Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
3quest: Kurt Lobbestael
3quest

3quest: Kurt Lobbestael

Lobbestael IM

Er zijn heel wat internaats-anekdotes maar daar weten de oud-leerlingen meer van dan ikzelf

1. Velen kennen jou als “ernstigste trainer van de topsportschool” en “grappigste speaker van alle triatlons in Kapelle op den Bos en 1km omstreken” (sorry, Hans… :-p) , maar schuilt er ook daadwerkelijk een triatleet in jou? Wanneer en hoe deed je je laatste triatlon en wanneer verschijn je opnieuw nog eens aan de startlijn ?

[dropcap]E[/dropcap]en jaar of 10 (en zelfs al iets meer kilo’s) geleden heb ik mijn laatste triatlon tot een goed einde gebracht. Als ik me goed herinner was dat in Mechelen. Van oorsprong ben ik een volleyballer, maar zoals bij vele inwoners van Kapelle-op-den-Bos vloeit er wel wat triatlonbloed door de aderen, met dank aan de jaarlijkse triatlon aldaar. Toen ik in Leuven ging studeren, heb ik dan mijn eerste echte triatlonstappen gezet. Ik trainde zeer graag maar was geen hoogvlieger waarbij vooral de zoektocht naar snelle loopbenen nooit is gelukt. En als je dan studiegenoten hebt genaamd Stijn Goris, Kris Coddens en Bart Colpaert, dan kent een mens zijn plaats.

Enfin, om een lang verhaal kort te maken, ben ik na mijn studies zo goed als gestopt met triatlonwedstrijden en als ik ooit nog aan de start verschijn, zal dat in Kapelle-op-den-Bos zijn. Eigenlijk is dat de reden waarom ik gestart ben met triatlon maar door omstandigheden (wereldbeker, examens, …) is het er nooit van gekomen. Dus ooit hoop ik de micro daar te ruilen voor een wetsuit, maar … Ik beloof niets 🙂

Kurt Lobbestael

2. De topsportschool is momenteel een (tijdelijk) afgesloten hoofdstuk binnen je trainerscarrière. Wat zijn je hoogtepunten van vele jaren topsportschool, welke anekdotes zou je nooit publiek durven vermelden (tricky vraagje…), zou je er opnieuw aan beginnen mocht de topsportschool opnieuw opgericht worden?

[dropcap]I[/dropcap]k heb het ongelofelijke voorrecht gehad om 9 jaar aan de topsportschool te kunnen werken en ik zou er meteen terug aan beginnen. Langs de ene kant krijg je de kans om met schitterende, gemotiveerde en getalenteerde jongeren te werken.  Anderzijds werk je in een omgeving waar de mogelijkheden bestaan om deze talenten te ontwikkelen. Ik ben in contact gekomen met Jan Olbrecht, Vincent Vanbelle, bewegingsplatform, … Allemaal fijne mensen die mee mijn visie over training en coaching hebben gevormd en waarmee ik nu nog samenwerk.

Wanneer we het over hoogtepunten hebben, dan hebben we het vaak over het sportieve natuurlijk. Het is moeilijk om prestaties met elkaar te vergelijken maar de deelname van Thomas Jurgens en Charlotte Deldaele aan de eerste Jeugd Olympische Spelen en de bronzen medaille van het Belgische juniorteam (mix relay) op het EK in Pontevedra staan gevoelsmatig op de eerste plaats omwille van de kippenvelmomenten.

Maar persoonlijk haal ik minstens even veel of meer voldoening uit wat er achteraf van atleten is geworden. Ik merk dat de combinatie van studie en topsport werkt, dat iedereen zijn/haar weg vindt en zijn/haar (extra-)sportieve ambities waarmaakt. Het stemt me steeds weer blijgezind wanneer ik oud-topsportleerlingen weerzie.

Anekdotes zijn beperkt. Er zijn heel wat internaats-anekdotes maar daar weten de oud-leerlingen meer van dan ikzelf. Dus als 3quest ooit tot bij hen geraakt… ☺

Kurt Lobbestael speaker

3. Het leven na de sport… het zwarte gat… de “decompressie”en het “laten-gaan” na jarenlang ascetisch leven … geldt dit ook voor een topsporttrainer? Waaraan kan ikzelf me ooit verwachten?  Wat doe je tegenwoordig en geeft dit even veel voldoening (of soms frustraties…)?

[dropcap]H[/dropcap]et is even wennen om niet dag in dag uit met atleten te werken. Het doet zelfs even raar om niet om 7u ’s morgens langs de kant van een zwembad te staan 🙂 Ik werk nu als centrumverantwoordelijke voor het Bloso-centrum Hazewinkel en ik kan daar zeker ook mijn ei kwijt, al is het op een geheel andere manier.

Waar ik vroeger van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken, maak ik er nu weer een hobby van. En daar steek ik graag tijd in. En ik doe alleen de dingen waar ik zelf achter sta. Ik werk met atleten die ik apprecieer als mens en die een gezonde portie talent en ambitie hebben. De 4de plaats van Bruno Clerbout (mijn eerste atleet) in IM Nice, de 4de plaats van Tom Vanderhoogerstraete in 70.3. Mallorca, de bronzen medaille van Sofie Hooghe op het EK U23, de zilveren medaille van Arthur De Jaegher op het BK sprint en de Europese titel van Victor Campenaerts op het EK tijdrijden U23 zijn dan resultaten van een fijne en intensieve samenwerking tussen atleet en coach waarbij betrokkenheid en persoonlijke communicatie meer info geven dan welk technologisch hulpmiddel ook.

SwimKap

Voorts organiseer ik nog mee de triatlonwedstrijd in Kapelle-op-den-Bos (21 juli) en de zwemwedstrijd voor triatleten die op 28 februari 2016 weer plaatsvindt. Dit is zeker geen verdoken reclame. Zeker niet.

Enfin, dat zwarte gat… dat valt wel mee…

4. Wie was je favoriete roodharige collega triatlontrainer in de topsportschool ?

[dropcap]G[/dropcap]een commentaar 😉

Wie wordt het volgende slachtoffer voor de 3quest?

Deze 3 vragen wens ik graag te stellen aan Arthur De Jaegher:

  1. Ben je tevreden over het seizoen 2015 (Belgisch en Europees)? Uit welke wedstrijd(en) haalde je het meeste voldoening?
  2. Hoe evalueer je als atleet het eerste seizoen T3-series? Ben je tevreden van je eigen prestaties tijdens deze wedstrijden? Wat zijn de ambities van TDL volgend seizoen? Heb je nog tips voor organisaties en/of federatie bij de verdere uitbouw van het circuit?
  3. Lange tijd heb je steeds trainingen alleen afgewerkt. Sinds een jaar train je mee met de trainingsgroep in Leuven. Tevreden van die keuze? Hoe hou je de balans optimaal tussen het team-gegeven in een individuele sport?