” triatlonnen, dat ik er wel een nieuwe uitdaging in vind, maar dan is er nog het probleem “tijd” om een IM voor te bereiden. Ik geef het dus niet veel kans…

3. Is uw ticket voor Rio 2016 al geboekt ?

[dropcap]H[/dropcap]mm, dat vind ik een plezantere vraag! Als één van de atleten die ik begeleid de Spelen haalt, wil ik wel doodgraag naar ginder gaan en het allemaal echt “beleven”ter plaatse. Bij de Spelen in Londen 2012 ben ik dankzij de deelname van Simon mee in het olympische dorp binnen gemogen en heb ik een halve dag kunnen rondwandelen en eten tussen alle wereldtoppers in de sportwereld. Wat vroeger een “heel-ver-van-mijn-bed-gebeuren” was, werd toen zowat even realiteit. Al moet ik toegeven dat ik die “realiteit” zelf als atleet liever ooit beleefd had dan als coach. Dus voor alle topatleten met coachambities… probeer het toch maar eerst zeker 100% als atleet 🙂

Stijn steunt Helle

Wat het boeken van dat ticket betreft … voor zover ik mij kan herinneren had de VTDL in 2012 de reis en tickets in Londen voor de persoonlijke coaches wel ondersteund en geboekt… dus bij deze alvast een sollicitatie voor dezelfde manier naar Rio !!!

Wie wordt het volgende slachtoffer voor de 3quest?

Ik wil voor de verandering eens vier vragen stellen, maar het is dan ook aan niemand minder dan Kurt Lobbestael 😉

1. Velen kennen jou als “ernstigste trainer van de topsportschool” en “grappigste speaker van alle triatlons in Kapelle op den Bos en 1 km omstreken” (sorry, Hans… :-p) , maar schuilt er ook daadwerkelijk een triatleet in jou? Wanneer en hoe deed je je laatste triatlon en wanneer verschijn je opnieuw nog eens aan de startlijn ?

2. De topsportschool is momenteel een (tijdelijk) afgesloten hoofdstuk binnen je trainerscarrière. Wat zijn je hoogtepunten van vele jaren topsportschool, welke anekdotes zou je nooit publiek durven vermelden (tricky vraagje…), zou je er opnieuw aan beginnen mocht de topsportschool opnieuw opgericht worden?

3. Het leven na de sport… het zwarte gat… de “decompressie”en het “laten-gaan” na jarenlang ascetisch leven … geldt dit ook voor een topsporttrainer? Waaraan kan ikzelf me ooit verwachten? Wat doe je tegenwoordig en geeft dit even veel voldoening (of soms frustraties…)?

4. Wie was je favoriete roodharige collega triatlontrainer in de topsportschool ?